Replik. Den 2 februari röstade EU-parlamentet med bred majoritet för att förslaget till direktiv för plattformsarbete ska gå vidare för förhandlingar med medlemsländerna i rådet. Vi står bakom förslaget och menar att det kan genomföras i Sverige med hänsyn tagen till vår arbetsmarknadsmodell.
I en debattartikel förklarar den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Ilan De Basso varför de svenska Socialdemokraterna röstade nej.
De Basso anser att medlemsländerna måste kunna genomföra EU-lagstiftning på sysselsättningsområdet utifrån sina nationella förutsättningar, i vårt fall den svenska arbetsmarknadsmodellen. Enligt De Basso tar direktivförslaget inte hänsyn till detta. Han efterlyser därför starkare garantier för att vår modell skyddas.
Här kan vi konstatera att vi har olika bilder av direktivet. Vi står bakom förslaget och menar att det kan genomföras i Sverige med hänsyn tagen till vår arbetsmarknadsmodell. Implementeringen ska ske i nära dialog med fackföreningarna, och den svenska modellen och det svenska arbetstagarbegreppet värnas.
Vi kan också konstatera att såväl fackföreningar som Socialdemokraterna i Danmark och Finland, vars arbetsmarknadsmodeller liknar den svenska, är positivt inställda till direktivet De gör i likhet med oss bedömningen att det går att förena med ländernas respektive arbetstagarbegrepp och med rätten för parterna att förhandla om arbetsvillkor, och de röstade därför för förslaget. EU-parlamentets ståndpunkt innebär dessutom viktiga förbättringar jämfört med kommissionens förslag, och de svenska Socialdemokraterna var ensamma i sin egen partigrupp att rösta emot direktivet.
I likhet med De Basso vill vi stärka Europas och Sveriges arbetstagare och fackföreningsrörelse, och vi menar att plattformsdirektivet skulle bidra till detta. Genom så kallad anställningspresumtion blir det lättare att klassificera plattformsarbetare som arbetstagare, vilket skulle ge dem de rättigheter och det skydd som följer av en anställning. Samtidigt skulle det stärka fackens möjligheter att organisera plattformsarbetarna och teckna kollektivavtal. Vi ser därför fram emot de fortsatta förhandlingarna mellan medlemsländerna i rådet och EU-parlamentet, för att kunna ta slutgiltig ställning senare i år när det är färdigförhandlat.