Det här är gänget på avdelningskontoret i Skövde: Jerry Walthéreson, Marko Juvonen, Ulf Nordenberg och Jarmo Nevala. Foto: John Antonsson
Close
Det här är gänget på avdelningskontoret i Skövde: Jerry Walthéreson, Marko Juvonen, Ulf Nordenberg och Jarmo Nevala.
Close
Månadens avdelning

Nu satsar de lite extra på taxibranschen

Skövde-Borås. Transport avdelning 17 satsar på att växa och att få flera förtroendevalda på arbetsplatserna. Nu med en särskild satsning på taxibranschen.

Bullkransen och godisskålen står på bordet. Taxichaufförerna sitter först tysta och lyssnar. Sedan höjer de sina röster. Lönefusk. Låg lön. Ansvarslösa arbetsgivare.

Vi sitter på bottenvåningen i ett hus som ägs av Transport och två andra fackförbund. Det är basen för Skövde-halvan av Transports avdelning 17. Den andra halvan sitter i Borås.

Dagen innan hade avdelningen skickade ut ett sms till samtliga medlemmar som jobbar med taxi i regionen för att bjuda in till träffen. Vissa har kört tio–tolv mil för att höra vad facket har att säga.

Längst fram i rummet står Marko Juvonen och visar resultatet av enkätundersökning som skickats ut till alla taxijobbare i avdelningen. Juvonen är ett av två regionala skyddsombud (RSO) i avdelningen. Hans jobb är att vara skyddsombud på alla arbetsplatser där det inte finns lokala skyddsombud, samt att stötta och rekrytera nya skyddsombud.

Många skyddsombud

Marko har många lokala skyddsombud att samarbeta med. Det finns 38 stycken i Skövdeområdet och 20 i Boråsområdet. Och intresset ökar.

En taxichaufför som kört in från Falköping bär sin skyddsombudsknapp på bröstet. Alla i rummet är med i diskussionen som handlar om allt från låga löner till att facket måste visa sig mer på arbetsplatserna.

Tidigare på dagen sitter Marko Juvonen bakom sitt skrivbord och konstaterar att det ska, och kommer att bli, fler skyddsombud i taxibranschen snart. Så här gjorde de för att växa bland tidningsbuden:

– Jag och vår ordförande Jerry Walthéreson besökte samtliga arbetsställen för tidningsbud i regionen. De blev glada och förvånade när vi dök upp där mitt i natten. Efteråt hade jag en lång lista på saker till arbetsgivaren som behövde åtgärdas. Arbetsgivaren var bara tacksam att få veta, säger han.

Resultatet var ett 30-tal nya medlemmar i facket och tre lokala skyddsombud.

För få medlemmar i taxi

Tillbaka till mötet:

– Vi har 29 taxiföretag i avdelningen, säger Jerry Walthéreson till taxichaufförerna på mötet.

Men han stoppar sig och inser att han sagt fel.

Johan Holmgren, taxichaufför och ordförande i Transports taxisektion i Skövde. Foto: John Antonsson
Johan Holmgren, taxichaufför och ordförande i Transports sektion i Skövde. Foto: John Antonsson

– Det är bara de företag som en person driver, säger han och alla skrattar. En företagare är inblandad i hälften av alla taxibolag i regionen.

Företagen är ännu fler och från förteckningen av antal företag går det att se hur många som jobbar på taxiföretagen.

– Vi har alldeles för få medlemmar i taxibranschen om vi ska kunna kämpa oss till bättre avtal, säger Jerry Walthéreson och konstaterar samtidigt att anslutningsgraden är bättre i avdelningen jämfört med landet som helhet.

– Och där måste ni tipsa oss om var vi ska leta upp er, säger Johan Holmgren, taxichaufför och ordförande för Transports sektion i Skövde till taxikompisarna på mötet.

Hopslagning

För ett tiotal år sedan slogs Transports avdelningar i Skövde och Borås ihop. Än i dag är avdelningen lite uppdelad. Hälften sitter i Borås och hälften i Skövde.

– När jag tillträdde kändes det lite som att alla körde sitt eget race, som om vi fortfarande hade två avdelningar. Men nu har det blivit bättre och vi jobbar mer gemensamt, berättar Jerry Walthéreson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."