Lena Hunt Wiberg, Tommy Jonsson, Jimmy Ovesson och Jan Lendin.
Close
Transports taggare i Svinesund. Lena Hunt Wiberg, Tommy Jonsson, Jimmy Ovesson och Jan Lendin.
Close
Cabotagestudien 2020

De har koll vid gränsen

Åkeri. Transportare står i helgen vid flera av landets gränsövergångar. Här ska utländska lastbilar på väg ut och in i Sverige taggas. Nödvändigt för att underbygga cabotagestudiens forskning. Och visa hur verkligheten ser ut för många lastbilschaufförer – de som oftast tvingas betala priset för billiga transporter.

Långtradare i kö
Foto: Lilly Hallberg

Redan vid lunchtid är det kö med lastbilar på bron över från Norge. I Svinesund är Jan Lendin, ombudsman från avdelning 55, på plats. Han är ansvarig för Transports insats vid svensk-norska gränsen.

Vid tullstationen på den svenska sidan finns också Jimmy Ovesson, Tommy Jonsson och Lena Hunt Wiberg.  De taggar alla utländska lastbilar för cabotagestudien. Tommy Jonsson är ansvarig för verksamheten Ordning och reda i åkeribranschen. Och numera också med i cabotagestudiens styrelse. Och han ser ”gränskontrollen” som viktig för att täppa till hål i forskningen.

– Skeptiker har ju tidigare kommit med kritik mot att det går att lämna landet, och att det inte går att visa om det är lagligt eller olagligt cabotage, säger han.

Topptaggare

Vid tullstationen står en stor klunga chaufförer, många talar polska. Rader av lastbilar står på parkeringen. Transports team ”Ordning och reda” ligger i topp när det gäller att tagga, visar cabotagestudiens app.

– Jag tycker att det är jättebra att vi gör det här, står vid gränserna, säger Lena Hunt Wiberg, terminalare från avdelning 17 och med i Transports förbundsstyrelse.

Fredag klockan 15: Jimmy Ovesson har hittills taggat 68 utländska ekipage.
Fredag klockan 15: Jimmy Ovesson har hittills taggat 68 utländska ekipage. Foto: Lilly Hallberg

Jimmy Ovesson har tidigare som chaufför varit med och taggat för studien, som kartlägger lastbilstrafikens strömmar. Han vet hur långa köer det kan vara här, både in och ut från Sverige.

– På söndagskvällarna kunde det vara kö ända från Strömstad upp till gränsen, säger han.

– Det är bra att kunna påvisa problemet, hur mycket trafik det egentligen rör sig om.

Den okonventionella forskningsmetoden startade 2012 på initiativ av logistikforskaren Henrik Sternberg i Lund. I dag är han professor i USA, men fortfarande framhåller han de frivilliga som är ute och taggar lastbilar.

Gränsövergångar centrala

Henrik Sternberg understryker också vikten av gränskontroller: För att visa när fordon åker in eller ut ur landet. Utan sådana gränskontroller eller funktioner för att tagga inkommande eller utgående, blev varje observation vid exempelvis Öresundsbron något av en gissning. Det är för att säkra forskningen som Svenska Transportarbetareförbundet gör helgens storsatsning.

Under veckoslutet finns ombudsmän på plats vid gränserna. Förutom vid Svinesund, också vid Öresundsbron och färjeterminalen i Helsingborg. Taggare kommer även att vara på plats i hamnarna i Trelleborg, Ystad och Kapellskär.

Ombudsman Jan Lendin ska stå vid Svinesundsbron till 01 på lördagsmorgonen.

– Cabotagestudien är bra för medlemmarna, och för vår del gör studien att vi kan sätta press på politikerna när det gäller att implementera mobilitetspaketet i Sverige.

Tidigare cabotagestudier har visat på omfattande brott mot cabotagereglerna och även att kriminaliteten ökade i områden där utländska lastbilar hade uppställningsplatser.

Den som taggar utländska lastbilar kan hela tiden följa sin och andras insatser. I bakgrunden på kartan ligger dessutom kombiterminalerna utmärkta, något Transports Ordning och redaverksamhet önskat.

Tommy Wreeth, omgiven av Jimmy Ovesson och Tommy Jonsson, på plats på lördagen.
Tommy Wreeth, omgiven av Jimmy Ovesson och Tommy Jonsson, på plats på lördagen. Foto: Transport

Transports ordförande Tommy Wreeth kommer i morgon, lördag. Också han betonar kontrollen vid gränsövergångarna, för att lastbilar inte ska kunna ”smita ut och in”. Tommy Wreeth följer studien med stort intresse.

– Jag ser det som en jättebra möjlighet för att oss kunna påtala osund konkurrens, som olaglig inrikestrafik – ska vi gå till politikerna med krav måste vi också kunna visa faktaunderlag och påvisa vad som behöver kontrolleras, har han tidigare sagt.

– Jag har stora förhoppningar om att studien kommer att ge en bra verklighetsbild.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Transportarbetarens logga

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.