De tar kampen mot kvinnovåld
Internationellt. Hur ska facket arbeta mot kvinnovåld? Och göra något för kvinnor som inte kan försörja sig på sitt jobb? Se till att de får rätten att organisera sig? Transports delegation på en internationell kvinnokonferens känner att de själva, förbundet och Sverige har en roll att spela.
– Vi har lyssnat på 200 systrar från världens alla hörn och deras berättelser, berättar Anna Ryding, förbundskassör i Transport.
Hon har, tillsammans med Lotta Larsson, ombudsman i Halmstad, och Lena Hunt Wiberg, terminalarbetare i Borås som också sitter i Transports styrelse, tillbringat ett par dagar i Marrakech i Marocko. Internationella transportfederationen (ITF) arrangerade konferensen för transportkvinnor från hela världen.
– Det är faktiskt första gången som vi har en delegation på en ren kvinnokonferens, säger Anna Ryding. Och om vi får med fler tjejer nästa gång vore det fantastiskt. Kanske vanliga medlemmar som har något fackligt uppdrag.
Våld mot kvinnor var ett tungt tema. Diskussionen handlade om hur facket ska arbeta för att kvinnor med transportjobb ska kunna arbeta utan att utsättas för övergrepp, våld och trakasserier. Men också hitta metoder som hjälper kvinnor att hitta vägen från våld i sitt eget hem.
Jämställdhet och möjligheten att försörja sig, oavsett kön, stod också på agendan.
– Då kan man vara stolt som är med i svenska Transport, säger Lena Hunt Wiberg.
Hon konstaterar att tarifflönerna i förbundets avtal inte gör skillnad på män eller kvinnor. När hon hör berättelserna från världens transportkvinnor tycker hon också att Sverige har kommit en bra bit på väg när det gäller jämställdhet.
– Där har vi en viktig roll att berätta hur vi har gjort, fortsätter Lena Hunt Wiberg.