Deckarboom av aldrig skådat slag

Åren efter millennieskiftet upplevde Sverige en deckarboom som saknar motstycke. Kvinnorna klev in på den manliga arenan med vardagsrealism och psykologi. I dag har genren en helt ny bredd, något tyckarna i de litterära salongerna ofta missar när de oroar sig över förflackning och kommersialisering.

Karl Berglund är doktorand vid Litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. I boken ”Deckarboomen under lupp” har han tittat närmare på genren under åren 1977–2010.

Tidigare hade vi förstås populära deckarförfattare som Jan Guillou, Henning Manckell och Håkan Nesser. Och dessförinnan samhällskritiska Sjöwall & Wahlöö. Men kring 1998 smällde det till rejält när Liza Marklund och en rad andra kvinnor började skriva deckare som i högre grad skildrade vardagen, karriären och familjen. Piken har hållit i sig under 2000-talets första decennium och något år in på vårt nuvarande.

– Men möjligen har kulmen nu nåtts. Därmed inte sagt att genren är svag. Kriminalliteraturen dominerar fortfarande och svenska deckare säljer i miljontals exemplar utomlands, säger Karl Berglund.

Tankarna går till Stieg Larssons Millennium-serie, som erövrat världen nästan i klass med Astrid Lindgren. Fast de senaste åren har krimlitteraturen fått konkurrens av en skur med fantasyböcker, och just nu Fifty shades-triologin av E L James. I reklamen utlovas både spänning, sex och erotik.

Den svenska deckarboomen fascinerade Karl Berglund, eftersom den saknar motstycke i den svenska litteraturhistorien.

– Min tes är att genrers popularitet går i cykler. Bokmarknaden är omöjlig att förutse, men man kan anta att det kommer en dal även inom deckarlitteraturen, förr eller senare. Att en genre fortsätter att vara så pass dominerande under en längre tid är inte särskilt troligt.

Karl Berglund är från början bibliotekarie och var förr inget fan av kriminallitteratur. Av en slump läste han ändå ett par deckare och upptäckte att de var ganska annorlunda än schablonbilden. Han fick lust att dyka djupare i den outforskade genren och har bland annat studerat försäljningsstatistik.

Sneglar man bakåt i tiden, till 1920–1940-talen hamnar man i Agatha Christies gyllene tid. Många minns säkert ”Tio små negerpojkar”, om tio personer som hamnar på en ö och mördas en efter en. I dagens utgåvor, även ljudböcker, har klassikern döpts om till ”Och så var det bara en”.

Christies och de äldre kollegornas berättelser brukar kallas pusseldeckare, eftersom pusslet, mordgåtan, står i centrum. En detektiv kommer in, en rad ledtrådar presenteras som till slut leder fram till en lösning. Det är ungefär som ett korsord, där det gäller att lista ut vem mördaren är.

I 1950 och 1960-talets Sverige dominerade Stieg Trenter, Maria Lang och H-K Rönblom den svenska kriminallitteraturen. Angående Trenter skrev en recensent, efter en omläsning nyligen, att han 45 år efter sin död fortfarande håller måttet.

– I dag skriver nästan inga svenska författare pusseldeckare. Inriktningen har gått mot thrillers inom en politisk ram, summerar Berglund.

Han betonar att genren har breddats till en sådan grad att benämningen inte längre säger läsaren så mycket om innehållet:

– Samtidsdeckaren handlar om brott och spänning, i vid bemärkelse.

Ett slags standardiserat berättande med vissa återkommande ingredienser kan nog ändå ses som gemensam nämnare.

Vilka är de viktigaste komponenterna?

– Mest påtagligt är nog, lite paradoxalt, den vikt författarna lägger vid allting utanför själva mord­historierna. Det handlar om ”vanliga” människor, som kämpar med familj, livspussel och relationer.

När Liza Marklund slog sig in på den manliga deckarscenen med Sprängaren, 1998, blev hon den första av en rad deckardrottningar. Camilla Läckberg är en annan, som fick sitt genombrott med ”Stenhuggaren”. Nu har pendeln slagit så pass långt åt kvinnligt håll att nya manliga kriminalförfattare kan lanseras som deckarkungar.

Journalisten Annika Bengtzon är i fokus i Marklunds serie om nio böcker, eller närmare bestämt hennes livsutveckling.

– Många andra författare skildrar ett litet ”puttrigt” samhälle, där det sker ett brott. Handlingen spinner inte sällan vidare till händelser i det förflutna, beskriver Karl Berglund.

Berglund tror att modellen med en serie böcker, kring en huvudperson, är en av förklaringarna till genrens kommersiella framgångar. Det passar de stora bokförlagen, som kan marknadsföra bästsäljarna på bred front, i olika medier och billiga pocketupplagor.

Samtidigt har framgångarna lockat fler författare att skriva deckare. Bokhjältarna har också raskt dykt upp i tv-serier och på filmduken, och skjutsat på populariteten.

Mest överraskande i Karl Berglunds bok är att författare som ger ut sina egna böcker svarar för den största ökningen inom kriminallitteraturen. Samma utveckling syns inom bokutgivningen i stort. Den nya digitala tekniken har gjort det möjligt för författare, som inte passerar förlagens nålsögon, att trycka små upplagor. Utmaningen är att sprida böckerna, utan hjälp från förlagen.

I kulturdebatten ondgör sig många över att bästsäljande deckare slår ut annan litteratur. Felet är att det ofta är personer som inte läser genren, som uttalar sig om den, anser Karl Berglund:

– Men det är ingen tvekan om att bokbranschen är en hårt kommersialiserad marknad och att deckarboomen har drivit på denna utveckling. Utgivningen av ”smalare” böcker minskar och vissa storsäljare står för allt mer av förlagens vinster. En global storsäljare som Stieg Larsson kan ju bära ett förlag i flera år.

När deckardrottningarna stegade in slog många av de manliga författarna bakut, bland annat Leif GW Persson, som anklagade Liza Marklund med flera för kommersialisering och förflackning av genren. Berglund uppfattar det som att de kände sig hotade. I dag har det blivit mer ”rumsrent” för författare att vandra mellan deckargenren och annan skönlitteratur. Nämnas kan författare som Arne Dahl (Jan Arnald), Inger Frimansson, Lars Kepler (Alexander & Alexandra Ahndoril) och Kristian Lundborg.

Kriminallitteraturens försvarare brukar säga att genren är ett bra sätt att synliggöra Sverige i världen.

– Internationellt brukar man lyfta fram att den svenska eller nordiska kriminallitteraturen är mörkare och mer samhällskritisk än den anglosaxiska. Det finns också drag av exotism. Utomlands betonas miljöbeskrivningarna, naturen, de röda stugorna, det lite karga. Och svårmodet.

Bilden av det krackelerade folkhemmet i föregångslandet Sverige attraherar. Och den svenska synden har tagit ett steg till med Stieg Larssons skildringar av kärlek och sex. Karl Berglund skrattar till:

– När jag var i Rom och botaniserade i deckarhyllorna hittade jag Jens Lapidus översatta böcker om organiserad brottslighet i Stockholms undre värld, men på framsidan var det likt förbannat en ren!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.