America är mitt uppe i flyttpackningen. Den 1 december åker hon tillsammans med maken och deras två barn till Latinamerika. Först Chile, sen Argentina. De blir borta ett halvår. Han ska vara föräldraledig, hon ska skriva.
Close
America är mitt uppe i flyttpackningen. Den 1 december åker hon tillsammans med maken och deras två barn till Latinamerika. Först Chile, sen Argentina. De blir borta ett halvår. Han ska vara föräldraledig, hon ska skriva.
Close

”Den dag jag slutar ta risker kan jag lika gärna dö”

Budskap. Hon tycker musikaler är fantastiska men intetsägande. Därför tänker hon skriva en egen med vettigt budskap. Möt dramatikern och aktivisten America Vera-Zavala.

Det här kommer du ångra!!”

Det är skolchefen som ringer hem till America och skriker. America är 17 år och ordförande i elevrådet på Marks gymnasium utanför Borås. Efter sommarlovet har flera elever fått astmaanfall på grund av mögel i skolan. Nu har America bestämt sig för att organisera en strejk för bättre skolmiljö. Från ledningen är pressen hård. Om hon genomför det här kommer varenda elev att få olovlig frånvaro.

”Förstår du det??”, skriker han.

Shit. America blir rädd men blåser ändå i gång strejken dagen efter. Uppslutningen på skolgården är total. Till och med mattanterna och städarna kommer ut och ställer sig vid deras sida.

Tv filmar och till reportrarna säger chefen, han som kvällen innan skrikit åt America, att den här skolan verkligen har fina och engagerade elever.

Göteborg, 20 år senare. Ovanför soffan i vardagsrummet i familjen Vera-Zavalas lägenhet hänger en litografi av konstnären Albin Amelin. Grovhuggna arbetare i tjocka färger. Hon hade ett bra år förra året, säger America, och kunde kosta på sig den där.

Amelin matchar America. Sociala motiv, vänsterpolitiskt och allvarligt. Glättighet göre sig icke besvär. Americas pjäser, monologer, debattartiklar och böcker har handlat om fabriksnedläggelser, papperslösa, förortskravaller, gömda flyktingbarn, rasism och demokrati. Seriösa ting. Och härnäst? En musikal.

Va?

– Ja men jag gillar dans, förklarar hon. Väldigt mycket. Jag kan åka till London och se Cats och tycka det är fantastiskt. I går såg jag Kristina från Duvemåla. Fin och välsjungen. Men tråkig. Och lång. Det är det som är mitt problem, att musikaler är helt ofarliga och inte säger någonting.

Tillsammans med Salla Salazar från Latin Kings och skivbolaget Redline recordings ska hon nu begå musikaldebut och skriva en föreställning med vettigt och samhällskritiskt innehåll. Exakt tema är inte spikat men det kommer bli något om bostadspolitik. Omvandlingen till bostadsrätter förpackad i sångens och dansens format. Det låter… annorlunda.

– Jag gillar att göra saker jag inte gjort innan. Det är den utmaningen jag är ute efter, att se om det går.

I soffan under Amelins arbetare, satt i våras Leo, som egentligen heter något annat. Han kom till America för att berätta allt om hur det är att vara elva år och leva som gömd i Sverige.

På en karta pekade han ut alla mer än 30 ställen i Göteborg som han hade bott på det senaste året. Han berättade hur det är att alltid spela ett spel, aldrig sticka ut, aldrig märkas. Det han sa resulterade i föreställningen Rött kort som America gjorde tillsammans med Gabriela Pichler, regissören till filmen Äta, sova, dö, och skådespelaren Rasmus Lindgren från Backa teater.

Föreställningen, där Leo spelar sig själv, hade premiär fyra dagar före valet i höstas. Ett medvetet val av premiärdatum.

– Det var inte så att valrörelsen stannade av för att vi hade premiär för 65 personer på Backa teater. Men det var ett inslag i en valrörelse där det finns människor som inte bara saknar en röst utan inte heller får vara med och rösta. Det var viktigt att få det här sagt före valet.

Rött kort har fått fina recensioner. Men America har haft anledning att bli irriterad. Folk har ställt frågor som riktats åt galet håll. Hur gjorde de rent praktiskt? Vilka risker utsatte de Leo för? Vilka risker utsatte de sig själva för? Ingen frågade hur de skulle kunna hjälpa människor i samma sits som Leo.

– Det är så otroligt ofta de som tar en risk måste förklara varför de gör det. Men de som aldrig tar en risk behöver inte förklara varför de inte gör det. Ibland måste man ta risker, annars sker ingen utveckling. Den dag jag slutar ta risker kan jag lika gärna dö.

Skolstrejken 1994 på Marks gymnasium blev det stora elddopet i uppror. America lärde sig en sak där hon darrande stod upp mot hotfulla vuxna. Att rädsla är en irrationell känsla. Att det aldrig finns någon anledning att ducka för en strid som måste tas. Att kampen ständigt går vidare.

– Det finns alltid något mer att göra. När man har gjort något finns det något annat. Även i ett bättre samhälle kommer det finnas saker att ta itu med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.