Den danska jobbmodellen
Snabbkoll. Sverige ska inspireras av Danmark och ta steg mot flexicurity. Det har regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om. Men vad tusan är flexicurity?
1. Namnet
Vi börjar med namnet. Det är en slags sammanslagning av flexibility (flexibilitet) och security (säkerhet). Modellen kommer från Danmark. Det var socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen som populariserade begreppet då hans regering införde en slags modell. Det ska ha lett till att Danmark hade förhållandevis låg arbetslöshet under 1990-talet.
2. Lätt att sparka
Det är lättare för arbetsgivare att säga upp personal, jämfört med i Sverige. Därav begreppet flexibilitet. I det danska systemet finns inga turordningsregler som i Sverige. Alltså: Lång anställning ger inte bättre anställningsskydd. Den vanligaste anställningsformen i Danmark heter funktionærloven. Den som har en sådan anställning får inte sägas upp på grund av graviditet, adoption eller krav på jämlik lön. Däremot går det att säga upp personal på grund av sjukskrivning, samarbetssvårigheter och ekonomiska skäl.
3. Säkerhet?
Säkerheten ska komma från arbetslöshetsförsäkringen och omställningsutbildning.
I Danmark får den arbetslösa först 90 procent av sin inkomst, som mest blir ersättningen strax över 27 000 svenska kronor i månaden, i två års tid. Därefter får den arbetslösa gå till socialtjänsten och ansöka om försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.
Den andra delen handlar om utbildning. I den teoretiska beskrivningen av flexicurity ska det finnas en snabb möjlighet till vidareutbildning eller omskolning för att den arbetslösa lättare ska få ett nytt jobb. I praktiken har möjligheterna skiftat beroende på hur danska regeringar har prioriterat.
4. I Sverige
Sedan januari styrs Sverige än en gång av en regering med socialdemokrater och miljöpartister. Förra mandatperioden var det med stöd av Vänsterpartiet. Nu med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Grunden för samarbetet finns i ett dokument. I det nämns flexicurity bara vid ett tillfälle. Då under en punkt som handlar om a-kassan. Enligt överenskommelsen ska a-kassan först vara hög för att sedan trappas ner och kanske försvinna. I överenskommelsen finns under andra punkter skrivelser om arbetsmarknadsutbildningar och förändrat anställningsskydd. Som helhet vilar flera punkter i överenskommelsen på idéer hämtade från den danska modellen.
5. Är det ett bra recept?
Vad som fungerar eller inte får framtiden utvisa. Det vi kan göra är att jämföra Sverige och Danmark. I den senaste jämförelsen från OECD hade Danmark en arbetslöshet på 4,9 procent, jämfört med 6,4 i Sverige. Danmark har däremot en högre andel långtidsarbetslösa, jämfört med Sverige. Om man i stället jämför sysselsättning. Alltså hur många arbetsföra som faktiskt jobbar. Då ”lyckas” Sverige bättre än Danmark. Sveriges sysselsättningnivå ligger på 77,5 procent och Danmarks på 75,3.