LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö. Foto: John Antonsson
Close
”Jag tycker att vi borde ägna oss åt en mer aktiv finanspolitik där man spenderar mer pengar under dåliga tider”, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö.
Close

”Det är fel på den svenska penningpolitiken”

Ekonomi. Först inflationskris med stigande räntor som följd. Nu lågkonjunktur och ökande arbetslöshet. Sverige går igenom tuffa tider. LO:s nya chefsekonom Torbjörn Hållö vill se en stat som satsar på att få hjulen att snurra och en svensk Riksbank som blir mer självständig gentemot Europeiska centralbanken.

Den som kliver av på tågstationen i Stockholm och går Vasagatan uppåt når snart Norra bantorget. En bronsstaty av August Palm välkomnar utanför LO-borgen. Ända sedan 1940-talet har LO haft egna ekonomer. Mest kända av dem är nog Rudolf Meidner, Gösta Rehn och P-O Edin.

Torbjörn Hållö är sedan några månader ny chefsekonom på LO och då han ska välja sin favorit bland de LO-ekonomer som jobbat där förr väljer han Lars Elmsäter. Han jobbade som prognosmakare på LO i drygt två decennier.

– Han var en tydlig person och en bra människa. Han var duktig på att göra prognos och skapade ett renommé om att LO:s ekonomiska prognoser är mer träffsäkra än nästan alla andras.

Högt rankade

Så har det fortsatt. Torbjörn Hållö lyfter fram nuvarande prognosmakarna Fredrik Söderqvist och Niklas Blomqvists förmåga att göra prognoser. Och att LO-ekonomerna fortfarande är högt rankade när statliga Konjunkturinstitutet granskar vilka som lyckats träffa rätt.

– Lars bidrog till nyckeln, för träffsäkra prognoser är att sätta en stark kultur av att prognoser är just prognoser. Vi tittar inte åt något håll för att göra någon glad.

Är det en känga mot andra ekonomer?

– Jag tänker att det finns ett antal aktörer som använder prognosen för att antingen få media eller för att påstå saker och ting som gynnar egna intressen. Jag tror att ibland har arbetsgivarsidan haft en tendens att vara pessimistisk inför avtalsrörelser för att motivera lägre krav. Men det varierar över tid och jag tror att de ekonomer som finns på arbetsgivarsidan i dag är lite mer självständiga och sakliga än de som funnits historiskt. Men vi får se.

Inflationskris

Efter Rysslands invasion av Ukraina inleddes en inflationskris som ledde till höga räntor, och därefter hamnade Sverige i en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. Många gånger har LO:s och Svenskt Näringslivs ekonomer varit eniga om att politikerna behöver satsa och att räntan behöver sänkas för att Sverige ska ta sig ur krisen.

– Där finns det olika vägar att välja och de vägar man väljer får olika konsekvenser. Jag tycker till exempel att det är en god idé att höja barnbidragen eftersom det är ett effektivt sätt att få hjulen att snurra och för att det är träffsäkert och gynnsamt för fackförbundens medlemmar och fördelningspolitiskt effektivt. Arbetsgivarsidan tycker kanske att det är bättre att sänka arbetsgivaravgifter eller skatter för någon grupp, men målet kan till och med vara detsamma.

I september presenterade regeringen sin höstbudget. I den sänks skatten för de flesta och mest för dem med höga inkomster. Torbjörn Hållö tycker att det finns delar av budgeten som är bra, som att regeringen valt att släppa lite på överskottsmålet och satsa mer. Samtidigt ifrågasätter han varför regeringen satsar på dem som tjänar allra mest.

– Man gör en specifik skattesänkning för dem som tjänar 65 000 eller mer och framför allt på dem som tjänar ungefär två miljoner kronor om året. Om man nu vill sänka skatten så hade det varit bättre med ett allmänt grundavdrag som inkluderar arbetslösa, sjuka och pensionärer och ger lika mycket till alla grupper.

Förändrad a-kassa

Under nästa år väntar förändringar av a-kassan. Kort förklarat innebär det att de som tjänar en bit över 30 000 kronor i månaden kommer att få lite mer i början, och sedan går nedtrappningen lite fortare.

– Det är framför allt våra LO-grupper som får ett sämre skydd. Inte minst inom transportsektorn där många ligger under 30 000 kronor i månaden. De får kanske en marginell höjning i början men under medellång arbetslöshet tappar man i skydd. Jag ser det som ett löftesbrott från Sverigedemokraterna. Innan de tillträdde lovade de att man inte skulle tillåta en försämring av a-kassan, och nu släppte man det.

Sverige har en arbetslöshet runt åtta procent, av dem är ungefär hälften födda utomlands och därför ser Hållö arbetslösheten delvis som en integrationsproblematik. Men inte som hela förklaringen. Under det senaste året har arbetslösheten stigit med 30 000 personer.

– Jag tror att vi är lite skadade av 1990-talskrisen då arbetslösheten gick upp från två till tolv procent. Arbetslösheten har inte stigit mycket i förhållande till det, men om man jämför med övriga Europa så står arbetslösheten stilla eller har sjunkit. Det indikerar att någonting är fel. Som jag ser det är det fel på den svenska penningpolitiken, Riksbankens ränta är på tok för hög sett till svenska förhållanden.

Är inflationskrisen över?

– Absolut. Det var tidigt tydligt att det var en energikris som rullade genom hela systemet. Nu har vi rullat igenom det och har en inflation på en procent och allt det här hade hänt oavsett om Riksbanken höjt räntan så mycket som de gjorde eller inte.

Du är väldigt kritisk mot Riksbanken. Anser du att man bör se över deras oberoende?

– Vi har en besvärlig situation runt Riksbanken och förtroendet för dem har sjunkit. Vi har haft en folkomröstning och svenska folket sa tydligt nej till att vara med i euron. Argumentet var att vi ska ha en självständig penningpolitik. Men Riksbankens penningpolitik dikteras i allt väsentligt av Europeiska centralbanken. Jag menar att det finns utrymme för Riksbanken att bedriva en mer självständig penningpolitik som tar hänsyn till att vi har högre skuldsättning och en annan lönebildningsmodell.

– Jag tycker också att vi borde ägna oss åt en mer aktiv finanspolitik där man spenderar mer pengar under dåliga tider, men för att göra det behöver Riksbanken ta ett steg tillbaka och inte gå aggressivt framåt vare sig uppåt eller neråt, säger Torbjörn Hållö.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports förbundsråd röstade enhälligt nej till att stå utanför LO-samordningen.

Transport står utanför LO-samordningen

Avtalsrörelsen. Transport har meddelat LO att de ställer sig utanför LO-samordningen i kommande avtalsrörelse.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.