Markus Pettersson är tillförordnad ordförande fram till kongressen i sommar.
Close
Markus Pettersson är tillförordnad ordförande fram till kongressen i sommar. Han har ingått i Transports högsta ledning sedan kongressen 2012 då han valdes till förbundssekreterare. Innan dess var han utredare på förbundet i sju år.
Close

”Det är tydligt att vi behöver regler”

Tillförordnad ordförande. En månad har gått sedan Lars Lindgren lämnade ordförandeposten i Transport. En rad framtidsbeslut har fattats. Fackförbundet försöker läka sina sår till sommarens kongress då en ny ordförande väljs. Till dess är Markus Pettersson tillförordnad ordförande.

Enligt stadgarna gick han, som förbundssekreterare, omedelbart in på uppdraget.

”Omvälvande”, är det ord han använder både för att beskriva det som händer i Transport och sin egen situation med tryck från både medlemmar och medier.

Redan när denna tidning landar i medlemmarnas brevlådor ska revisionsbyrån Ernst & Young ha kommit med sin första analys av regler, rutiner och policyer på Transport. Om allt gick enligt planerna ska förbundsrådet, som är fackets högsta beslutande organ mellan kongresserna, och förbundsstyrelsen ha informerats i mitten på denna vecka.

– Vi ska få en första bild av hur de ser på regelverket och vilka luckor de har identifierat, säger Markus Pettersson.
Ett förslag på hur en policy skulle
kunna se ut hoppas vi också på.

Utifrån rapporten från Ernst & Young ska sedan styrelse och förbundsråd diskutera hur ett tydligare regelverk för förtroendevalda och anställda kan formuleras. Och i vilket forum beslut om nya policyer ska tas.

– Det finns ett tryck från medlemmar att vi både ska öppna upp bakåt och identifiera vad vi behöver göra framåt, säger Markus Pettersson.

Själv konstaterar han att förra ordföranden Lars Lindgren inte bröt mot några regler kring alkohol – eftersom den senaste kongressen beslutade att inga strikta regler skulle finnas. Han är mer fundersam kring medierapporterna om hur lägenhet, bil och resor hanterades.

– Om uppgifterna stämmer är det tydligt att vi behöver regler. Uppenbart är att vi i ledningen skulle ha skapat de policyerna redan tidigare. Där vilar ett ansvar på mig och andra.

Markus Pettersson beskriver en stämning av misstänksamhet inom förbundet efter avslöjandena om förra ordföranden. Anställda och förtroendevalda ifrågasätter vem det går att lita på.

– Det är inte helt lätt att sy ihop organisationen igen, säger han. Det handlar om att informera och vara öppen.

– Men samtidigt måste vi ha fokus på det som Transport är till för under de två månader som är kvar till kongressen. Det som berör medlemmarna på deras arbetsplatser.

Till detta räknar han förstås avtalsrörelsen som är som hetast när detta skrivs.

– Vi ska också driva Transportmedlemmarnas frågor i politiken, och vi måste fortsätta rekrytera och organisera.

Till slut, samma fråga som i förra numret: Kandiderar du till ordförandeposten när kongressen går till val i juni?

– Jag vill respektera valberedningens arbete och inte föregå förslaget från den. Och, ärligt talat, jag har varken haft tid, ork eller energi att tänka längre än till kongressen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Festival – och mobilisering inför slaget om välfärden

Facket. På lördagen möttes vänstern i bred bemärkelse på Socialistiskt Forum, traditionsenligt i ABF-huset i Stockholm. Bakom ett av bokborden stod transportare och spred Mobiliseringbladet.

Transportarbetarens logga

Det vill vi ha fokus på!

Enkät. Vad är viktigast på kongressen? Transportarbetaren frågade fyra på plats i Conventum i Örebro.

Eddie Prüss

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.