Det gäller att fånga upp intresset att förbättra

– Till en början handlade organiseringsarbetet mycket om att få nya medlemmar och starta klubbar ute på arbetsplatserna. Nu går vi in mer på djupet, förklarar Transports organizer Pablo Vergara.

Han fortsätter:

– Vi stöttar de fackliga ledare vi identifierat, så att de ska få i gång mycket olika aktiviteter på jobbet. Jag kan se nu hur flera av dem börjar stiga fram och ta plats. Vi som jobbar som organizers är inte huvudpersoner, meningen är att den fackliga aktiviteten ska fortsätta, även utan oss.

I stället för traditionella fackliga klubbar inriktar sig projektet i första hand på att starta organisationskommittéer. De är mindre tyngda av fackliga stadgar och enklare att starta, för att snabbt ta vara på nyväckt fackligt engagemang.

– Kommittéerna kan ha möten en gång i veckan om de vill och ta upp alla viktiga frågor från arbetskamraterna. Det öppnar nya möjligheter för spontana aktioner och kräver samtidigt mycket av dem som engagerar sig.

Den vanliga frasen om att ”jag funderar på att lämna facket eftersom förbundet inte gör något för mig” bemöter Pablo:

– Facket är medlemmarna på jobbet. När det uppstår problem med till exempel fel löner eller arbetstider ska det finnas Transportombud som tar tag i dem, tillsammans med jobbarkompisarna och arbetsgivarna, på plats.

Enligt Pablo handlar det inte om lathet från fackets sida, utan om att frågorna är enklare att lösa lokalt. Dessutom räcker fackets resurser omöjligt till att kalla på anställda fackrepresentanter i alla frågor.

– Lokala och centrala ombudsmän och regionala skyddsombud ska däremot finnas där som stöd, när de verkligen behövs, och man inte lyckas komma överens på arbetsplatsen.

Facket har en drygt hundraårig, traditionstyngd historia. Stundtals blir arbetet trögt, när den ”tunga oceanångaren” ska lirkas i ny riktning och nya idéer krockar med gamla, resonerar Pablo.

– Vi behöver mer passion inom rörelsen. Under de goda åren lutade sig facket mycket tillbaka mot kollektivavtal och juridik, men det blir väldigt begränsande. Allt kan inte lösas i domstol, vi måste hjälpas åt och kämpa för det vi tycker är rätt om vi ska uppnå några förändringar.

Men att bara kasta allt gammalt överbord fungerar inte, betonar Pablo.

– Vi måste ha respekt för tidigare generationers ledare och ta vara på deras kunnande och erfarenheter. Det gäller att långsamt föra fram de nya idéerna.

Några problem att hitta intresserade till organisationskommittéerna har inte Pablo.

– Det finns massor av unga som vill jobba fackligt! Det gäller att fånga upp dem när de ser på saker och ting med friska ögon. Deras vanligaste fråga är nog: ”Varför tar allt så lång tid?” De är ivriga och vill att allt ska gå snabbt.

Pablos mobil ringer i ett. Flera av samtalen handlar om eftermiddagens möte bland terminalarbetarna på speditionsföretaget Frode Laursen och en kvällsträff med ett gäng väktare.

Pablo understryker vikten av att få i gång och föra en dialog med företagsledningen.

– Det värsta en arbetsgivare kan göra är att nonchalera en person eller en arbetsgrupp. Det är därför arbetstagarna måste prata ihop sig. Företaget ska inte bara ha respekt för en Transportombudsman, som rycker ut, utan för de anställda, på plats.

Facket har sitt ansvar i att utvecklingen gått mot en ”serviceinrättning” eller ett ”försäkringsbolag”, där medlemmarna förväntar sig att få hjälp, menar Pablo.

– Vi behöver ändra attityd. Gå från att vara offer, som facket ska hjälpa till att bli kämpar som säger: ”Det här måste vi fixa!”

På de flesta arbetsplatser kan de anställda inte längre mötas och diskutera problem under arbetstid, påpekar han.

– De måste träffas efter jobbet på sin fritid, medan deras chefer får betalt för att lösa problem och effektivisera deras arbete.

Pablo har mycket av sitt hjärta hos bemanningsanställda. De ansågs tidigare närmast omöjliga att organisera, men med hjälp av projektet har förbundet nu lyckats få i gång facklig verksamhet i Göteborg och Norrköping.

– Där måste vi vara mer försiktiga. De anställda är oftast räddare och vi har svårare att ta oss in på företagen. Men det finns ett stort sug efter att skapa förbättringar bland de uthyrda arbetarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.