Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson
Close
Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet.
Close

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Den nya lagen klubbades tidigare i år efter flera år av förberedelse. För en redan förordnad ordningsvakt innebär den nya lagen två märkbara skillnader redan vid årsskiftet – förutsatt att vakten gått polisens digitala tilläggsutbildning.

  • Rätten att genomföra kroppsvisitation i den utsträckning det är nödvändigt för att kunna fastställa identitet på den som berövats friheten eller avlägsnats.
  • Möjlighet att förstöra alkohol för upp till 5 000 kronor efter beslut av Polismyndigheten.

I praktiken blir förändringarna inte särskilt stora, enligt Lars Sjöberg, senior advisor på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya).

– För de som redan jobbar som ordningsvakter rör det sig om mindre justeringar. Man får söka efter id-handling vid kroppsvisitation, men den åtgärden skiljer sig inte mycket från att söka efter farliga föremål och det gör ordningsvakterna redan i dag. När det gäller att förverka alkohol innebär den nya lagen snarare ett förtydligande om vad man får göra, säger Lars Sjöberg.

Anpassa lagstiftningen

Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet. Den gamla lagen var främst anpassad efter andra arbetsuppgifter. I den gamla lagen krävdes ett särskilt beslut enligt 3 § LOV när ordningsvakter jobbar på gator, torg och i kollektivtrafik.

I den nya lagen förtydligas att ordningsvakter inte bara har till uppgift att upprätthålla allmän ordning, utan även trygghet och främja säkerhet. Ett annat syfte med lagen är också att det ska bli lättare för exempelvis att få tillstånd från polisen att anlita ordningsvakter på platser som motsvarar gamla 3 § LOV.

Transportera omhändertagna

Lagen ger också möjlighet för ordningsvakter att på uppdrag av polisen transportera den som omhändertagits med stöd av lagen om omhändertagande av berusade eller med stöd av polislagens 13 §. Men för att få utföra en sådan transport krävs bland annat en tilläggsutbildning, den finns inte än så ingen ordningsvakt har gått den.

– Transportdelen kommer att bli mer komplicerad. Men jag tror att det är en begränsad grupp ordningsvakter som kommer att göra det. Där finns många frågor som behöver lösas gällande allt från hur fordonen ska vara beskaffade till att ordningsvakterna ska ha rätt kunskaper om hur man ska hantera personer i fordon, säger Lars Sjöberg.

Oklarheter

Nya lagen om ordningsvakter har inte börjat gälla ännu och därför finns fortfarande vissa oklarheter. Gamla förordnanden gäller som längst fram till slutet av 2025. Men en ordningsvakt som går fortbildning under nästa år, får efter den inte längre jobba på LOV 3-områden som beslutats enligt den gamla lagen. Därför föreslår Bya ett snabbspår för sakägare som har beslut om att få använda ordningsvakter med stöd av gamla 3 § LOV och vill ansöka om tillstånd enligt nya lagen att använda ordningsvakter på samma platser.

– Det är så att det inte ska uppstå komplikationer för arbetstagarna och företagen. Jag hoppas att sakägare som kommunerna så snart som möjligt ansöker om tillstånd enligt nya lagen om ordningsvakter, så att man inte hamnar i tidsnöd utan säkerställer att ordningsvakter även fortsättningsvis får jobba där, säger Lars Sjöberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Douglas Hellbom:
    11 januari, 2024

    Önskar bena ut några saker. Kan man som medborgare kräva bevis på adekvat utbildning hos ingripande ordningsvakter. Samt att ordningsvakt har adekvat utbildning för transport av medborgare ?
    Med vänliga hälsningar
    Douglas medborgare

Lästips:

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.