Det gäller om du blir sjuk under semestern
Semester. Ibland blir det inte som en tänkt. Ligger du sänkt i influensa på semestern har du rätt till ledighet – sjukledighet. Semesterdagarna hamnar på kontot för att utnyttjas i framtiden. När ledigheten ska tas ut måste du komma överens om med arbetsgivaren.
– Att sjukanmäla till arbetsgivaren är givetvis det första man ska tänka på om man blir sjuk på semestern, säger rådgivaren på Transport på direkten.
Rådgivningen har hittills inte fått så många frågor om saken men räknar med fler i slutet av juli.
Semestern är en rättighet till vila och återhämtning som regleras i lag. Och det är inte en rätt som fryser inne för den som blir sjuk eller råkar ut för en olycka under semesterperioden. I stället är lagens avsikt att semestern ska tas ut senare. Men då måste sjukdom anmälas så snart som möjligt, ”utan dröjsmål” som det står i lagen.
– Sedan måste du komma överens med din arbetsgivare när semesterdagarna ska tas ut. Det är inte så att de per automatik flyttas. Dagarna då du varit sjukskriven hamnar på semesterkontot, säger Magnus Larsson, central ombudsman på Transport.
Det går inte att kräva att få ta ut de dagarna i anslutning till den inplanerade semestern.
– Säg att du har fyra veckors semester och är sjukskriven den första veckan, det absolut bästa vore då kanske att lägga till fem semesterdagar direkt efter den inplanerade semestern. Men det kan hända att det inte passar på arbetsplatsen, säger Magnus Larsson.
Vid sjukskrivning under semestern gäller samma regler som vanligt. Efter en vecka krävs läkarintyg. Är du sjuk mer än två veckor övergår ansvaret för ersättning från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
– Många anmäler inte om de blir sjuka under semestern, om det inte handlar om olyckor eller något annat allvarligt som gör att man hamnar på sjukhus. Om man är hemma med influensa eller feber är det nog vanligt att låta bli och tänka att man ändå är ledig, säger ombudsmannen Jonas Persson, som själv varit sjuk på semestern utan att sjukskriva sig.
Rätten till semester regleras i semesterlagen. Paragraf 15 talar om vad som gäller vid sjukdom: ”Om det under semesterledigheten infaller en eller flera dagar då arbetstagaren inte hade kunnat arbeta på grund av sjukdom eller arbetsskada, eller en eller flera dagar som är semesterlönegrundande enligt 17 a och 17 b && ska, om arbetstagaren utan dröjsmål begär det, sådana dagar inte räknas som semesterdagar. I sådant fall ska de semesterdagar som återstår förläggas i ett sammanhang, om arbetstagaren inte medger annat. Lag (2011:129).”