Drabbad av coronaviruset?
Snabbkoll. Oklart och skrämmande. Mycket kring det nya coronaviruset och dess konsekvenser är svåröverskådligt. Informationen uppdateras hela tiden. Det här är klart i mitten av mars.
1. Stanna hemma
Myndigheterna uppmanar alla som känner sig sjuka att inte gå till arbetsplatsen. Det gäller även om du bara känner dig lite småkrasslig, vid lindriga eller vaga symtom.
2. Sjukanmäl dig till arbetsgivaren
Karensdagen slopades den 11 mars. Från den dagen får du ersättning från första dagen du är hemma och sjuk. Regeringen har slopat karensavdraget fram till och med den 31 maj. Staten betalar ut sjukpenning för första dagen. Regeringen föreslår också att staten tar över alla sjuklönekostnader under april och maj. Men sjukanmälan görs som vanligt till arbetsgivaren.
Uppdatering 6 april: För att få ersättning för karens måste du ansöka hos Försäkringskassan. Arbetsgivaren gör som vanligt karensavdraget för första sjukdagen. Du kan söka ersättning retroaktivt från och med den 11 mars och framåt. Försäkringskassan kommer från den 7 april att ha en särskild e-tjänst på Mina sidor för att ansöka om ersättningen. Den betalas ut 3 – 5 dagar efter att ansökan kommit in. Det slopade karensavdraget vid sjukskrivning gäller också om du är arbetslös och föräldraledig.
3. Smittbärarpenning
Covid-19 klassas som allmänfarlig sjukdom. Finns det risk att du sprider smitta har du därför rätt till smittbärarpenning. Det är Försäkringskassan som betalar ut pengarna, motsvarande 80 procent av lönen upp till en brytpunkt på omkring 30 000 kronor i månaden. Inget karensavdrag.
4. Slopat läkarintyg
Först efter 14 dagar krävs läkarintyg, inte som tidigare en vecka. Det kommer att gälla under en period. Om du är sjuk längre än två veckor betalar Försäkringskassan som tidigare ut sjukpenning.
5. Extra pengar med kollektivavtal
Alla anställda på arbetsplatser med kollektivavtal har rätt till avtalspengar vid längre sjukdom. Om du är sjuk längre än 14 dagar betyder det att du får runt 90 procent av lönen, oavsett inkomst.
6. Ansök om avtalspengar
Du som arbetar som privatanställd inom LO:s avtalsområden måste ansöka om de extra pengarna, avtalspengarna. Det görs hos Afa försäkring.
7. Korttidsarbete införs tidigare
Kortar arbetsgivaren arbetstiden på grund av arbetsbrist har du som anställd rätt till minst 80 procent av din vanliga lön. Det enligt ett nytt system för ersättning som införs redan den 1 maj i stället för som planerat i augusti.
8. Nytt system för korttidspermittering
Anställda som permitteras får ut minst 90 procent av ordinarie lön. Den här typen av korttidspermittering ska tillämpas från den 16 mars och året ut. Arbetsgivarens kostnader ska minska med hälften tack vare att staten går in och subventionerar. Som mest kan en anställd permitteras på 60 procent, och alltså ha kvar 40 procents arbetstid. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Transportföretagen om att räkna ut permitteringslönen så att normalt inkluderade ersättningar, som ob-tillägg och skifttillägg, tas med.