Mats Wingborg
Close
Mats Wingborg, utredare.
Close

”Det handlar om att försvaga det fackliga inflytandet”

Politik. Förslag om uppluckrat anställningsskydd och sänkta ingångslöner. Utredaren Mats Wingborg har gått igenom riksdagspartiernas arbetsmarknadspolitik. – Förslagen innebär det att hela den svenska modellen försvagas.

Knappa två veckor före valet är en sal i ABF-huset i Stockholm närmast fullsatt. Längst fram står Mats Wingborg, utredare och författare som ofta skriver ur ett fackligt perspektiv. Han presenterar en genomgång av riksdagspartiernas arbetsmarknadspolitik. 21 frågor behandlas i rapportens 140 sidor, och är publicerad av Arena Idé, en tankesmedja som är nära fackföreningsrörelsen.

I den skala som presenteras hamnar Centerpartiet längst till höger av partierna när det gäller arbetsmarknadspolitiken.

– De har det mest radikala förslaget, att alla företag under 50 anställda ska undantas lagen om anställningsskydd. Det handlar om 40 procent av alla privatanställda, säger Wingborg.

När ett företag säger upp personal har den uppsagda förtur till nya tjänster under nio månader. Det kallas företrädesrätt och Centerpartiet vill ta bort den.

– Kombineras det med försämrad las kan man säga upp personal och anställda ny annan personal, då finns inte mycket kvar av anställningstryggheten, säger Mats Wingborg.

De andra allianspartierna och Sverigedemokraterna vill inte gå lika långt som Centern, men alla vill införa fler undantag i lagen om anställningsskydd.

– Reglerna är semidispositiva, det går att göra undantag om man kommer överens med facken. Tar man bort turordningsreglerna kan arbetsgivaren hoppa över facket, som då får en mindre viktig roll. Det handlar om att försvaga det fackliga inflytandet, säger Wingborg.

Det är inte så troligt att Centerpartiet får igenom alla sina långtgående förslag, tror Wingborg. Han pekar snarare på att den som vill veta hur Alliansens syn på arbetsrätt kan se ut vid en borgerlig regering gör bäst i att titta på Liberalerna.

– Alliansen är överens om ett förslag om inträdesjobb med löner sänkta till 70 procent av lönen i kollektivavtalen. För att få nyanlända och unga i arbete. Förslaget är i stort sett identiskt med Liberalernas första förslag om startjobb.

Sverigedemokraterna har också ett förslag om att sänka löner, då i så kallade lärlingsjobb.

– Skillnaden är Sverigedemokraternas bara gäller för ungdomar. Partiet är motståndare till alla förslag som är riktade till nyanlända. Sverigedemokraterna stödjer ofta Alliansen i frågor som rör arbetsmarknaden, förutom när det handlar om rödgröna förslag som de tror kan minska invandringen, säger Wingborg.

Socialdemokraterna har lanserat ett program om arbetsmarknadspolitik inför valet.

– Det är en skärpning på flera områden men en sak har försvunnit. Förra valet ville man förbjuda möjligheten att hyra in från bemanningsföretag som stadigvarande arbetskraft. Det kravet har försvunnit, säger Wingborg.

– Tittar man på Miljöpartiet har de stött Socialdemokratin. Det är frågor som inte är så stora hos dem.

Wingborg berättar också att Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som är mot alla förändringar av strejkrätten. Partiet vill också ta bort undantagen i turordningsreglerna.

När arbetsmarknadsjournalisten Anna Danielsson Öberg kommenterar utredningen ger hon en hel del beröm, men hon tycker att den sittande regeringen komer lite lätt undan.

– Regeringen lovar att allmän visstid ska bort. De har inte gjort det på fyra år och skyller på att de inte har haft majoritet. Hela idén är att man ska få en majoritet för sina förslag, hur ska det gå till?

Dan Holke från LO-TCO Rättskydd anser att regeringar oavsett färg har legat lågt när det gäller att ändra reglerna på arbetsmarknaden de senaste mandatperioderna, senaste stora förändringen var när den dåvarande Alliansregeringen införde anställningsformen allmän visstid.

– Nu känns det som att det synsättet är på väg att luckras upp. Det innebär större skillnad mellan partierna i synen på arbetsrätten. Nu verkar Allianspartierna ha en grundläggande uppfattning om att arbetstagarna har för stark position på arbetsmarknaden och man vill därför försvaga deras rättigheter. Samtidigt ställer de billig arbetskraft till förfogande för arbetsgivarna. Det här med att arbetstagarna är för starka är inget vi känner igen oss i på rättskyddet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.