Det här gäller för dig som är behovsanställd
Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.
1. Speciell anställningsform
En behovsanställd som jobbar inom bevakning har inget fast arbetstidsmått och får timlön. Som behovsanställd ska man ha fått skriva på ett anställningskontrakt, men där finns inga garanterade timmar.
Själva grunden till att anställningsformen finns är att bevakningsföretag säljer bevakningstimmar. De vill inte anställa fler personer än de har kontrakt för. Men då människor blir sjuka eller vabbar behövs någon som hoppar in.
Den som jobbar på ett auktoriserat bevakningsbolag måste vara godkänd av Länsstyrelsen och ha en utbildning. Därför underlättar det att ge extrapersonalen ett löpande anställningskontrakt.
2. Turordning och rätt till fast arbetstidsmått
I kollektivavtalet finns det regler som reglerar hur behovsanställda får användas och hur turordningen mellan de behovsanställda ska se ut. Om facket och arbetsgivarna inte kommer överens om annat ska först deltidsanställda med fast arbetstidsmått erbjudas arbetspass och därefter behovsanställda enligt en turordningslista, där den som jobbat längst först ska erbjudas arbetspass.
En behovsanställd har rätt att säga nej till erbjudna arbetspass och det ska inte heller leda till att arbetsgivaren ringer mer sällan, eftersom det är tiden på anställningskontraktet som ska avgöra vem som erbjuds jobb först, inte vem som oftast tackar ja.
Kollektivavtalet ger arbetsgivaren rätt att göra vissa avsteg från de behovsanställdas turordningslista, om det finns personer med särskilda kvalifikationer i form av utbildning eller tidigare erfarenhet.
3. Rätt till del- eller heltid?
En behovsanställd som jobbat i nio månader ska enligt kollektivavtalet kunna få ett bekräftat arbetstidsmått. Det innebär att arbetsgivaren ska kolla hur mycket en person jobbat och därefter erbjuda antingen deltidsanställning med ett visst antal timmar i veckan eller heltidsanställning.
Här tittar man på de nio senaste månaderna, men juni, juli och augusti räknas inte in, eftersom det är semestertider. Arbetsgivarna vill kunna avvända de behovsanställda som semestervikarier. Har du varit anställd under sommarmånaderna återstår endast sex månader i beräkningen.
I avtalet står det att arbetsgivaren ska erbjuda tillsvidareanställning om arbetet skett regelbundet och kommer att fortsätta göra det.
4. Ska man få ett schema?
I praktiken ser det olika ut på olika arbetsställen. Vissa behovsanställda har scheman. Men enligt Transports uppfattning är en förutsättning för behovsanställning att det är tillfälligt i sin natur, till exempel att en kollega är sjuk eller att en kund beställt fler bevakningstimmar. Alltså att det inte är planerbart. Därför kan det vara en god idé att kontakta facket om man är behovsanställd och har jobbat på schema en längre period.
En behovsanställd som erbjuds en annan anställningsform har rätt att säga nej, och det ska inte påverka platsen i turordningslistan bland behovsanställda. Däremot måste den anställde säga till arbetsgivaren, om man önskar att en ny niomånadersperiod ska räknas.
5. Uppsägning av behovsanställd
Arbetsgivaren får säga upp en behovsanställd som inte har jobbat på 12 månader.