Genrebild taxi i Stockholm
Close
Stockholms centralstation. Taxi Stockholms åkare omfattas av kollektivavtal.
Close
Avtal 2021

Det här gäller för taxichaufförer under konflikten!

Taxi. En konflikt rycker allt närmare på taxiområdet. Transport har lagt ett varsel som omfattar alla taxiföretag som är med i Biltrafikens arbetsgivareförbund. Om stridsåtgärderna träder i kraft den 15 februari är det detta som gäller.

För första gången på många år drar det ihop sig till konflikt inom taxi. I ett första skede har fackförbundet Transport varslat om:

  • blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal.
  • och blockad mot övertids- och mertidsarbete.

Vad betyder det för dig som kör taxi? Transportarbetaren har sammanställt frågor och svar:

Vad handlar tvisten om?

Ett nytt kollektivavtal för taxiförarna. Ett sådant avtal gäller för alla chaufförer på företag som binds av avtal – antingen genom att de gått med i arbetsgivarorganisationen. Eller tecknat avtal direkt med Transport, så kallat hängavtal.

Varför har Transport varslat om stridsåtgärder?

– I januari tvingades vi avbryta förhandlingarna med arbetsgivarna. Vi är inte överens om de kommande lönehöjningarna och vad de ska beräknas på. Arbetsgivarna vill inte ge taxiförarna samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden, förklarar Tommy Wreeth, ordförande i Transport.

Vilka företag omfattas av stridsåtgärderna?

– Kampen om ett nytt avtal förs mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA). Varslet och stridsåtgärderna riktas mot företag som är med i BA. Inte företag med hängavtal eller bolag som saknar avtal helt, fortsätter Tommy Wreeth.

Vilka förare omfattas primärt av konflikten?

– Det gäller chaufförer som är anställda i företag anslutna till BA, exempelvis samtliga åkerier i Taxi Stockholm.

Vad innebär stridsåtgärderna?

– Företag som omfattas av varslet får inte nyanställda personal eller hyra in förare. Blockad mot nyanställningar gäller såväl fasta anställningar som visstider.

– Vi har också varslat om blockad mot mertids- och övertidsarbete. Mertid är när deltidsanställda jobbar mer, fler timmar, än de som anges i anställningsbeviset. I och med varslet ska deltidarna säga nej till mertid.

Och blockaden mot övertid?

– Heltidsanställda förare som berörs ska inte jobba någon övertid. Normal heltid är 166,4 timmar i månaden, för anställda som schemaläggs även röda dagar.

– Tyvärr är det vanligt att chaufförer kör på procentlön och disponerar bilen 12–13 timmar per dygn. Det innebär ofta massor av övertid. I de fallen bör man begära att få ett schema på 166,4 timmar på en månad. Eller 38,25 timmar i veckan. Mer än så ska föraren inte jobba under konflikten. Blir lönen dålig: kräv garantilön enligt avtalet!

Många förare är timanställda och rycker in vid behov? Vad gäller för dem?

– Vår uppfattning är att timanställda ska jobba de arbetspass de är schemalagda på när konflikten bryter ut klockan 06:00 den 15 februari. Man ska inte jobba fler pass. Och är man uppsatt på jobb, och har procentlön, har man rätt till minst garantilön.

Hur ska förarna agera under konflikten?

Transports avtalssekreterare Peter Winsten säger:

– Chaufförer som är medlemmar i Transport och jobbar i BA-företag ska rätta sig efter stridsåtgärderna när de träder i kraft.

Och vad gäller för chaufförer som inte är med i Transport, men jobbar i BA-anslutna företag?

– Det första de bör göra, säger Peter Winsten, är förstås att gå med i facket! Varje ny medlem är viktig. Det kommer att bli svårt att förändra branschen och förbättra taxiförarnas villkor, om inte fler är fackligt organiserade.

– Vill man ändå inte gå med i Transport bör man åtminstone respektera varslet och förhålla sig neutral under konflikten. Det vill säga inte utföra sådant arbete som är försatt i blockad. Tala gärna om för arbetsgivarna att ni kommer att iaktta neutralitet.

Under årens lopp har Transport åtskilliga gånger varslat om nyanställnings-, inhyrnings- och övertidsblockad. Bland annat för lastbilschaufförer. På åkeriområdet uppmanades förarna då att ställa bilen på en lämplig parkeringsplats, om arbetstiden tog slut innan man hann hem.

Hur ska taxi- och färdtjänstförarna göra om arbetstiden tar slut? Att bara ställa bilen vid vägkanten med passagerare i är antagligen en dålig lösning…

Tommy Wreeth säger:

– Frågan är komplicerad och här krävs omdöme. Förarna kan inte riskera liv och lem på resenärerna. En viktig åtgärd är att säga nej till körningar i slutet av arbetspasset, om föraren misstänker att man inte hinner utföra resan inom ordinarie arbetstid.

– Jag förutsätter också att beställningscentralerna respekterar vårt varsel och inte lägger ut körningar som kan dra ut på tiden.

Om jag är medlem i Transport och jobbar på ett BA-företag. Kan växeln eller åkaren ändå tvinga mig att jobba övertid?

– Nej, det är ett brott mot blockaden. Om vi får reda på att arbetsgivare försöker kringgå blockaden kommer vi omedelbart att trappa upp stridsåtgärderna mot de företagen. Då kan det bli fråga om total arbetsnedläggelse, strejk.

I taxibranschen finns ett utbrett missnöje med löner, arbetstider och andra villkor. Det gäller bland förarna, men också bland åkarna. Kan förare och åkare som inte omfattas av stridsåtgärderna ändå visa sympati på något sätt?

– Det är viktigt att chaufförerna håller ihop nu. Samtidigt är det angeläget att anställda inte äventyrar sina anställningar. Vi håller på och tar fram informationsblad, som alla förare kan få. Även de som inte är direkt involverade i konflikten.

Medlare har kopplats in i konflikten. Vad betyder det?

– Vid alla arbetsmarknadskonflikter kopplas medlare in. Transport brukar inte gilla medling, men den här gången blir det intressant att se vad medlarna anser. Jag har svårt att se hur de ska kunna stödja arbetsgivarnas linje att taxiförarna ska ha mindre lönehöjning än alla andra.

Kommer Transport att trappa upp konflikten, om ingen uppgörelse nås?

– Ja, vi har utarbetade planer för det. Vad de innehåller ligger vi än så länge lågt med.

Har förare som får lägre inkomst i och med blockaderna rätt till ersättning från Transport?

– Nej, inte i första skedet. Det är bara om vi går vidare med strejk som förbundet beslutar om konfliktersättning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jacobsen:
    10 februari, 2021

    Jag hoppas ni strider för ett enda kollektivavtal denna gång som inte inbegriper procentlön under några omständigheter. Ett avtal som omfattar alla med antingen månads eller timlön samt OB. Ett avtal som inte går att tolka åt det ena eller andra hållet i upphandlingar. Ett avtal som det offentliga och företag borde skämmas om de inte hänvisar till vid alla upphandlingar där alla chaufförer omfattas om de så bara kör enstaka uppdrag i månaden. Endast på detta sätt kan inköpare runt om i landet känna en trygghet i att de upphandlar till schyssta villkor. Övriga som väljer att stå utanför kollektivavtal och medlemskap i vare sig Transport eller BA får gärna fortsätta med procentlöner eller vad de vill men då uteslutande försörja sig på ren taxikörning. Allt bör gälla i takt med att nya upphandlingar påbörjas. Så tar vi ett stort steg framåt då de flesta större aktörer är intresserade och ofta helt beroende av uppdrag för det offentliga.
    Om vi skall fortsätta ha olika avtal som är fallet idag med möjlighet till olika tolkningar hoppas jag innerligt att vi som uteslutande arbetar inom sjuk, skol eller färdtjänsttransporter kommer så långt ifrån taxi som det överhuvudtaget är möjligt. Att vi får en egen sektion inom det snaraste och slipper bli behandlade som taxichaufförer. Vi skall ha en grundlön som åtminstone ligger i nivå med de sämst betalda. Det har jag inte idag
    Jag arbetar som sjuk och färdtjänsttransportör i ett specialfordon under Skånetrafiken och är medlem i Transport sedan flera år.
    Ni har min fulla support.
    Nu kämpar vi på.
    Mvh Peter Jacobsen

Lästips:

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.