Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd
Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.
1. Transport har inte skrivit på huvudavtalet
Det gör att förbundets avtal inte omfattas av nya huvudavtalet. Huvudavtalet gäller för en majoritet av alla arbetsplatser med kollektivavtal i Sverige.
Den här texten handlar om vad lagen säger och enbart om huvudavtalet om det uttryckligen står så.
2. Vid uppsägning utan arbetsbrist
I den nya lagen om anställningsskydd har sakliga skäl ersatt begreppet saklig grund.
Innan uppsägning måste arbetsgivaren också i fortsättningen ha vidtagit vissa åtgärder. Exempelvis att ge varning och ha tillrättavisande samtal. Lagen tar däremot inte längre hänsyn till den uppsagdas vilja att vara kvar.
Om en arbetsgivare säger upp mot fackets vilja kan det fortfarande bli tvist. Till skillnad från förr börjar uppsägningen gälla efter uppsägningstiden, men under tvistens gång.
Om uppsägningen visar sig vara felaktig måste arbetsgivaren betala ett skadestånd på 135 000 kronor och ersätta förlorad arbetsinkomst.
Under tvistens gång har den uppsagda rätt till a-kassa, men om tvisten ogiltigförklaras blir den uppsagda återbetalningsskyldig till a-kassan.
En annan skillnad från förr är att den som väljer att säga upp sig själv, efter arbetsgivarens uppmaning, inte blir avstängd från a-kassan.
3. Uppsägning vid arbetsbrist
Först in – sist ut gäller fortfarande. Men undantagen har blivit fler. Om det är arbetsbrist kan företag oavsett storlek undanta tre personer från turordningslistan. Alltså välja tre personer som inte ska sägas upp. Det går att göra en gång per organisationsnummer och nya undantag går inte att göra vid nya uppsägningar som sker inom tre månader.
Om arbetsplatsen omfattas av huvudavtalet får företaget göra betydligt fler undantag från turordningslistan.
4. Vid hyvling
Hyvling är när arbetsgivaren sänker sysselsättningsgraden för minst två arbetstagare samtidigt. Den med kortast anställningstid ska först erbjudas omreglering av sysselsättningsgrad först.
När man har tackat ja till ett ”erbjudande” om ny sysselsättningsgrad är omställningstiden i nya LAS upp till tre månader.
I vissa av Transports avtal finns ytterligare regler om omställningstid. Transports tolkning är att det är avtalen och inte lagen som gäller i de fallen.
5. Särskild visstid
Den som jobbat med anställningsformen särskild visstid för samma arbetsgivare i 12 månader under den senaste 5-årsperioden ska erbjudas en tillsvidareanställning. Om en anställd har tre eller fler anställningar under samma månad räknas också tiden mellan anställningarna som anställningstid.
En person som jobbat med särskild visstid under nio månaders sammanhängande tid under den senaste treårsperioden får företräde till nya tjänster med särskild visstid.