Olivera Pobra. Foto: Lilly Hallberg
Close
Oliver Pobra betonar att det viktiga inte är att alla har samma värderingar på jobbet. Det viktiga är att alla respekterar värdegrunden och beter sig i enlighet med den.
Close
Respekttrappan

Det ska inte vara valfritt att följa värdegrunden på arbetsplatsen

Arbetsmiljö. Olivera Pobra är regionalt skyddsombud på Stockholmsavdelningen. Hon kan tänka sig att arbeta med ett verktyg som Respekttrappan. Och tycker att det är självklart att alla ska delta i sådana aktiviteter om de erbjuds på jobbet.

– Absolut, det kan fungera som verktyg. Jag tycker att den avslutande meningen om att det är relevant för alla slags arbetsplatser, oavsett om det finns uppenbara problem eller inte, är viktig, säger Olivera, efter att ha tagit del av fakta kring ”trappan”.
– Och det handlar inte enbart om att arbeta med ökad jämlikhet mellan könen. Även om det vore en arbetsplats med bara män, eller bara kvinnor, kan det fungera ur en annan aspekt. Jag jobbade en gång på ett städföretag där alla kom samma land som jag själv, Jugoslavien, och det skulle gå att implementera där också men då kanske med betoning på åldersfrågor.

Byter jobb

Olivera Pobra, som har en yrkesbakgrund inom bevakning, har varit på Transports avdelning 5 sedan 2018. Men den 1 maj i år tillträder hon en ny tjänst, som HR-ansvarig på ett bevakningsbolag. Under pandemitiden har hon bland annat studerat på distans utöver jobbet, för att vidga sin kompetens. Och kunskap är oerhört viktigt i sammanhanget för att skapa en god, inkluderande arbetsplats, understryker Olivera:
– Största anledningen till att det blir problem är att kunskap saknas och att det helt enkelt saknas på arbetsgivarens agenda. Det är min erfarenhet, både från egna arbetsplatser och sådana jag haft kontakt med genom jobbet som skyddsombud.
Hon tror att det kan underlätta om den som leder exempelvis konflikthantering kommer utifrån, men det är ingen absolut förutsättning. Däremot att alla ska delta. Olivera Pobra har själv erfarenhet av att de som varit drivande i konflikter på arbetsplatser valt att inte delta i arbetet, för att de ”inte haft lust”. Helt fel, enligt henne:

Inte frivilligt

– Jämställdhetsarbete på det viset kan inte vara frivilligt. Man behöver inte vara vän med alla, eller hänga med på after work varje gång. Men gör vi något som ett led i jämställdhetsarbete och någon vägrar delta ser jag det som att man bryter mot vår värdegrundspolicy, och det är ett skäl för en varning, säger hon.
Olivera Pobra understryker att det är viktigt redan inför en anställning att ställa krav på respekt för den värdegrund och policy som råder på arbetsplatsen.
– Det betyder inte att vi ska tvinga på företagets värderingar på alla anställda. Man kan ha andra värderingar privat, på jobbet beter vi oss efter den värdegrund som gäller där.
Måste gruppen som gör sådana här övningar vara samlade fysiskt, eller fungerar det digitalt?
– Det funkar digitalt, men det fungerar inte lika bra. För sådana här saker krävs att man är nära. För mig är det viktigt att kunna tolka de andras uttryck. Se dem le och sucka eller himla med ögonen. Dofter är också intressant, kan vara avslöjande som när någon luktar starkt av parfym fast det finns personer med som kan vara allergiska. Och sedan tycker jag att det är intressant att se om andra äter under möten eller kollar telefonen. När man träffas fysiskt är det mycket subtilt som kommer fram, som döljs under ytan annars, säger Olivera Pobra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.