Olivera Pobra. Foto: Lilly Hallberg
Close
Oliver Pobra betonar att det viktiga inte är att alla har samma värderingar på jobbet. Det viktiga är att alla respekterar värdegrunden och beter sig i enlighet med den.
Close
Respekttrappan

Det ska inte vara valfritt att följa värdegrunden på arbetsplatsen

Arbetsmiljö. Olivera Pobra är regionalt skyddsombud på Stockholmsavdelningen. Hon kan tänka sig att arbeta med ett verktyg som Respekttrappan. Och tycker att det är självklart att alla ska delta i sådana aktiviteter om de erbjuds på jobbet.

– Absolut, det kan fungera som verktyg. Jag tycker att den avslutande meningen om att det är relevant för alla slags arbetsplatser, oavsett om det finns uppenbara problem eller inte, är viktig, säger Olivera, efter att ha tagit del av fakta kring ”trappan”.
– Och det handlar inte enbart om att arbeta med ökad jämlikhet mellan könen. Även om det vore en arbetsplats med bara män, eller bara kvinnor, kan det fungera ur en annan aspekt. Jag jobbade en gång på ett städföretag där alla kom samma land som jag själv, Jugoslavien, och det skulle gå att implementera där också men då kanske med betoning på åldersfrågor.

Byter jobb

Olivera Pobra, som har en yrkesbakgrund inom bevakning, har varit på Transports avdelning 5 sedan 2018. Men den 1 maj i år tillträder hon en ny tjänst, som HR-ansvarig på ett bevakningsbolag. Under pandemitiden har hon bland annat studerat på distans utöver jobbet, för att vidga sin kompetens. Och kunskap är oerhört viktigt i sammanhanget för att skapa en god, inkluderande arbetsplats, understryker Olivera:
– Största anledningen till att det blir problem är att kunskap saknas och att det helt enkelt saknas på arbetsgivarens agenda. Det är min erfarenhet, både från egna arbetsplatser och sådana jag haft kontakt med genom jobbet som skyddsombud.
Hon tror att det kan underlätta om den som leder exempelvis konflikthantering kommer utifrån, men det är ingen absolut förutsättning. Däremot att alla ska delta. Olivera Pobra har själv erfarenhet av att de som varit drivande i konflikter på arbetsplatser valt att inte delta i arbetet, för att de ”inte haft lust”. Helt fel, enligt henne:

Inte frivilligt

– Jämställdhetsarbete på det viset kan inte vara frivilligt. Man behöver inte vara vän med alla, eller hänga med på after work varje gång. Men gör vi något som ett led i jämställdhetsarbete och någon vägrar delta ser jag det som att man bryter mot vår värdegrundspolicy, och det är ett skäl för en varning, säger hon.
Olivera Pobra understryker att det är viktigt redan inför en anställning att ställa krav på respekt för den värdegrund och policy som råder på arbetsplatsen.
– Det betyder inte att vi ska tvinga på företagets värderingar på alla anställda. Man kan ha andra värderingar privat, på jobbet beter vi oss efter den värdegrund som gäller där.
Måste gruppen som gör sådana här övningar vara samlade fysiskt, eller fungerar det digitalt?
– Det funkar digitalt, men det fungerar inte lika bra. För sådana här saker krävs att man är nära. För mig är det viktigt att kunna tolka de andras uttryck. Se dem le och sucka eller himla med ögonen. Dofter är också intressant, kan vara avslöjande som när någon luktar starkt av parfym fast det finns personer med som kan vara allergiska. Och sedan tycker jag att det är intressant att se om andra äter under möten eller kollar telefonen. När man träffas fysiskt är det mycket subtilt som kommer fram, som döljs under ytan annars, säger Olivera Pobra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.