Ledare. I december stod närmare 50 sopgubbar inför skranket i Arbetsdomstolen. De krävs på ett rekordstort skadestånd, 5 000 kronor per person, efter sommarens uppmärksammade konflikt.
Bortåt 20 personer hördes i rätten. Det var ord mot ord när parterna vittnade. Transport och sopgubbarna hävdar att det över huvud taget inte var fråga om en olovlig strejk, eftersom miljöarbetarna först blivit avskedade av Reno Norden. Den uppgiften tillbakavisades bestämt av arbetsgivarsidan.
Mycket av diskussionerna kom att handla om nyckelinventeringen. Om det är en arbetsuppgift som sopgubbarna var skyldiga att utföra eller inte.
Det som aldrig kom fram i domstolen var varför Stockholms sopgubbar så starkt är emot att utföra eller medverka i en nyckelinventering.
Det handlar i grunden om ett sjukt upphandlingssystem. Ett sätt för kommunerna att leka marknad.
Var femte år, i snitt, står landets miljöarbetare som hämtar hushållsavfall utan jobb. Då löper det upphandlade kontraktet ut och sopgubbarna sägs upp. I bästa fall kan de söka om samma jobb hos den nya entreprenören. Förutsatt att de inte är för gamla, slitna eller har drivit arbetsmiljöfrågor förstås. Den nya arbetsgivaren är ju fri att välja och vraka. Krav på övertagande av personal ställs i princip aldrig vid kommunala upphandlingar.
Miljöarbetarnas hela anställningstrygghet ligger i kunskapen. Den unika kännedomen om tusentals soprum och nycklarna som passar i låsen. I Stockholm är det sopgubbarna själva som lägger upp sina rutter. Som avgör i vilken ordning traktens gator ska tas för att minimera trafikstörningar och kontroverser med sura bilister.
Stockholm stads mål i somras var att tvinga av sopgubbarna kunskapen. Att dokumentera den så att arbetarna lättare kan bytas ut. Mot nya som är beredda att jobba för lägre löner.
Vilka andra yrkesgrupper skulle acceptera att bli sparkade vart femte år, och månaderna innan uppsägningen verkställs påtvingas en kontrollant som i detalj dokumenterar arbetssätt och yrkesknep?
Skulle poliser gå med på det? Läkare? Lastbilschaufförer?
Det vore förstås kanonbra med en videokamera som kontinuerligt filmar alla tjänstemän på det kommunala bolaget Stockholm Vatten, som upphandlar sophämtningen. Risken finns ju att tjänstemännen slutar och tar med sig värdefulla erfarenheter.
Fast det är klart: Tjänstemännen blir inte uppsagda vart femte år. De ingår inte spelet om jobben.