Ledare

Det som aldrig kom fram i AD

Ledare. I december stod närmare 50 sopgubbar inför skranket i Arbetsdomstolen. De krävs på ett rekordstort skadestånd, 5 000 kronor per person, efter sommarens uppmärksammade konflikt.

Bortåt 20 personer hördes i rätten. Det var ord mot ord när parterna vittnade. Transport och sopgubbarna hävdar att det över huvud taget inte var fråga om en olovlig strejk, eftersom miljöarbetarna först blivit avskedade av Reno Norden. Den uppgiften tillbakavisades bestämt av arbetsgivarsidan.

Mycket av diskussionerna kom att handla om nyckelinventeringen. Om det är en arbetsuppgift som sopgubbarna var skyldiga att utföra eller inte.

Det som aldrig kom fram i domstolen var varför Stockholms sopgubbar så starkt är emot att utföra eller medverka i en nyckelinventering.

Det handlar i grunden om ett sjukt upphandlingssystem. Ett sätt för kommunerna att leka marknad.

Var femte år, i snitt, står landets miljöarbetare som hämtar hushållsavfall utan jobb. Då löper det upphandlade kontraktet ut och sopgubbarna sägs upp. I bästa fall kan de söka om samma jobb hos den nya entreprenören. Förutsatt att de inte är för gamla, slitna eller har drivit arbetsmiljöfrågor förstås. Den nya arbetsgivaren är ju fri att välja och vraka. Krav på övertagande av personal ställs i princip aldrig vid kommunala upphandlingar.

Miljöarbetarnas hela anställningstrygghet ligger i kunskapen. Den unika kännedomen om tusentals soprum och nycklarna som passar i låsen. I Stockholm är det sopgubbarna själva som lägger upp sina rutter. Som avgör i vilken ordning traktens gator ska tas för att minimera trafikstörningar och kontroverser med sura bilister.

Stockholm stads mål i somras var att tvinga av sopgubbarna kunskapen. Att dokumentera den så att arbetarna lättare kan bytas ut. Mot nya som är beredda att jobba för lägre löner.

Vilka andra yrkesgrupper skulle acceptera att bli sparkade vart femte år, och månaderna innan uppsägningen verkställs påtvingas en kontrollant som i detalj dokumenterar arbetssätt och yrkesknep?

Skulle poliser gå med på det? Läkare? Lastbilschaufförer?

Det vore förstås kanonbra med en videokamera som kontinuerligt filmar alla tjänstemän på det kommunala bolaget Stockholm Vatten, som upphandlar sophämtningen. Risken finns ju att tjänstemännen slutar och tar med sig värdefulla erfarenheter.

Fast det är klart: Tjänstemännen blir inte uppsagda vart femte år. De ingår inte spelet om jobben.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tjocke Farbrorn:
    31 december, 2017

    Hej
    Kan man få krydda med en tårtbit till?
    Sthlm kommun vill isolera bort viss arbetskraft från vidareanställning i andra bolag. Ackordskunniga o strävsamma arbetare ska utrotas eller dö sotdöden. Deras unika kompetens att översätta ett distrikt till vätden/ackordspoäng ska värdeminimeras.
    Det skulle isåfall innebära att nya entreprenörer ska motiveras/förhindras att befatta sig med vissa sopegubbar. Inte alla.
    Tänk om det gick att bevisa

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.