DHL anklagas för att motarbeta organisering
Transportföretaget DHL motarbetar facklig organisering i en stor del av de 220 länder företaget är verksamma i. Det framgår av en nyligen släppt rapport från de fackliga federationerna ITF och UNI.
I går, onsdag, hölls DHL:s årsstämma i Frankfurt, Tyskland. I samband med det offentliggjordes en rapport baserad på intervjuer med DHL-anställda över hela världen. Vittnesmålen talar om allvarliga inskränkningar av rätten att organisera sig i länder som Indonesien, Guatemala, Bahrain, USA, Turkiet, Vietnam och Indien.
De intervjuade berättar om hur de blivit av med jobbet efter att ha försökt engagera sig fackligt, uppmanats går ur fackföreningen om de vill avancera och hur företaget aktivt har försökt försvaga facket genom smutskastningskampanjer.
I DHL:s egen uppförandekod och officiella uttalanden trycker företaget på vikten av jämlikhet, schysta löner och förmåner och rätten till fri organisering. Något som enligt fackförbundens rapport bara stämmer i vissa fall, som Europa och vissa länder där facklig organisering ses som norm.
Rapporten pekar också på den stora mängden bemanningsanställda som utför arbete åt DHL i många länder. En grupp arbetare med ännu mindre att säga till om och sämre löner och förmåner än DHL:s ordinarie anställda.
Ingo Marowsky från ITF deltog på onsdagens årsstämma. Han var inte nöjd med den respons som rapporten fick från DHL:s ledning.
– Tyvärr var vd Frank Appels svar inte tillfredsställande. Han sa att en dialog i respektive lokala sammanhang var allt som skulle äga rum och att det inte finns någon systematisk misshandel. Kravet på en global dialog ignorerades även om det fanns aktieägare som uttryckte sitt stöd, sade Marowsky, enligt ITF.
Fotnot: ITF, Internationella transportarbetarefederationen består av transportfack från över 100 länder i hela världen. UNI är en bred facklig international för anställda i tjänstesektorn, bland annat väktare.