”Vi var två spelare, jag och tumörerna. Första ronden vann jag. Bakslag får en förr eller senare, det får en räkna med, men än så länge har jag klarat mig”, säger Dick Mattson.
Close
”Vi var två spelare, jag och tumörerna. Första ronden vann jag. Bakslag får en förr eller senare, det får en räkna med, men än så länge har jag klarat mig”, säger Dick Mattson.
Close

Dick vann första ronden mot tumören

Månadens medlem. Andra skulle nog använda ett annat ord. Men lastbilschauffören Dick Mattson kallar tumören som sitter i hans rygg sedan över sex år för kompis.

– Han är där och så länge han är lugn är jag lugn, säger Dick.
Kompis?

– Ja, jag tänker så. En ovän är bitter.

Fast ordet ”cancer” tar Dick ogärna i sin mun. Tumör låter mildare. Han sitter i skuggan utanför huset i Skultorp på sin lediga torsdag. Skrattar, med ett särskilt ljus inifrån. Man mår bra i hans sällskap.

– En jobbarkompis undrade. Hur fan kan du alltid se så glad ut? Jag svarade: Har du sett någon som är glad som får skäll?

Det är väl därför som jobbarkompisarna på Olsons åkeri i Skövde ställer upp. När Dick inte längre kan lyfta tunga saker, blir trött ibland och måste vila. Eller sitta på hela ryggen, som han själv säger.

Cancerdiagnosen kom plötsligt. Som ett svar på varför Dick fick sådan värk i benen att han knappt kunde gå. Läkarna trodde först det var diskbråck, men sedan hittade de en tumör vid fjärde kotan i ryggen, området som styr rörligheten i benen och fötterna. Fast allt hade i själva verket börjat med en elakartad tumör i ena testikeln, som spridit sig till ryggen.

Hustrun Marianne och de tre döttrarna samlades kring honom. Dick minns den första svarta timmen efter beskedet. Men på väg till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fick Dick tag i näven på Marianne, såg på henne och sa:

– Nu ställer vi allt annat som varit. Vi ska klara det här.

Kraften kom ur hans envishet och ett möte med en vän från skoltiden som nu arbetade som sjuksköterska. Hon la Dicks hand på sin mage och sa:

– Här är mitt tredje barn. Jag är lika gammal som du. Det finns en framtid.

Operationen, då bägge tumörerna togs bort, blev lyckad. Dick hamnade inte i rullstol, vilket hade kunnat ske. En liten ärtstor tumör gick dock inte att komma åt, intill ryggraden. ”Rackaren” som Dick nu kollar varje år.

Blandrashunden Simba reser sig och slickar husses hand, finger för finger, viker inte från hans sida. Så har det varit sedan Dick blev sjuk.

En tuff tid följde med cellgifts- och strålbehandling mellan sommarvistelsen på familjens favoritplats, Böda camping på Öland.

– Jag kunde inte gå och behövde hjälp med allt, som att gå på toaletten. Det hade aldrig gått utan min familj och våra släktingar. Människor jag inte förväntat mig ställde upp.

Ekonomin dök och familjen fick gå till banken och begära att få slippa amorteringarna på huslånet.

– Min svåger sa: Ni tar jädrar inga sms-lån. Jag säljer skogen, bara du blir frisk!

Dick började inte googla och läsa allt på nätet. Han följde läkaren Ann-Maries föreskrifter till punkt och pricka och hoppade över goda råd från den ena och andra. Det råder han också andra, som nu kontaktar honom när de fått cancer.

– Doktorn sa till mig: Gör det du tycker är roligt! Så nu gör jag det och skiter i resten. Andra kan hålla på och köpa nya bilar, men prylar intresserar mig inte. Förr var jobbet viktigast, nu är det Marianne, barnen och barnbarnen som räknas. Att jag får följa första barnbarnet Tindra till skolan. Hon var ett halvår när jag blev sjuk.

En del blir rädda och drar sig undan när någon blir svårt sjuk. För att göra det enklare för sig själva och omgivningen har Dick och familjen hela tiden varit öppna och berättat allt kring hans cancer.

När det känns deppigt lägger han sig och sover, ibland i flera timmar.

– Sedan är det en ny dag. Jag lever nu. Det som hände i går är förbi och ingen idé att grunna över. Det går åt mindre muskler av att le än att gå och deppas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."