Lars Mikaelsson testkör ellastbil.
Close
Lars Mikaelsson bakom ratten på en eldriven Volvo FM med Globetrotterhytt från Ulf Jönsson Åkeri i Helsingborg.
Close

Diesel i blodet eller batterier i tankarna?

Åkeri. Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson har provkört en ellastbil. Vi frågade honom om det var någon skillnad jämfört med de timmerbilar han körde förut.

Det var ett bra tag sedan Lars Mikaelsson körde lastbil i jobbet. Det slutade han med 2005 då han körde timmer. Men intresset för lastbilar sitter i. Och nyligen fick han möjlighet att provköra en ellastbil då han besökte Ulf Jönssons åkeri i Helsingborg.

– De kör bland annat åt Ica mellan Helsingborg och Göteborg. Bilen jag fick provköra har gått cirka 34 000 mil och den kändes fortfarande fräsch, säger Lars Mikaelsson.

Den största skillnaden mot de lastbilar han körde då han var yrkesverksam som timmerförare är tystnaden. En tystnad som skänker ett lugn tycker han.

– Det är svårt att förklara men det kändes snällt att köra lastbilen. Jag tror det beror på att det var så tyst och behagligt. Det gjorde mig lugn.

Lastbilen är en Volvo FM med Globetrotterhytt och med strypt effekt till 600 HK. Byggd som en traditionell dieselbil och där dieseltankar med mera skulle suttit på en ordinär lastbil, där sitter batterierna bakom sidokollisionsskydden längs med lastbilsramen mellan framhjulen och drivhjulen. En trailerdragare som drar en treaxlad trailer med kylaggregat, vilken även den drivs med batterier. På den mittersta axeln sitter en generator som kan hjälpa till att ladda upp kylaggregatets batterier. Själva lastbilen laddas i Helsingborg och får en snabbladdning i Göteborg innan hemfärd. Väl hemma igen brukar det vara cirka 20 procent kvar i batteriet.

– Håkan Landgren som är vd på Stay Fresh berättade att en kväll hade en bil kommit hem med bara 1 eller 2 procent kvar. Men det lustiga var att bilen ändå gick för fullt. Det är inte som en ficklampa som börjar få slut på batteri och som lyser svagare och svagare innan den släcks helt. Här fungerade det klockrent ända till sista procenten.

Lars tror att vi kommer att få se fler ellastbilar och det inom snar framtid. De är fortfarande dyrare i inköp men kräver heller inte några oljebyten och om inget annat går sönder så kan de vara i drift hela tiden då de inte laddas. Batterierna är än så länge också tyngre än en förbränningsmotor. Sedan är det frågan om andrahandsmarknaden. Hur ser andrahandsmarknaden ut för ellastbilar?

– Gamla diesellastbilar kan säljas vidare men vad gör man med en ellastbil som kört slut på batterierna? Det borde finnas en andrahandsmarknad för batterierna ändå. Till villaägare som har solceller kanske.

Så vad är det för skillnad mot de lastbilar du körde förut?

– Det är inte så stor skillnad faktiskt. Jag kan inte se någon annan skillnad än att det är tystare. Men som sagt, jag är inte yrkesverksam förare längre. Så för att få svar på det bör ni nog prata med någon förare som kör varje dag.

Kommer ellastbilar att kunna köra timmer?

– Det kommer de säkert kunna göra men som det ser ut nu tror jag att ellastbilar passar bäst på kortare sträckor. Men utvecklingen går fort. Och sedan har vi ju vätgas. Det kanske är vätgas som är framtiden för tunga fordon, säger Lars Mikaelsson.

 

Fotnot: Stay Fresh ingår tillsammans med Börje Jönsson Åkeri och Ulf Jönsson Åkeri i koncernen The Jönsson group.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.