Debatt. Under de första månaderna när coronapandemin bröt ut stannade världen och Sverige upp. Med följden att arbetsplatsolyckorna minskade och antalet människor som dog på sitt arbete minskade kraftigt. 2020 såg ut att bli ett bättre år än på tio år.
Sedan började vi släppa på restriktioner, fler började återgå till sin arbetsplats i stället för att arbeta hemma. Pendlingstrafiken ökade något, fler började slappna av, som att pandemin var över. Många började släppa på den sociala distanseringen.
När vi summerar antalet döda på arbetet i arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2020 har 29 människor förlorat sina liv på jobbet. Det är fortfarande lägre än de senaste fyra föregående åren.
Trenden är tydlig sedan juni, antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång ökar åter markant.
Antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång är vanligast bland fysiskt belastade arbeten som industrin, transportbranschen och byggbranschen för att nämna några. Betydligt mindre vanligt bland människor som arbetar på kontor.
Vad orsakerna till färre arbetsplatsolyckor under pandemin är finns det i dag ingen rapport om, men att pandemin har en roll i att antalet döda i arbetet är färre är jag övertygad om. Det ska inte läsas som att arbetsmiljöarbetet har blivit bättre.
Oavsett orsak till vårens minskning i arbetsplatsolyckor med dödlig utgång jämfört med andra halvårets uppgång, så måste arbetsgivarna bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete i samverkan med skyddsombud för att skapa en god arbetsmiljö för alla.
Det är reglerat i arbetsmiljölagen som anställda och skyddsombud måste följa. Trots det uppvisas flera brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Flera företag visar brister i att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om allas skyldighet att bromsa smittspridningen av covid-19.
Det syns i bristerna hos allt för många företag som rent allmänt inte har något systematiskt arbetsmiljöarbete, inte har kompetensen på företaget eller i vissa fall intresse av detta. Det är oacceptabelt, särskilt under rådande pandemi.
Ditt liv mäts i pengar om företagets förtjänst är viktigare än att vidta arbetsmiljöåtgärder, för att minska risken för arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Vi är alla skyldiga att följa arbetsmiljölagen och gemensamt, genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete, kan en god arbetsmiljö uppnås.
Transportarbetareförbundet arbetar hela tiden för att få fram fler lokala skyddsombud, som kan medverka till att skapa en god arbetsmiljö på sina arbetsplatser. För att ingen ska behöva dö på jobbet.