Många som skadats sig på arbetet eller drabbats av arbetssjukdomar knaprar smärtstillande och jobbar på tills det tar stopp. Då kan det vara svårt att få ersättning från Försäkringskassan. Foto: Justina Öster
Close
Många som skadats sig på arbetet eller drabbats av arbetssjukdomar knaprar smärtstillande och jobbar på tills det tar stopp. Då kan det vara svårt att få ersättning från Försäkringskassan.
Close
Vibrationer

Dokumentera alla skador – och anmäl!

Arbetsmiljö. Flisbilsföraren Johan (i en tidigare artikel) ansågs för sjuk för att jobba, men för pigg för att få ersättning från Försäkringskassan. Nu lanseras flera förslag för att mildra reglerna för utslitna arbetare som närmar sig pensionen.

I slutet av augusti presenterades en statlig utredning om bland annat sjukersättning (tidigare förtidspension). Den kom efter hård facklig kritik om anställda som slitit ut sina kroppar på jobbet, men lämnas utan ersättning.

60-åringar och 60-plussare ska inte längre bedömas mot alla förekommande jobb på arbetsmarknaden utan snävare, mot vad de arbetat med tidigare, ”mer lämpliga” jobb, föreslår utredningen. Detta för att avgöra om personerna ska ut och söka andra jobb eller beviljas sjukersättning.

Under hösten har regeringens budget stötts och blötts i medierna och presskonferenserna haglat tätt. I början av september gjorde statsminister Stefan Löfven (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) ytterligare ett utspel om sjukförsäkringen.

Arbetsförmåga

Ett av förslagen rörde anställda som bara har några år kvar till pensionen. Ministrarna föreslog att arbetsförmågan hos personer som är 62 år eller äldre efter ett halvårs sjukskrivning inte ska bedömas mot jobb på hela arbetsmarknaden. Deras förmåga att jobba ska i stället bara prövas mot arbete hos den arbetsgivare de har.

Får regeringen igenom sina förslag om mildare behandling av äldre sjuka i riksdagen är det tveksamt om flisbilschauffören Johan berörs. Han har skadat ryggen vid en olycka på ett sågverk och sedan ytterligare genom helkroppsvibrationer på dåliga norrländska vägar med undermålig förarstol.

Johan har några år kvar till 60 och får hjälp av Transport och fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, för att få sina rygg- och nackbesvär godkända som arbetssjukdom. Efter lång kamp vann Johan i Umeå förvaltningsrätt och fick till slut sin sjukpenning, retroaktivt fram till årsskiftet.

Nu återstår kampen om sjukersättning och livränta. Sin bil tvingades Johan sälja för att få försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). De pengarna har han nu betalat tillbaka efter att sjukpenningen betalades ut. Men Johan oroar sig för att han ska tvingas sälja huset. Besluten drar ut på tiden.

Strängare regler nu

Lena Törnros är jurist inom försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd och företräder Johan. Hon talar om att sjukreglerna tidigare var mindre stränga för äldre som skulle pensioneras inom några år. Det var före uppstramningen med rehabiliteringstrappa och avstämning vid bestämda månader av sjukskrivning. Liksom sparmål med hänvisning till ”skenande” sjuktal.

Kan vi vänta oss någon förändring för äldre med de förslag som kommit?

– Det beror på om förslagen antas. I så fall kan det bli en viss lättnad men jag är lite luttrad. Dessutom brukar det ta några år innan ny praxis slår igenom.

Hur det går för Johan och om han kan få sjukersättning vågar Lena Törnros inte sia om.

– Men om vi talar generellt så kanske det har blivit något lite lättare att få sjukersättning. Fast det är bara en känsla jag har, ingen statistik jag lutar mig mot.

Lena Törnros hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2019, som fick mycket uppmärksamhet (mål 707:19). Där sägs bland annat att prövningen av ”den försäkrades arbetsförmåga måste vara verklighetsförankrad”. Personen ska kunna försörja sig på arbetet och någon ska vilja betala för det. ”Bedömningen avser således om det kan anses realistiskt att den försäkrade skulle kunna erbjudas i vart fall ett anpassat arbete eller en subventionerad anställning.”

Domen kan ses i ljuset av debatten kring så kallade hitte-på-jobb i Försäkringskassans bedömningar.

Speciella regler

När det gäller livränta, som ersättning för utebliven lön, finns speciella regler för äldre, förklarar Lena Törnros.

– Men det görs så extremt få prövningar att det inte går att säga om det blivit lättare för äldre att få livränta, säger hon.

Har du något råd till arbetare som skadar sig på jobbet?

– Gå till läkare, var noga med att dokumentera alla skador och se till att skadan eller olyckan anmäls. Problemet är att många, som Johan, jobbar på trots att de har ont tills de inte orkar längre. När det gått tio år kan personen ha glömt bort sin anmälan och har dessutom svårt att bevisa att besvären kommer av skadan och inte är åldersförändringar, som Försäkringskassan kan hävda, säger Lena Törnros.

Hon pekar på tidigare regler. Då prövades arbetssjukdomar eller skador i direkt anslutning till sjukdomen eller skadan. Inte efter flera år när en person fått bestående nedsättning av arbetsförmågan och problem att försörja sig.

– Då var skadorna lättare att bevisa än efter kanske tio, femton år. För Johans del hade det också varit bättre att pröva olyckan när han föll på ett sågverk tidigare. Nu blir det en kombination, att bevisa hans besvär både efter fallet och helkroppsvibrationerna på vägen, säger Lena Törnros.

Måste ha koll själv

Hon tror inte att Försäkringskassans beslut drar ut så länge på tiden eftersom ärendena är så få. Däremot kan det ta upp till ett år innan Johan får frågan prövad i domstol.

Lena Törnros ger ett sista tips:

– Du måste själv ha koll på din anmälan om arbetsskada eller arbetssjukdom. Försäkringskassan har det inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.