Close
Slutrond för sopgubbarna i Arbetsdomstolen i Gamla stan i Stockholm. Transports ombudsman Joakim Guttman (i mitten) informerar två miljöarbetare som kommit för att lyssna till slutpläderingarna.
Close

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Det var oförsonliga ord i Arbetsdomstolen (AD) när parterna höll slutplädering på fredagsmorgonen. Först ut var Reno Norden, uppbackat av Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA).

Chefsjurist Jan Bergman hävdade att Transport svängt i synen på konflikten. Från vild strejk till att sopgubbarna avskedats av arbetsgivaren.

– Det var fråga om en olovlig stridsåtgärd, anförde Bergman. Sopgubbarna spelade ett högt spel för att åsamka Reno Norden skada, så att bolaget inte skulle kunna fortsätta driva sin verksamhet. Här i domstolen har vi tittat på sms och brev som styrker detta.

– Spelet lyckades inte på grund av extraordinära insatser från företaget och de anställda som fortsatte jobba.

Transport, som anlitat LO-TCO Rättsskydd, tillbakavisade påståendet. Jurist Anett Olofsson sa:

– Det har över huvud taget inte förekommit några stridsåtgärder. Sopgubbarna ville fortsätta utföra sitt arbete, utom nyckelinventeringen som inte ingick i deras arbete. Det var arbetsledningen som låste in nycklarna när sopgubbarna kom omklädda för att jobba.

AD har ett omfattande arbete framför sig innan domen meddelas klockan 11 den 7 februari. Parterna är oense om det mesta.

BA:s jurist Jan Bergman började med att ta upp det så kallade tolkningsföreträde som Transport anser sig ha lagt redan i september 2016 – mot att sopgubbarna skulle utföra en nyckelinventering. Fackets uppfattning är att det inte är en arbetsuppgift som ingår i den ackordslista som användes på Reno Norden.

Inget tolkningsföreträde lades, uppgav Bergman inför AD.

Anett Olofsson kontrade med att facket inte uttryckligen måste använda ordet tolkningsföreträde, utan att det räcker med att Reno Norden inte drev frågan vidare när facket sagt nej i en lokal förhandling.

Åtskilliga timmar i AD har ägnats åt arbetsgivarnas rätt att begära läkarintyg från första sjukdagen. Efter flera dagars batalj sjukskrev sig 29 sopgubbar. Hade Reno Norden rätt att då begära första-dags-intyg?

– Nej, anser facket.

– Jo, säger arbetsgivarsidan.

Reno Norden och BA hävdar dessutom att sjukskrivningarna i sig var en stridsåtgärd. En olovlig sådan.

Det tillbakavisades av facket, som anförde att många av sopgubbarna mådde psykiskt dåligt av företagets agerande.

Under konfliktens andra vecka sa ett 40-tal miljöarbetare upp sig. Även det var en stridsåtgärd, tycker arbetsgivarsidan.

– Vi menar att uppsägningarna skett i påtryckningssyfte, sa Jan Bergman.

Transport anser att om domstolen skulle komma fram till att sopgubbar deltagit i en olovlig strejk, så har den i vart fall inte fortsatt när uppsägningarna väl lämnats in. Då har miljöarbetarna helt enkelt valt att inte jobba under uppsägningstiden. Något som inte är ett lagbrott. Däremot kan det motivera löneavdrag.

Det synsättet avfärdade Jan Bergman:

– När en olovlig stridsåtgärd pågår kan man inte hävda att man inte jobbar under uppsägningstiden.

Enligt arbetsgivarlägret har strejken pågått i fem veckor och kostat Reno Norden 13 miljoner kronor. Det motiverar ett högt skadestånd, 5 000 kronor per sopgubbe. Samma summa ska gälla för alla, ansåg BA.

Arbetsgivarna kräver att Transport ska ta alla rättegångskostnader, om sopgubbarna förlorar. Bara det blir en nota på mer än 1,2 miljoner när fackets juristkostnader räknas in.

Men Transport uppfattning är alltså att sopgubbarna inte deltagit i några olovliga stridsåtgärder alls. Varken strejk, uppsägningar eller sjukskrivningar var stridsåtgärder riktade mot arbetsgivaren.

Anett Olofsson sa:

– Om domstolen ändå skulle komma fram till att det var så, finns det inte grund för att döma ut höga skadestånd. Sopgubbarna uppfattade det som att de blivit avskedade. Många blev ledsna och mådde dåligt, och sjukskrev sig. Det fanns inte skäl för bolaget att begära första-dags-intyg.

– De som sade upp sig ville sluta, vilket nästan alla också gjorde. Tröttnar man på sin arbetsgivare har man naturligtvis rätt att säga upp sig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.