Dom: Ringhals stoppade inte Transports skyddsombud

Ringhals. Tingsrätten i Varberg anser inte att Ringhals stoppade Transports skyddsombud Andreas Ehm från att verka på kärnkraftverket. Ehm och Transports skadeståndskrav avslås och nu måste Transport stå för rättegångskostnaderna. – Vi ska nu analysera domen och se om vi kommer att överklaga till Arbetsdomstolen, säger Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig.

Det är snart två år sedan Transports huvudskyddsombud Andreas Ehm stängdes av från statligt ägda Ringhals kärnkraftverk där han jobbade för Avarn som skyddsvakt, något som Transportarbetaren tidigare skrivit om. Frågan handlar om att Andreas Ehm fick sin föranmälan indragen, en föranmälan som behövs för att få komma in på kärnkraftverket.  

Facket har först i förhandlingar och sedan i tingsrätten hävdat att Ringhals indragna föranmälan, som i praktiken innebar att han inte fick jobba kvar på anläggningen, var ett sätt att stoppa ett stridbart skyddsombud. Ringhals har däremot menat att det inte stämmer och säger att Ehm stängdes ute på grund av att han bryter mot Ringhals värderingar. 

Exakt det uttrycket användes inte särskilt ofta vid tingsrättsförhandlingen i mars månad. Transports vittnen talade då om hur fackliga representanter tystats. Ringhals linje var att Ehm för det första inte sökt tillträde som skyddsombud efter utestängningen och att han ska ha uppträtt aggressivt. Men alldeles särskilt lyftes en händelse upp som rör en öppning av skalskyddet. Ett antal skyddsvakter och två bevakningsledare var inblandade i situationen, men bara en av dem fick sedan sluta på grund av den felaktigt utförda arbetsuppgiften – Andreas Ehm. 

Domstolen tar inte ställning till frågan om andra fackligt förtroendevalda verkligen skrämts till att avsäga sig sina uppdrag. Däremot säger domen att Transports regionala skyddsombud fått tillträde och att det inte går att styrka att Andreas Ehm stängdes av på grund av att han var skyddsombud.  

–  Tingsrätten i Varberg har tagit en enkel väg ut. Den återspeglad inte det som sades under två dagars rättegång och de vittnesmål som fanns där. Händelsen de gör gällande som skäl för utestängningen, den nämns inte ens i Tingsrättens bedömning. Och fast Ringhals vittnen inte skulle höras om det, fick de uttrycka sig om att Andreas varit otrevlig och aggressiv utan att definiera vad de menade. Vårt ombud Henric Ask protesterade mot det under rättegången, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport. 

Transport har drivit processen tillsammans Andreas Ehm och förbundet måste nu betala rättegångskostnaderna på 216 744 kronor. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Breivik:
    7 april, 2022

    Tingsrätten är ett lotteri, jag hoppas att Transport kommer fram till att överklaga.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Skäggig man slukar eld i gångtunnel

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.