Domstol avgör om arbetstider kan hyvlas ner
Har arbetsgivaren rätt att dra ner din arbetstid när företaget så önskar? Utan förhandling och utan uppsägningstid? Fenomenet kallas ”hyvling” och det har blivit en fråga för Arbetsdomstolen.
Under två dagar har LO-facket Handels mött livsmedelsbjässen Coop i Arbetsdomstolen. Huvudpersoner är de tio anställda som vittnat om hur det gick till när deras heltider ”hyvlades ner” till deltidsjobb.
– En morgon, vid morgonkaffet, så låg det en lapp med våra namn och ett klockslag då vi skulle befinna oss på chefens rum. Vi fick fem, tio minuter var. Det första som chefen sa när jag kom in var. ”Det blev 30 timmar.” Jag försökte… men då sa han bara. ”Det är inte jag som bestämmer. Det är bara så. Vi måste spara pengar”, vittnade en av de anställda enligt Handelsnytt som var på plats i Arbetsdomstolen.
Tidningen har också berättat bakgrunden till domstolsförhandlingarna:
I slutet av 2014 blev de flesta fast anställda på Coop forum i Örebro tvingade att gå ner i tid. Ett heltidsjobb blev 30 timmar i veckan, många fick 25 timmar.
Det spelade ingen roll hur länge de hade jobbat i butiken. De fick ingen uppsägningstid, utan nerdragningen skedde direkt.
Hyvlingen i arbetstider har – trots fackets protester – skett i Coopbutiker runt om i landet. Domen efter rättegången om Coop i Örebro kommer att påverka hur arbetstiderna läggs upp även för anställda i andra butiker.
Även i flera av Transports branscher vill både små och stora arbetsgivare kunna ”hyvla ner” arbetstiderna för redan anställda. Att ge nyanställda deltid i stället för heltid är en annan modell av hyvling, det sker på exempelvis bensinstationer och flygplatser. Sedan kan arbetsgivaren ringa in deltidspersonalen när det uppstår behov av mer folk.
Frågan om hyvlade arbetstider och osäkra anställningar var därför het för de fackliga förhandlarna under årets avtalsrörelse.
Carl-Fredrik Moberg, butikschef på Coop forum i Örebro, hävdade under veckans rättegång att de anställda inte hade sagts upp, utan omplacerats på grund av en omorganisation. Därmed skulle lagen om anställningsskydd inte gälla. Handelsnytt citerar honom:
– Vi har andra rutiner för att plocka upp varor i dag. De arbetsuppgifterna tar kortare tid nu.
Anställda vittnade om motsatsen:
– Jag gör exakt samma sak fast på färre timmar.
Handels linje är att de anställdas anställningsvillkor har gjorts om – och att reglerna i las måste gälla.
Arbetsdomstolen ska leverera svaret på vad som gäller i månadsskiftet november–december när domen i Coopfallet kommer.