Domstolar mot krav på automatiskt larm på mackar
Bensin. Den som jobbar ensam på en bensinmack under natten borde ha ett larm som larmar om hen blir liggande helt stilla. Det kravet har Transport i Stockholm drivit sedan hösten för två år sedan. Svaret från domstolarna är att det inte behövs.
– Nu uppmanar jag alla anställda och fackliga på mackarna att skriva tillbudsrapporter om de är med om något, säger Kim Råneby, regionalt skyddsombud på Transports Stockholmsavdelning.
Tillbud, det vill säga nästan-olyckor eller oönskade händelser på en arbetsplats, ska också rapporteras till Arbetsmiljöverket. Det är viktigt att inte missa det, konstaterar Kim Råneby.
Han, och ett skyddsombud på Circle K, krävde att bensinbolagets nattpersonal skulle förses med ett larm som automatiskt ger signal hos vaktbolag eller polis om bäraren hamnar i liggande läge och bli stilla där. Ingen som hade drabbats av sjukdom, olycka eller överfall skulle på så sätt behöva bli liggande på sin arbetsplats.
Det finns ett bärbart och ett fast överfallslarm på mackarna. Båda kräver att den anställda själv trycker på en knapp.
Företaget argumenterade mot de automatiska larmen när Arbetsmiljöverket utredde fackets krav. Ett motiv för att inte införa modellen var att ”antalet falsklarm ökar vilket i slutändan ruckar på tilltron till Circle K som bolag, framför allt gentemot polis och vaktbolag”.
Arbetsmiljöverket gick på företagets linje. Beslutet i december 2017 blev att Circle K vidtagit de åtgärder som kan krävas för att förebygga ohälsa och olycksfall både vid sjukdom och rån på de nattöppna mackarna.
Transport överklagade, men förvaltningsrätten gick på Arbetsmiljöverkets linje. Kammarrätten i Stockholm beslutade före sommaren i år att inte pröva fallet, och därmed är det Circle K:s modell som gäller.