Drograttfyllan ökar bland lastbilschaufförer
Åkeri. – Allt som kan motverka rattfylleri och bidra till färre olyckor på vägarna är positivt. Så kommenterar Tullverkets biträdande kontrollchef Oscar Lindvall statens miljonsatsning på nykterhetskontroller. Men för att komma åt den ökande drograttfyllan, särskilt bland lastbilsförare, krävs fler kontrollerande tulltjänstemän i hamnarna, anser han.
Transportarbetaren har tidigare berättat om regeringens beslut att satsa 54 miljoner kronor på nykterhetskontroller och alkobommar i Sveriges hamnar med flera platser. Som anställd på Tullverket i Södra Sverige medger Oscar Lindvall att han talar i egen sak när han efterlyser mer resurser och fler tullinspektörer på plats i hamnarna.
Men han hänvisar också till erfarenhet av att stoppa chaufförer som är så drogpåverkade att de måste ledas ur lastbilen. Lindvall tar ett fall förra våren som exempel. Då hejdade tullarna i Trelleborgs hamn en 33-årig lastbilsförare, ”hög som ett hus” på väg till Stockholm. I lastbilen fann inspektörerna sex uppradade linor amfetamin, färdiga att tas i bruk.
Chauffören dömdes sedan till 14 dagars fängelse för rattfylleri och narkotikasmuggling.
Enligt Tullverkets statistik stoppade myndigheten förra året nästan dubbelt så många alkohol- och drograttfyllerister som året innan. Majoriteten var lastbilschaufförer. Så här ser siffrorna ut:
2020 inleddes 130 förundersökningar om rattfylleri, varav 64 fall gällde drograttfylleri. Året därpå hade antalet inledda förundersökningar ökat till 242, 125 av dem gällde drograttfylla.
I riket som stort var förundersökningarna 228 till antalet 2020. 88 fall gällde drograttfylla. Förra året steg antalet förundersökningar till 428, varav 162 handlade om drograttfylleri.
– En väldigt oroande utveckling, säger Oscar Lindvall.
Ändå minskade antalet utandningsprov betydligt när pandemin slog till. Så kallade sållningsprov då slumpvis valda förare får blåsa för att kontrollera om de druckit alkohol. Minskningen berodde på att personalen behövde skyddsa från smitta.
De vanligaste drogerna bland chaufförer som Tullverket ertappar är amfetamin och cannabis, enligt Lindvalls bedömning. Statistik saknas. Han lyfter fram den omfattande lastbilstrafiken i södra Sverige.
– Till Trelleborg kommer ungefär 3 000 lastbilar per dag och över Öresundsbron kör cirka 30 000 fordon per dygn. Helsingborg och Malmö icke att förglömma och i Ystad rullar lastbilarna av färjan från Polen.
Till det fogar han Karlshamn och Karlskrona
– Många tror att Tullverket bevakar de här platserna dygnet runt men så är det inte. Vi måste varje dag välja var vi ska vara. Uttröttade, drogade och alkoholpåverkade lastbilsförare är en dödsfälla på våra vägar som ingen av oss kan freda oss mot.
Att drograttfylleriet ökar bland chaufförer tror Lindvall beror på en mer liberal drogsyn i omgivande länder och att olika krafter driver på för att avlegalisera cannabis. Den synen tar vissa förare med sig när de rullar över Sveriges gränser, menar han.
– Yrkeschaufförer från Österuropa kör ofta under slavliknande förhållanden för oseriösa åkerier. De känner sig tvungna att ta till amfetamin för att hålla sig vakna under orimligt långa körpass, som dumpar transportpriserna och snedvrider konkurrensen.
Att fler drograttfulla stoppas kan också förklaras med att tullinspektörerna blivit skickligare på att upptäcka om förare missbrukar narkotika, uppger han.
Samtidigt pekar Oscar Lindvall på skillnaden mellan alkohol och narkotika. Har en förare en promille i blodet blir hen rapporterad för grovt rattfylleri. För narkotika finns däremot inga gränsvärden. Det är beteendet i trafiken som avgör hur grovt brottet är, oavsett hur påverkad en chaufför är. Och körsträckan är inte lång mellan färja och tullkontroll för att avgöra det, påpekar han.
– Vi kan ta bilnycklarna från en drograttfull förare. Men bara i 24 timmar sedan får personen hämta sitt fordon igen. Hur vet man då att narkotikan gått ur kroppen, undrar Oscar Lindvall.
Ändrades lagstiftningen så att det blev möjligt att anhålla grovt narkotikapåverkade chaufförer skulle lasten i stället bli stående. Det skulle bli dyrt och svida mer för oseriösa åkerier, resonerar han.
Transportarbetaren har sökt infrastrukturminister Andreas Carlsson via hans pressekreterare Ebba Gustavsson, men inte fått svar på om regeringen vill öka anslaget för att få fler tullinspektörer på plats i hamnarna.