
Michael inspekterar på höga höjder
Ny teknik. Drönare blir allt vanligare och kommer i framtiden att kunna användas mer och mer för olika typer av transporter. Vilka är möjligheterna, och vilka hinder finns det på vägen? Kommer vi kanske snart att kunna åka drönartaxi om persontransporter blir verklighet?

Arbetsmiljö och ekonomi är viktiga faktorer för en ökad användning av drönare. Miljöaspekten är förstås också en stor drivkraft, och inom flera områden kan drönare göra jobbet bättre än befintliga alternativ.
Drönare utnyttjas i dag inom många transportrelaterade områden. De kan till exempel användas för transport av livsmedel och medicinska produkter, som läkemedel, hjärtstartare, blodpåsar, och för transporter i samband med näthandel.
Med drönares hjälp kan man snabbt skicka ut medicinsk utrustning och nå fram till patienter innan personal finns på plats.
– Under pandemin transporterades till exempel stora volymer av tester och vaccin med drönare, säger Michael Moe som är drönarpilot och arbetar med att inspektera kraftledningar i Norge.
Transportera prover
Ett annat medicinskt användningsområde är att transportera prover mellan olika sjukhus. Om ett sjukhus i dag inte har möjlighet att analysera ett specifikt prov kan man behöva skicka patienten någon annanstans, kanske till ett sjukhus som ligger långt bort. Så i stället för att patienterna ska behöva resa långt kan proverna skickas med drönare.

Drönare kan ersätta lastbilar och transportera små, lätta saker. Ett scenario kan vara att en person till exempel vill ha ett mobilskal en fredag kväll och är villig att betala lite mer för att få en snabb leverans. Då kan en drönare tillgodose det behovet.
Drönare kan också erbjuda bättre framkomlighet än fordon som färdas på marken, till exempel i stora städer med mycket trafik.

– Allt oftare anges arbetsmiljö som ett viktigt skäl för att använda drönare, säger Victoria Barrsäter, branschansvarig för Svenska drönarnätverket. Det är helt enkelt säkrare för den anställda att stå på marken än att utföra arbetet på andra sätt. Och i många fall är det både billigare, mindre tidskrävande och har mindre påverkan på klimat och miljö när man utför arbeten med drönare.
– Drönare är snabbare än bilar och billigare än helikoptrar, säger Michael Moe. Att använda helikoptrar vid inspektioner av till exempel kraftledningar kräver mycket fossila bränslen. I stället kan drönare flyga längs ledningarna och stanna till vid stolparna för att ta bilder. Robotar och drönare kan också skickas in på farliga och oåtkomliga platser.
Trafikövervakning
Drönare används även för trafikövervakning och för att lokalisera olycksplatser. De kan snabbt vara på plats vid trafikolyckor och skicka bilder för bedömning av sådant som antalet inblandade fordon, köbildning och olyckans exakta position. På så sätt kan personalen få en lägesbild av situationen innan de själva är på plats.
Drönare kan även användas vid drunkningar, bränder och andra händelser.
– Elektriska drönare har kortare flygtid jämfört med fossildrivna helikoptrar och flygplan, säger Michael Moe. Detta leder till att andra lösningar än drönare passar bättre för uppgifter där lång flygsträcka eller lång flygtid är önskvärd. Det finns visserligen drönare som använder fossila bränslen genom en förbränningsmotor ombord, men vad är då poängen med att använda drönare?

– I Sverige ligger vi tyvärr lite efter andra europeiska länder och Europa ligger efter Kina och USA, säger Victoria Barrsäter. Många kommuner och regioner vill kunna förbereda sig för att undvika ”sparkcykelfenomenet” där tekniken helt plötsligt fanns överallt på ett oorganiserat sätt som skapade bekymmer för människor.
– Drönarna blir större, lyfter mer och flyger längre. Min spaning, som grundas på en undersökning bland medlemmarna i Svenska drönarnätverket, är att godsleveranser med drönare kommer att vara det som ökar mest fram till 2030. Efter det kommer persontransporter. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Victoria Barrsäter.
Drönartaxi
Enligt nyhetskanalen france24.com fanns det inför OS i Paris sommaren 2024 planer på att transportera människor med så kallad drönartaxi. Planerna kunde dock inte förverkligas på grund av certifieringar som inte blev godkända.
Den tyska tillverkaren Volocopter hade genomfört testflygningar i och i närheten av Paris i flera år och lobbat hårt för ett godkännande från europeiska myndigheter.
Företaget hade samarbetat med Aéroports de Paris, buss- och tunnelbaneoperatören RATP samt Paris stadsfullmäktige.

Säkerhetsfråga
Aéroports de Paris vice vd Edward Arkwright kommenterade de uteblivna drönartransporterna med att de var besvikna men att de inte ville kompromissa med säkerheten.
– Drönare hotar inte transportbranschen utan fyller behov inom områden där drönaren gör ett bättre jobb, säger Michael Moe. Men tills vi får batterier som är lättare och kan hålla mer ström i samma volym som litiumbatterier har elektriska drönare begränsade användningsområden jämfört med fossildrivna fordon.
– Att flyga har länge varit en dröm för många människor och det finns redan prototypdrönare som är byggda för persontransporter. Det kinesiska företaget Ehang är en av flera tillverkare som har utvecklat passagerardrönare. Löser vi energiproblemen, är drömmen om vingar inte så långt bort som man kan tro.