”DSV har ju inte ett jättebra rykte”
Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.
Tyska Deutsche Bahns försäljning av DB Schenker till DSV blev officiell i fredags. Företaget gick då ut med ett pressmeddelande om affären på 14,3 miljarder euro, drygt 160 miljarder räknat i svenska kronor.
Köpet berör både chaufförer och terminalarbetare inom Schenker Åkeri och DB Schenker – terminal.
Chauffören som Transpottarbetaren talat med kör i södra delen av landet och vill vara anonym. Han berättar att både förare, terminalarbetare och tjänstemän är oroliga för att DSV kan komma att skära ner personalstyrkan
”Mer oroligt för vissa”
– Vi är rädda att DSV ska gå in och röja och kanske flytta verksamheten. Företaget har ju inte ett jättebra rykte inom branschen. Därför är folk mer oroliga än om någon annan skulle kommit in och tagit över rodret, säger han.
Föraren pekar på tidigare brister när det gäller hur man hanterar personal och arbetsmiljöproblem.
– Vi som tillhör kollektivet får inte veta så mycket. Vi fick ett litet A4-papper i vårt fack på jobbet om ägarbytet. Där stod inget mer än det man kunde läsa sig till i tidningar på nätet. Ungefär: Business as usual.
Sammanslagningen av de båda logistikjättarna bedöms vara klar andra kvartalet 2025 och innan dess kanske det inte händer så mycket, resonerar chauffören.
– För vissa är det mer oroligt än andra. En av mina chefer uttryckte att ”man kanske får se sig om efter ett annat jobb”. Köpet sker ovanför deras huvuden också, så där är vi lika oavsett om vi är kollektivare eller tjänstemän, säger han.
”Inget vidare rykte”
Ytterligare en chaufför som kör längre norrut instämmer i att DSV ”inte har något vidare rykte”.
– Det hade kanske varit bättre om det konkurrerande amerikanska riskkapitalbolaget CVC, som också var intresserade, hade tagit över? Men vem vet, det kan ju bli bra, även om jag inte har några stora förhoppningar, säger han.
En terminalarbetare på Schenker i centrala Sverige säger:
– De flesta tycker att det är en sämre variant, men i och för sig vet vi inte så mycket. DSV har ju rykte om sig att vara lite sämre, men så behöver det ju inte vara. En del undrar om jobben blir kvar och såna grejer, men godset verkar ju inte minska i alla fall. Det kommer säkert att komma många frågor framöver.
Ingen oro
En terminalchef på Schenker i norra delen av landet, som också vill vara anonym, instämmer i att han inte vet så mycket om vad DSV:s övertagande kommer att innebära.
– Jag har inte märkt av någon oro varken på Unionens eller Transports sida bland personalen. Inte så att man är rädd att bli av med jobbet eller så. Här i norra delen av Sverige känner vi oss ganska säkra. Jag också.
– DSV är ju ett enormt stort bolag. Möjligen kan de komma att centralisera och det kan ju innebära försämringar, men jag tror inte det kommer att bli så jättemärkbart än på många år, spår han.
Världens största
Den danska näringslivstidningen Børsen förklarar att DSV genom köpet, sett till omsättningen, blir världens största transportföretag. Bolaget går alltså om både tyska DHL och schweiziska Kuehne+Nagel.
Sammanslagningen innebär att DSV får 147 000 anställda i 90 länder, skriver Svensk Åkeritidning.
Ett villkor för att affären ska gå i lås är också att den godkänns av berörda myndigheter. Deutsche Bahn uppger att försäljningen sker för att minska koncernens skulder och rusta upp järnvägsinfrastrukturen.