Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg
Close
Ronnie Persson, färdtjänstförare och skyddsombud.
Close

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Det nya avtalet skulle enligt ansvariga på regionen kosta skattebetalarna i Värmland 20 miljoner kronor mindre.

– Detta genom kraftigt sänkta löner och orimliga arbetstider. Men utan att berätta hur besparingarna ska kunna ske med bibehållen kvalitet, sociala villkor och inte minst löner som kollektivavtalet ger. Med den lön som var aktuell behöver man arbeta långt mer än heltidsmåttet enligt avtal på 174 timmar, säger Ronnie Persson, färdtjänstförare i Storfors.

– Jag blev riktigt förbannad, 123 kronor i timmen eller bli egen företagare och tvingas hyra bil för 15 000 kronor i månaden. Därav insändarna.

Han har i åratal arbetat för schysta villkor för dem som kör den samhällsbetalda trafiken, färdtjänst och skolskjutsar bland annat.

Ronnie vill tona ned sin egen roll i sammanhanget för att ett kollektivavtal till slut tecknats. I stället framhåller han att facket länge försökt komma till rätta med upphandlad trafik som vunnits av oseriösa aktörer, vilket lett till avbrutna kontrakt. Och att bolag som tidigare kört, men förlorat upphandlingar, fått ställa upp för att servicetrafiken skulle rulla.

Det var den 17 oktober i år som Region Värmland slöt ett nytt avtal för trafiken för en fyraårsperiod, med start den 1 maj nästa år. Avtalets stora vinnare var Örebrobaserade företaget Cab in Hand, ett bolag som inte tecknat kollektivavtal med sina förare. I stället har det tidigare handlat om att de som kör under företagets skylt ska göra det som egenåkare.

Det fick Ronnie Persson att skriva en skarpt kritisk debattartikel och senare replikera på svaret från regionens servicetrafikchef, Anders Wahlén. Inlägg som publicerades i Transportarbetaren, och även i Nya Wermlands-Tidningen (NWT).

Regionen hänvisade till lagen

Anders Wahlén, Regions Värmlands servicetrafikchef, skrev i sitt svar att det företag som tilldelats flest bilar i upphandlingen – beslutad av politikerna i en enig kollektivtrafiknämnd – tillämpar villkor enligt lön och villkor enligt lägsta nivåer enligt taxiföraravtalet mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Men att det inte går att kräva kollektivavtal, med hänvisning till vad som är reglerat i lag.

Sedan kom vändningen. Snabbt. Regionen var i kontakt med det vinnande företaget, Cab in Hand, som i sin tur vände sig till Transports avdelning 6 i Värmland och ombudsman Örjan Jakobsson.

Först var det tal om hängavtal, men facket drev på för att taxiföretaget skulle gå med i arbetsgivarorganisationen Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Det handlar alltså om ett företag som annonserar efter 130 nya förare på Arbetsförmedlingens Platsbanken.

Först var det skeptiskt från företagssidan men efter några dagar togs beslutet att det för dem var fördelaktigt att vara med i BA. Vilket med automatik betyder att Transports kollektivavtal gäller.

Från och med den 1 november i år gäller ett centralt avtal vid företaget som i mitten av november dessutom bytte namn till Servicetrafiken Sverige AB.

Trafikstart är den 1 maj. Upphandlingen har haft konsekvensen att omkring 60 taxichaufförer vid mindre bolag är varslade om uppsägning.

Ronnie Persson är en av dem som varslats i Värmland. Han har sökt nytt arbete hos bolaget som kommer att köra trafiken nästa år.

– Det känns som att det har vänt, att det nu är mer positivt. Företaget bjöd in alla chaufförer och när jag pratat med mina arbetskamrater som var där känns det bättre, säger han.

– Jag trivs jättebra i yrket och har kört i snart 23 år.

Nytt trafikplaneringssystem nästa år

Men ett orosmoment är ändå att samma dag som Servicetrafiken i Sverige AB tar över trafiken i Värmland, den 1 maj 2025, så införs ett nytt trafikplaneringssystem i regionen.

De nya trafikplaneringssystemen har skapat stora problem, och mer stress, på flera håll i landet där de införts. Det gäller bland annat i Östergötland, Jönköpings och Gävleborgs län.

Raster som flyttas runt, luncher som måste ätas i bilen utanför sjukhus eller i skogen och absurda körtider är några problemen efter införandet.
Facket har agerat mot de arbetsmiljöproblem som blivit följden, vilket Transportarbetaren rapporterat om.

Flera regioner i landet håller på att se över trafikplaneringssystemen för anropsstyrd trafik, och är på gång att införa nya system i likhet med Region Värmland.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.