Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg
Close
Ronnie Persson, färdtjänstförare och skyddsombud.
Close

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Det nya avtalet skulle enligt ansvariga på regionen kosta skattebetalarna i Värmland 20 miljoner kronor mindre.

– Detta genom kraftigt sänkta löner och orimliga arbetstider. Men utan att berätta hur besparingarna ska kunna ske med bibehållen kvalitet, sociala villkor och inte minst löner som kollektivavtalet ger. Med den lön som var aktuell behöver man arbeta långt mer än heltidsmåttet enligt avtal på 174 timmar, säger Ronnie Persson, färdtjänstförare i Storfors.

– Jag blev riktigt förbannad, 123 kronor i timmen eller bli egen företagare och tvingas hyra bil för 15 000 kronor i månaden. Därav insändarna.

Han har i åratal arbetat för schysta villkor för dem som kör den samhällsbetalda trafiken, färdtjänst och skolskjutsar bland annat.

Ronnie vill tona ned sin egen roll i sammanhanget för att ett kollektivavtal till slut tecknats. I stället framhåller han att facket länge försökt komma till rätta med upphandlad trafik som vunnits av oseriösa aktörer, vilket lett till avbrutna kontrakt. Och att bolag som tidigare kört, men förlorat upphandlingar, fått ställa upp för att servicetrafiken skulle rulla.

Det var den 17 oktober i år som Region Värmland slöt ett nytt avtal för trafiken för en fyraårsperiod, med start den 1 maj nästa år. Avtalets stora vinnare var Örebrobaserade företaget Cab in Hand, ett bolag som inte tecknat kollektivavtal med sina förare. I stället har det tidigare handlat om att de som kör under företagets skylt ska göra det som egenåkare.

Det fick Ronnie Persson att skriva en skarpt kritisk debattartikel och senare replikera på svaret från regionens servicetrafikchef, Anders Wahlén. Inlägg som publicerades i Transportarbetaren, och även i Nya Wermlands-Tidningen (NWT).

Regionen hänvisade till lagen

Anders Wahlén, Regions Värmlands servicetrafikchef, skrev i sitt svar att det företag som tilldelats flest bilar i upphandlingen – beslutad av politikerna i en enig kollektivtrafiknämnd – tillämpar villkor enligt lön och villkor enligt lägsta nivåer enligt taxiföraravtalet mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Men att det inte går att kräva kollektivavtal, med hänvisning till vad som är reglerat i lag.

Sedan kom vändningen. Snabbt. Regionen var i kontakt med det vinnande företaget, Cab in Hand, som i sin tur vände sig till Transports avdelning 6 i Värmland och ombudsman Örjan Jakobsson.

Först var det tal om hängavtal, men facket drev på för att taxiföretaget skulle gå med i arbetsgivarorganisationen Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Det handlar alltså om ett företag som annonserar efter 130 nya förare på Arbetsförmedlingens Platsbanken.

Först var det skeptiskt från företagssidan men efter några dagar togs beslutet att det för dem var fördelaktigt att vara med i BA. Vilket med automatik betyder att Transports kollektivavtal gäller.

Från och med den 1 november i år gäller ett centralt avtal vid företaget som i mitten av november dessutom bytte namn till Servicetrafiken Sverige AB.

Trafikstart är den 1 maj. Upphandlingen har haft konsekvensen att omkring 60 taxichaufförer vid mindre bolag är varslade om uppsägning.

Ronnie Persson är en av dem som varslats i Värmland. Han har sökt nytt arbete hos bolaget som kommer att köra trafiken nästa år.

– Det känns som att det har vänt, att det nu är mer positivt. Företaget bjöd in alla chaufförer och när jag pratat med mina arbetskamrater som var där känns det bättre, säger han.

– Jag trivs jättebra i yrket och har kört i snart 23 år.

Nytt trafikplaneringssystem nästa år

Men ett orosmoment är ändå att samma dag som Servicetrafiken i Sverige AB tar över trafiken i Värmland, den 1 maj 2025, så införs ett nytt trafikplaneringssystem i regionen.

De nya trafikplaneringssystemen har skapat stora problem, och mer stress, på flera håll i landet där de införts. Det gäller bland annat i Östergötland, Jönköpings och Gävleborgs län.

Raster som flyttas runt, luncher som måste ätas i bilen utanför sjukhus eller i skogen och absurda körtider är några problemen efter införandet.
Facket har agerat mot de arbetsmiljöproblem som blivit följden, vilket Transportarbetaren rapporterat om.

Flera regioner i landet håller på att se över trafikplaneringssystemen för anropsstyrd trafik, och är på gång att införa nya system i likhet med Region Värmland.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.