Close
Arbetsmiljöverket säger nej till generella regler om TMA-fordon vid olyckor på utsatta vägar. Nu får myndigheten stöd i domstol. Transport ser ökad risk för allvarliga olyckor.
Close

Efter ny dom – facket befarar fler dödsfall på vägarna

Bärgning. Det är orimligt att alltid kräva skyddsfordon, TMA-bilar, vid bärgning och annat servicearbete på utsatta vägar. I stället ska företagen göra riskbedömningar. Beskedet från kammarrätten är ett bakslag för Transport och bärgningsföretag som anser att vägarbetarna har ett extremt farligt jobb.

– Domstolen och Arbetsmiljöverket är ute och cyklar. Riskbedömningar ska göras av arbetsgivaren. Hur ska det gå till här? Ska jag som vd åka ut på varje olycka och bestämma om det behövs en TMA-bil eller inte, säger Rickard Elvin, vd på Assistancekåren i Örebro.

På senare år har flera bärgare och anställda på däckjourfirmor dödats eller skadats svårt vid påkörningsolyckor. Riskerna har dessutom ökat i takt med högre hastigheter och bilförare som knappar på telefoner och gps:er bakom ratten.

För fem, sex år sedan slog Arbetsmiljöverket in på en radikal linje. I ett par regioner – där Stockholm, Örebro och Västerås ingår – infördes ett generellt krav på TMA-skydd vid uppdrag på särskilt utsatta vägar. Kravet riktades mot alla företag i de berörda branscherna.

Men i början av 2016 gjorde Arbetsmiljöverket en 180-graderssväng. Den högsta ledningen ingrep och körde över de lokala arbetsmiljöinspektörerna. I stället för ett generellt krav på TMA-bilar skulle arbetsgivarna göra riskbedömningar.

Helomvändningen gjorde att det blev olika regler i landet, eftersom verket inte drog tillbaka vitesbesluten som riktats mot hundratals företag i bland annat Stockholm.

Transport har hela tiden fortsatt driva frågan om säkerheten för vägarbetarna. I Örebro och Västerås begärde två regionala skyddsombud tidigt att Arbetsmiljöverket skulle gå ut med viteskrav mot sex namngivna företag. Med generellt krav på TMA-skydd på farliga vägar.

Verket sa nej och skyddsombuden förlorade sedan även rond två i Förvaltningsrätten i Karlstad.

Transport gick då vidare till Kammarrätten i Göteborg. Den 15 oktober föll domen. Det blev nytt bakslag för facket.

Rätten går på Arbetsmiljöverkets linje och anför att generella TMA-krav är orimligt och oproportionerligt. Lösningen ska vara riskbedömningar inför uppdragen ute på vägen.

Martin Miljeteig är ombudsman och arbetsmiljöansvarig på Transport. Han är mycket kritisk mot Arbetsmiljöverket:

– Det här skadar förtroendet för verket och generaldirektören. Risken att skadas vid servicearbeten på vägen är lika stor i hela landet. Men den myndighet som har det högsta ansvaret för arbetsmiljön hävdar att det inte ska finnas generella krav, lika för alla.

– Verkets agerande är obegripligt. Man håller ju med om att arbetet är farligt och att TMA minskar riskerna radikalt. Dessutom har branschen tidigare efterlyst en föreskrift som ställer samma krav på alla bärgningsföretag. Som gör att man inte kan konkurrera med dålig arbetsmiljö.

På samma sätt som vd:n på Örebrobärgarna undrar Martin Miljeteig hur riskbedömningen på vägarna är tänkt att gå till i praktiken:

– Inget bärningsuppdrag är den andra likt. Väder, väglag, tid på dygnet, bilens placering, omgivande trafik, skymd sikt. Allt det varierar.

– Riskbedömningar ska göras av arbetsgivaren. Men skyddsombud ska också ges möjlighet att medverka. Ska arbetsgivare och skyddsombud åka ut tillsammans på varenda olycka och bestämma om TMA-fordon ska tillkallas? Det kommer naturligtvis inte att ske. I verkligheten blir det den enskilde anställde bärgaren som får bära ansvaret.

Vd Rickard Elvin är inne på samma spår. Han ser risken att bärgningsarbetarna kommer att agera olika:

– En del vill vara ”duktiga” och så snabbt och billigt som möjligt få bort ett trafikhinder. Då tummar man på säkerheten. Andra vill göra rätt och se till att säkerheten är fullgod. De kommer att uppfattas som besvärliga, och orsaka extra kostnader för kunder och försäkringsbolag.

– Kom ihåg att en TMA-bil inte bara skyddar bärgarna, utan i lika hög grad bilisterna som kör in i skyddsfordonet.

I bärgningsbranschen är man inte överens om vilken linje som är bäst – förbud eller riskbedömningar. Mats Nilsson är vd för hela Assistancekåren i Sverige.

– Det generella viteskravet var som att skjuta mygg med bazooka. Ibland är det totalstopp på vägen, efter en olycka, och då behövs ingen TMA-bil. Det finns också många vägar som inte är riskklassade, men där trafiken är sådan att det ändå behövs TMA-skydd.

– Arbetsmiljöverkets agerande har inte blivit bra. Andra myndigheter behöver kliva in. Trafikverket borde ha en större roll i den här frågan.

En central fråga nu är hur Arbetsmiljöverket kommer att agera. Ska besluten om vitesförbud rivas upp, så att reglerna blir desamma i hela landet?

Transportarbetaren har sökt ansvariga på verket och bara fått följande mejlsvar:

”Vi har inte analyserat domen än så vi uttalar oss inte just nu. Vi kan inte i dag säga när vi är redo att uttala oss.”

Mattias af Malmborg är jurist på LO-TCO Rättsskydd. Han är inte förvånad över Kammarrättens dom.

– Det är sällan kammar- och förvaltningsdomstolarna går emot ett myndighetsbeslut. Det är mest om det skett något fel i handläggningen av ett ärende. Tyvärr får domen stor betydelse för säkerheten för många människor. Det finns inget annat effektiv skydd vid olycksplatser än TMA.

I Förvaltningsrätten i Karlstad var domstolen oenig. En ledamot ansåg att generella krav inte var orimligt.

Transport och LO-TCO Rättsskydd överväger nu om kammarrättens dom ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Där krävs så kallat prövningstillstånd, för att ärendet ska tas upp.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Efter åtta dagar och två kurer med antibiotika mot njurbäckeninflammation och blodförgiftning är Tuija Paasila tillbaka på jobbet hon älskar, som bilbärgare. Foto: Justina Öster

”Man kan inte vara så pryd”

Hälsa. Tuija Paasila öppnar den bakre ”räddaren i nöden-luckan” på bärgningsbilen. Bakom den kan hon huka sig ner, om det kniper. – Man kan inte vara alltför pryd i den här branschen, säger hon.

Kivan Kaivanipour

… som jobbar på försäkringsbolaget Svedea där det kostar mer för en bilist som orsakar olyckor vid vägarbeten och bärgning.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.