Oseriösa taxibolag

Egen åkare utan jobb men med stora skulder

Trendtaxi. Han ville köra färdtjänst och såg det som en möjlighet att bli egen åkare, i Trendtaxis bil. Men sedan Region Sörmland bröt med taxibolaget återstår bara avräkningen – krav som i värsta fall landar på närmare 100 000 kronor.

Manshuvud, silhuettJosef har kört taxi i Södermanland under många år. Han heter egentligen något annat men vill vara anonym. Han förklarar också att minst tio taxichaufförer är i samma situation inom regionen. Män som alla skrivit på avtalet för underentreprenörer, åkeriavtal, med Trendtaxis vd.

– Han är smart, vet hur han ska få som han vill. Kan lura folk och fuska, och komma undan med det, säger Josef.

Han ber att få återkomma när Transportarbetaren tar kontakt. Josef är då hos en advokat. Efter mötet ringer han upp. Men juristen har inte gett honom mycket hopp om att få rätt mot Trendtaxi. En process skulle riskera att bli både dyr och dra ut på tiden. Liknande besked har de andra som vänt sig till jurister fått.

– Jag tror inte jag kommer gå vidare, jag kan inte göra så mycket. Men egentligen tycker jag att lagen borde säga att du inte ska kunna kräva pengar av andra när du fuskar. Om jag bestämde skulle staten agera, säger Josef.

Advokaten har förklarat att avtalet bara är mellan de båda som undertecknat det. Och visst, i efterhand ser Josef att avtalet med Trendtaxi ter sig märkligt. Transports ombudsman Mats L Andersson kallar det ett slavkontrakt.

Trendtaxi har förbundit sig att göra vissa saker. Exakt sju. Men åkeriet, alltså Josefs enskilda firma, har förbundit sig att följa krav uppräknade på tre sidor. Bland annat att dygnet runt ställa sitt fordon till förfogande, enligt schema.

Och nu, också sedan Trendtaxi förlorat servicetrafiken i regionen, är det avräkning för bil och utrustning.

– Han fortsätter att kräva pengar, jag fick nyligen mejl. Med fast avgift och dubbelpass handlar det om 15 000, 16 000 kronor i månaden under ett halvår. Det blir jättemycket, säger Josef.

– Jag trodde att jag skulle kunna fortsätta att köra färdtjänst…

Josef och de andra underentreprenörerna har kunnat fortsätta köra färdtjänst, direkt för Region Sörmland under en period. Men i februari riskerar de alla att bli arbetslösa.

– På grund av covid-19 är det ingen idé att stå ute med taxibil och försöka få körningar. Du kan få stå still vid tågstationen i tolv timmar och kanske få in 200–300 kronor på ett pass, säger Josef.

Nu hoppas han hitta något annat. Josef har varit i kontakt med två bolag, som regionen har direktupphandling med. Men han har ännu inte fått svar. Framtiden är oviss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Carl:
    2 februari, 2021

    Tråkigt att Josef och ett antal andra taxiföretagare drabbats negativt av Trendtaxi. De är i gott sällskap, flera taxiföretagare har ingått avtal med beställningscentraler som är tvivelaktiga, men är tillåtna.
    Den eller de som funderar på att starta eget företag som ofta innebär stora investeringar bör kanske noga granska avtalet INNAN ett eventuellt godkännande? Kanske kan vara en idé, trots att det kostar pengar, att en låta en jurist, advokat läsa igenom avtalet? Detta gäller framförallt de som har enskild firma.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.