Egen åkare utan jobb men med stora skulder
Trendtaxi. Han ville köra färdtjänst och såg det som en möjlighet att bli egen åkare, i Trendtaxis bil. Men sedan Region Sörmland bröt med taxibolaget återstår bara avräkningen – krav som i värsta fall landar på närmare 100 000 kronor.
Josef har kört taxi i Södermanland under många år. Han heter egentligen något annat men vill vara anonym. Han förklarar också att minst tio taxichaufförer är i samma situation inom regionen. Män som alla skrivit på avtalet för underentreprenörer, åkeriavtal, med Trendtaxis vd.
– Han är smart, vet hur han ska få som han vill. Kan lura folk och fuska, och komma undan med det, säger Josef.
Han ber att få återkomma när Transportarbetaren tar kontakt. Josef är då hos en advokat. Efter mötet ringer han upp. Men juristen har inte gett honom mycket hopp om att få rätt mot Trendtaxi. En process skulle riskera att bli både dyr och dra ut på tiden. Liknande besked har de andra som vänt sig till jurister fått.
– Jag tror inte jag kommer gå vidare, jag kan inte göra så mycket. Men egentligen tycker jag att lagen borde säga att du inte ska kunna kräva pengar av andra när du fuskar. Om jag bestämde skulle staten agera, säger Josef.
Advokaten har förklarat att avtalet bara är mellan de båda som undertecknat det. Och visst, i efterhand ser Josef att avtalet med Trendtaxi ter sig märkligt. Transports ombudsman Mats L Andersson kallar det ett slavkontrakt.
Trendtaxi har förbundit sig att göra vissa saker. Exakt sju. Men åkeriet, alltså Josefs enskilda firma, har förbundit sig att följa krav uppräknade på tre sidor. Bland annat att dygnet runt ställa sitt fordon till förfogande, enligt schema.
Och nu, också sedan Trendtaxi förlorat servicetrafiken i regionen, är det avräkning för bil och utrustning.
– Han fortsätter att kräva pengar, jag fick nyligen mejl. Med fast avgift och dubbelpass handlar det om 15 000, 16 000 kronor i månaden under ett halvår. Det blir jättemycket, säger Josef.
– Jag trodde att jag skulle kunna fortsätta att köra färdtjänst…
Josef och de andra underentreprenörerna har kunnat fortsätta köra färdtjänst, direkt för Region Sörmland under en period. Men i februari riskerar de alla att bli arbetslösa.
– På grund av covid-19 är det ingen idé att stå ute med taxibil och försöka få körningar. Du kan få stå still vid tågstationen i tolv timmar och kanske få in 200–300 kronor på ett pass, säger Josef.
Nu hoppas han hitta något annat. Josef har varit i kontakt med två bolag, som regionen har direktupphandling med. Men han har ännu inte fått svar. Framtiden är oviss.