Egna barn skapar förståelse hos chefen
– Jag är själv förälder och har varit ensamstående under en period. Så jag vet vad det innebär. Så säger driftchef Håkan Helldén på Securitas mobila sektion i Hallsberg.
Förutom driftchef är Håkan Helldén även biträdande avdelningschef.
Hur resonerar han kring att anställa småbarnsföräldrar?
– De ska ha samma rättigheter som alla andra människor i arbetslivet. Det är ingen skillnad om man har barn eller inte. Däremot måste man som chef vara lyhörd och lyssna på föräldrarna. Eftersom jag själv haft barn sedan jag var 22 år, i olika ”kullar”, vet jag vad det innebär. Det är nog lättare att förstå när man lever i det själv med alla rutiner, hämta på dagis och så vidare.
Vettig schemaläggning är viktig för att småbarnsfamiljer ska få ihop sin vardag med arbete och familj. Hur hanterar ni det?
– Schemaläggningen sköts centralt i Örebro, men sker till viss del enligt personalens önskemål. De anställda får tycka till och sedan tittar vi på om vi kan lösa deras önskemål rent praktiskt. Det blir ju inte hundra alla gånger, men vi är lyhörda och försöker svara upp mot behoven så gott vi kan. Om än inte in absurdum.
Har ni beredskap för att anställdas barn kan bli plötsligt sjuka?
– Det löser vi genom att ringa in någon annan akut. Det brukar inte vara några problem.
Daniel Björklunds ”mardröm” var när sonen blev sjuk en timme innan han skulle gå på sitt nattpass.
– Ibland måste personalen stanna hemma och ”vabba” med kort varsel, men vi har alltid lyckats lösa det. Daniel har hög arbetsmoral, han tänker på vår situation också. Där är både arbetsledning och personal på samma plan. Vi ser till företagets bästa allihop.
Hur vill du att dina arbetslag ska se ut?
– Jag anställer inte själv. Det görs också centralt i Örebro, men som driftsansvarig ser jag till att ha rätt man och kvinna på rätt ställe för att sköta olika uppgifter. Jag brukar försöka se till att blanda personer med erfarenhet med andra som har nyfikenhet och framåtanda, män och kvinnor.
Bevakningsbranschen brukar, i alla fall i storstäderna, generellt uppfattas som en ganska tuff och manlig bransch. Men den bilden stämmer inte alls med förhållandena i Hallsberg, betonar Håkan Helldén.
– Jag kan ju bara svara för vår lokala verksamhet, men vi har mjuka tjejer och killar anställda och kör enligt den mjuka linjen. Ibland krävs det att man är bestämd, förstås, men vi tänker främst på att ge service. Det handlar om att vara lyhörd, att kunna lyssna på och sätta sig in i andra människors situation.
En liten organisation, där alla är motiverade och ställer upp för varandra och företaget, kan fungera bättre än en större, där kanske motivationen inte är lika stor, menar han.
Helldén försöker själv skapa den andan genom regelbundna möten och dagliga kontakter och samtal med personalen.
Det gäller att nyanställda skolas in i en anda av hög arbetsmoral av äldre mer erfarna kollegor, anför han.
– I gengäld ska de anställda känna att det är okej att söka ledigt och vara hemma med sjuka barn, när det behövs, betonar Håkan Helldén.