Eliten drar ifrån i löneligan
Löner. Är du lastbilschaufför? I så fall tjänar de 200 personer som tillhör den svenska makteliten 22 gånger mer än du gör. LO har gjort sin årliga genomgång av klyftan mellan dem som tjänar mest och de vanliga löntagarna.
– Makteliten har totalt förlorat markkontakten, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i morse när han presenterade rapporten med de senaste siffrorna från 2017.
Genomgången visar att de 200 på fackets lista i genomsnitt tjänade ungefär motsvarande 20 industriarbetarlöner. Eller 22 lastbilsförarlöner. Skillnaden är den största sedan 1950 som är det första året i studien.
Maktelit? På listan finns vd:arna för de största bolagen i Sverige. Men också politiker, höga chefer i mediebranschen, topptjänstemän och arbetsmarknadens parter.
Alltså finns Karl-Petter Thorwaldsson själv med. Han har en lön som motsvarar 3,5 industriarbetarlöner. Hans motpart på Svenskt Näringsliv, vd:n som då hette Carola Lemne, hade en inkomst på motsvarande 23,3 industriarbetarlöner.
I pengar räknat tjänade LO:s ordförande under det undersökta året 1, 3 miljoner kronor. Transports ordförande hamnade i botten på LO-topparnas löneliga – med 780 000 kronor i årsinkomst. Den inkomsten gäller Lars Lindgren för hans sista år på ordförandeposten, 2016.
Direktörerna i de svenska storbolagen har ökat sina löner och ersättningar mest och snabbast. 2017 gick det drygt 59 industriarbetarlöner på den genomsnittliga vd-inkomsten på fackets 200-lista.
– Skillnaderna har fullständigt exploderat. Den här genomgången är ett inlägg i lönepolitiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson som vill se kraftigt minskade inkomstskillnader.
Han konstaterar samtidigt att den rödgröna regeringens överenskommelse med Centern och Liberalerna pekar ut en politik som leder i rakt motsatt riktning.
LO:s recept är i stället regler som säger att en vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än löneökningstakten för övriga anställda i företaget. Även hårdare beskattning på kapitalinkomster föreslås. Liksom högre ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring.