corona

”En början men inte tillräckligt”

Flyg. Regeringens nya krispaket välkomnas av Transport. Korttidspermittering kan få stor betydelse för flyget. – Förslaget är ett första steg, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Pandemin har orsakat en global kris för flyget. Först och värst drabbat av coronavirusets effekter.

– Läget är väldigt allvarligt och påverkar självklart våra medlemmar mycket, säger Viktor Andersson, ordförande för Transports flygavdelning.

Dagen innan gick SAS ut med beskedet att flygbolaget permitterar 10 000 medarbetare, 90 procent av de anställda. En permittering innebär inte att den anställda förlorar jobbet, men det finns inget faktiskt arbete att utföra. Norwegian har tidigare permitterat 5 000 personer. Lågprisbolaget har drabbats av akut likviditetskris och riskerar konkurs.

På måndagen la regeringen fram förslag på nya åtgärder för att lindra krisen i coronavirusets spår.

– Det är positivt att regeringen, och riksdagen, kommer med det här paketet. För hela flygbranschen. Vi har inte varit med om något liknande. Man kan jämföra med vulkanutbrottet på Island för tio år sedan men jag tror att det här är värre, säger flygavdelningens Viktor Andersson.

Under förra veckan fick de hela tiden signaler på att det kommer att bli omfattande varsel. Till skillnad från i till exempel Norge och Danmark går det inte att genomföra permitteringar i Sverige som tidigare, på 1990-talet. Men i det förslag som regeringen presenterade i dag, måndag, införs en ny modell med korttidspermittering som omedelbart ska börja gälla.

– Nu är det upp till de centrala parterna att implementera förslaget, säger Viktor Andersson.

Förhandlingar i kväll

Förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen började också direkt, på måndagseftermiddagen. De pågår just nu.

– Förhoppningsvis hittar vi en lösning under kvällen, som vi sedan kan ta beslut om i morgon i förbundsstyrelsen, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Transport vill hitta lösningar på hur ersättningen under korttidspermittering ska räknas ut. Det skiljer åtskilliga tusen kronor i månaden om den genomsnittliga inkomsten räknas utifrån tarifflön eller den faktiska inkomsten, med olika tillägg inräknade.

Transports förhandlare vill också ha svar på frågan om Transportföretagens krav på utbildning under en permitteringsperiod.

– Vi vill ha svar på när den ska förläggas, om den ska rymmas under en arbetstid, säger Tommy Wreeth, som förhandlar tillsammans med förbundssekreterare Lars Mikaelsson och avtalssekreteraren Peter Winstén.

Transports förbundsordförande hade helst sett ett återinförande av den gamla modellen med permittering. Då arbetsgivarna betalade in till särskilda permitteringsfonder, i dag helt tömda. De anställda var under permittering arbetsbefriade med full lön.

Dagens regeringsförslag innebär att arbetsgivarens lönekostnader minskar med hälften genom att staten står för en större kostnad. Den anställda får ut drygt 90 procent av lönen under korttidspermitteringen.

– Dagens förslag är en början, men det behövs mer. Och det är inte en lösning för ett bolag som SAS där behovet av arbetskraft kanske bara är tio procent, säger Tommy Wreeth.

Närmast totalstopp

Transports ordförande tycker också att regeringsförslaget i alltför hög grad är anpassat till industrin. För exempelvis en biltillverkare kan det gå att minska produktionen med hälften under en period.

– Men det fungerar inte så för flyg och taxi där underlaget i stort sett helt försvunnit, säger Tommy Wreeth.

Från och med i dag, måndag, har SAS pausat verksamheten i hög grad. Bolagets vd Richard Gustafsson säger till Svenska Dagbladet att resandet i princip har upphört.

Och det är inget unikt för flygbolag i Norden. Den internationella flygplatsorganisationen IAC räknar nu med att passagerartrafiken globalt kommer att vara minst tolv procentenheter lägre första kvartalet jämfört med prognosen.

I lördags gick UD ut och avrådde från alla icke-nödvändiga resor till utlandet. Två dagar tidigare hade USA:s president Donald Trump stoppat all trafik från Europa till USA.

– Det har eskalerat. Det finns inga flygplan att tanka, inga väskor att lasta, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Fabian:
    17 mars, 2020

    Företaget måste inse att detta är ett bra förslag utav dom flera de fått av regeringen..från att AG var beredd att betala 80% och vi skulle frivilligt gå med 20% minskning. Och nu är det svårt för dom att betala 42.5 % vilket gör i teorin 22.5 % ytterligare. Dom måste inse att de anställda kommer att blöda också i de privata familje liv där räkningar tillkommer. Det går inte att få en bit av kakan och behålla den. Vi medlemmar har ställt upp minst 2 ggr i kriser i form av lönedumpning medans de fick bonusar efteråt. Vi ska vara solidariska för det drabbar alla!de är deras tur att vända fler stenar i sitt eget med. Eller be dom ekonomisk stärka aktie ägare skjuta in investeringar. Samt börja tänka om att ha ett starkt kris paket för detta är inte sista och man kan inte vara lika överraskad varje gång något händer. Ps involvera klubbarna!kom ut samtala med oss

Lästips:

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.