En cykel kommer lastad

Varutransport med cykel? Cykelåkeriet Movebybike har växt med 100 procent i Stockholm det senaste året. Företaget har inte tecknat kollektivavtal med Transport.

Det gröna cykelåkeriet växer även nationellt och etablerar sig i flera nya städer i Sverige. Nu finns Movebybike i Malmö, Lund, Umeå, Göteborg och Stockholm. Köpenhamn är på gång.

– Möjligheterna är enorma. Förra året hade Movebybike i Stockholm en omsättning på 800 000, i år räknar vi med 1,6 miljoner kronor. I och med att hemleverans och e-handel växer kan vi fortsätta expandera med 100 procent flera år till, säger Jeppe Larsen, som äger företaget i Stockholm.

15 personer delar på sex heltidstjänster på företaget. Jeppe Larsen har valt att inte teckna kollektivavtal, däremot har de anställda de Foraförsäkringar som ingår i ett kollektivavtal.

– Vi passar inte riktigt in i mallen av åkeriföretag, säger han. När vi som driver företaget kan ta ut lika mycket lön som våra anställda får kan vi börja tänka på kollektivavtal.

I Malmö har Transport erfarenheter av det första företaget i Movebybike-kedjan.

– Vi hade medlemmar där och tog upp en förhandling om kollektivavtal för runt tre år sedan, berättar Gert Christensen på avdelning 12. Men företaget var inte intresserat, det står i protokollet att det inte tänker teckna något avtal.

I dag finns inga Transportmedlemmar på Movebybike i Malmö, och frågan om kollektivavtal är inte aktuell för fackets del.

Malmö stad har infört vita jobbmodellen, som innebär att företag som får uppdrag i kommunen ska ha villkor som ansluter till branschens kollektivavtal. Därför frågar vi kommunalrådet Andreas Schönström (S) om staden anlitar Movebybike.

– Vi gjorde en enkel upphandling för ett par år sedan, berättar han. Det handlade om 30 000 kronor och den summan är för liten för att vi ska använda vita jobb-modellen.

Finns det en konflikt mellan att tänka på miljön och kraven på schysta villkor?

– Nej, miljökrav och sociala krav går hand i hand, tycker jag. Om vi ska göra en större upphandling med ett cykelåkeri kommer vi att ställa krav på att de anställda har villkor som motsvarar ett kollektivavtal.

Precis som ett vanligt åkeri tar Movebybike i Stockholm många olika slags uppdrag. Allt från rena budkörningar till lägenhets- och kontorsflyttar och butiksleveranser. I huvudsak blir det mat, blommor och kläder.

– De flesta av våra anställda har en annan syssla på deltid och cyklar fyra–fem timmar om dagen. Många gör något kreativt, vi har en fotograf och en tv-producent, berättar Jeppe Larsen.

Han startade Movebybike i Stockholm för tre år sedan. Då fanns åkeriet redan i Malmö.

– Jag blev övertalad, jag hade gått och väntat på att någon annan skulle ta tag i det. Mina barn har jag kört i lastcykel i många år, jag gillar det.

Fler och fler skåpbilar i stan ger större och större trängsel, Jeppe förstod att det fanns en stor potential i ett cykelåkeri. Och så är han miljövän såklart, men drivkraften är större än så.

– I alla projekt jag tar mig för finns den röda tråden att säkra en framtida välfärd. Det handlar om vår hälsa och om klimatutvecklingen. Jag vill visa att det här fungerar.

Anna Fredriksson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Lastbilsförare populära att möta

Undersökning. Vägens riddare är omtyckta i trafiken. Lastbilschaufförer får gott betyg av medtrafikanterna, visar en Sifo-undersökning. Minst omtyckta är cyklister och personer på elsparkcykel.

Budens väg till facket

Cykelbud. Uppstickarföretag säljer restaurangmat som levereras direkt till dörren. Skitvillkor varnar Transport, som nu försöker organisera buden.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.