En cykel kommer lastad

Varutransport med cykel? Cykelåkeriet Movebybike har växt med 100 procent i Stockholm det senaste året. Företaget har inte tecknat kollektivavtal med Transport.

Det gröna cykelåkeriet växer även nationellt och etablerar sig i flera nya städer i Sverige. Nu finns Movebybike i Malmö, Lund, Umeå, Göteborg och Stockholm. Köpenhamn är på gång.

– Möjligheterna är enorma. Förra året hade Movebybike i Stockholm en omsättning på 800 000, i år räknar vi med 1,6 miljoner kronor. I och med att hemleverans och e-handel växer kan vi fortsätta expandera med 100 procent flera år till, säger Jeppe Larsen, som äger företaget i Stockholm.

15 personer delar på sex heltidstjänster på företaget. Jeppe Larsen har valt att inte teckna kollektivavtal, däremot har de anställda de Foraförsäkringar som ingår i ett kollektivavtal.

– Vi passar inte riktigt in i mallen av åkeriföretag, säger han. När vi som driver företaget kan ta ut lika mycket lön som våra anställda får kan vi börja tänka på kollektivavtal.

I Malmö har Transport erfarenheter av det första företaget i Movebybike-kedjan.

– Vi hade medlemmar där och tog upp en förhandling om kollektivavtal för runt tre år sedan, berättar Gert Christensen på avdelning 12. Men företaget var inte intresserat, det står i protokollet att det inte tänker teckna något avtal.

I dag finns inga Transportmedlemmar på Movebybike i Malmö, och frågan om kollektivavtal är inte aktuell för fackets del.

Malmö stad har infört vita jobbmodellen, som innebär att företag som får uppdrag i kommunen ska ha villkor som ansluter till branschens kollektivavtal. Därför frågar vi kommunalrådet Andreas Schönström (S) om staden anlitar Movebybike.

– Vi gjorde en enkel upphandling för ett par år sedan, berättar han. Det handlade om 30 000 kronor och den summan är för liten för att vi ska använda vita jobb-modellen.

Finns det en konflikt mellan att tänka på miljön och kraven på schysta villkor?

– Nej, miljökrav och sociala krav går hand i hand, tycker jag. Om vi ska göra en större upphandling med ett cykelåkeri kommer vi att ställa krav på att de anställda har villkor som motsvarar ett kollektivavtal.

Precis som ett vanligt åkeri tar Movebybike i Stockholm många olika slags uppdrag. Allt från rena budkörningar till lägenhets- och kontorsflyttar och butiksleveranser. I huvudsak blir det mat, blommor och kläder.

– De flesta av våra anställda har en annan syssla på deltid och cyklar fyra–fem timmar om dagen. Många gör något kreativt, vi har en fotograf och en tv-producent, berättar Jeppe Larsen.

Han startade Movebybike i Stockholm för tre år sedan. Då fanns åkeriet redan i Malmö.

– Jag blev övertalad, jag hade gått och väntat på att någon annan skulle ta tag i det. Mina barn har jag kört i lastcykel i många år, jag gillar det.

Fler och fler skåpbilar i stan ger större och större trängsel, Jeppe förstod att det fanns en stor potential i ett cykelåkeri. Och så är han miljövän såklart, men drivkraften är större än så.

– I alla projekt jag tar mig för finns den röda tråden att säkra en framtida välfärd. Det handlar om vår hälsa och om klimatutvecklingen. Jag vill visa att det här fungerar.

Anna Fredriksson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Lastbilsförare populära att möta

Undersökning. Vägens riddare är omtyckta i trafiken. Lastbilschaufförer får gott betyg av medtrafikanterna, visar en Sifo-undersökning. Minst omtyckta är cyklister och personer på elsparkcykel.

Budens väg till facket

Cykelbud. Uppstickarföretag säljer restaurangmat som levereras direkt till dörren. Skitvillkor varnar Transport, som nu försöker organisera buden.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.