Kommentar

Partienkäten – en kompass som pekar dig i rätt riktning

Val 2022

Kommentar. För fyra år sedan gjorde Transportarbetaren också en valenkät med liknande frågor. Då varnade vi för att man inte kan ta partiernas svar som ett facit.

I dagens politik finns det inga block som varar för evigt, inget parti som samlar nära en majoritet och det enda vi vet med säkerhet är att efter valet väntar svettiga förhandlingar.

Politiken har nog egentligen aldrig stått fast. Men partierna verkar vara beredda att göra större kast än tidigare. Inför förra valet skulle Ulf Kristersson (M) aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har samarbetet gått så långt så att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förhandlat fram en budget som gått genom riksdagen.

Jag tror inte heller att det fanns en enda socialdemokrat som sa att det behövs fler undantag i anställningsskyddet för fyra år sedan. Nu har regeringen drivit igenom det efter kohandel med Centerpartiet och Liberalerna och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallar det för en ”historisk reform”.

Socialdemokraterna varnade för marknadshyror i slutet av förra valrörelsen. Sedan var de själva nära att införa det på nya hyresrätter, men stoppades i sista stund av den misstroendeomröstning som tillfälligt sänkte regeringen.

För att snurra till det ytterligare. Begrunda följande. Vänsterpartiet sänkte den statsminister de ville ha. Socialdemokraterna var nära att förlora regeringsmakten på grund av ett förslag de inte trodde på. Och till sist. De borgerliga partierna, som egentligen vill ha marknadshyror stoppade i praktiken förslaget när de röstade ner statsministern.

Resultatet blev en ren S-regering och medvind i opinionen för statsminister Magdalena Andersson (S).

Vid förra valenkäten ställde vi frågor om utbildningskrav på bevakningspersonal. Flera högerpartier sa då nej. Sedan dess har en utredning genomförts och ett förslag är att förlänga utbildningstiden för ordningsvakter. Det har fått Moderaterna att vända.

Nya Förhållanden gör att partier agerar på nya sätt. Vissa gånger är det på grund av att ställningstaganden är nödvändiga för att få med sig väljare. Andra gånger på grund av politiskt spel. Men ganska ofta är sanningen att politiker faktiskt kan lära sig nya saker och ändra sig.

Därför är det viktigt att inte se den här typen av enkäter som en checklista för vilket parti man ska rösta på. Se det snarare som en kompass som pekar dig i rätt riktning. Den ger ändå en ganska god fingervisning om var partierna står ideologiskt.

 

Fotnot: Här hittar du vår partienkät: Vad vill riksdagspartierna?

Två av frågorna, gällande utländska chaufförers lönevillkor och allmängiltigförklarade kollektivavtal, är så krångliga att vi flyttade dem till en egen artikel Politiska partierna: Facket får lösa utländska förares löner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Magnus Falk. Foto: John Antonsson

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.