Kommentar

Partienkäten – en kompass som pekar dig i rätt riktning

Val 2022

Kommentar. För fyra år sedan gjorde Transportarbetaren också en valenkät med liknande frågor. Då varnade vi för att man inte kan ta partiernas svar som ett facit.

I dagens politik finns det inga block som varar för evigt, inget parti som samlar nära en majoritet och det enda vi vet med säkerhet är att efter valet väntar svettiga förhandlingar.

Politiken har nog egentligen aldrig stått fast. Men partierna verkar vara beredda att göra större kast än tidigare. Inför förra valet skulle Ulf Kristersson (M) aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har samarbetet gått så långt så att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förhandlat fram en budget som gått genom riksdagen.

Jag tror inte heller att det fanns en enda socialdemokrat som sa att det behövs fler undantag i anställningsskyddet för fyra år sedan. Nu har regeringen drivit igenom det efter kohandel med Centerpartiet och Liberalerna och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallar det för en ”historisk reform”.

Socialdemokraterna varnade för marknadshyror i slutet av förra valrörelsen. Sedan var de själva nära att införa det på nya hyresrätter, men stoppades i sista stund av den misstroendeomröstning som tillfälligt sänkte regeringen.

För att snurra till det ytterligare. Begrunda följande. Vänsterpartiet sänkte den statsminister de ville ha. Socialdemokraterna var nära att förlora regeringsmakten på grund av ett förslag de inte trodde på. Och till sist. De borgerliga partierna, som egentligen vill ha marknadshyror stoppade i praktiken förslaget när de röstade ner statsministern.

Resultatet blev en ren S-regering och medvind i opinionen för statsminister Magdalena Andersson (S).

Vid förra valenkäten ställde vi frågor om utbildningskrav på bevakningspersonal. Flera högerpartier sa då nej. Sedan dess har en utredning genomförts och ett förslag är att förlänga utbildningstiden för ordningsvakter. Det har fått Moderaterna att vända.

Nya Förhållanden gör att partier agerar på nya sätt. Vissa gånger är det på grund av att ställningstaganden är nödvändiga för att få med sig väljare. Andra gånger på grund av politiskt spel. Men ganska ofta är sanningen att politiker faktiskt kan lära sig nya saker och ändra sig.

Därför är det viktigt att inte se den här typen av enkäter som en checklista för vilket parti man ska rösta på. Se det snarare som en kompass som pekar dig i rätt riktning. Den ger ändå en ganska god fingervisning om var partierna står ideologiskt.

 

Fotnot: Här hittar du vår partienkät: Vad vill riksdagspartierna?

Två av frågorna, gällande utländska chaufförers lönevillkor och allmängiltigförklarade kollektivavtal, är så krångliga att vi flyttade dem till en egen artikel Politiska partierna: Facket får lösa utländska förares löner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.