Petro Burjak kör ofta själv till fronten med fordon som han skaffat från utlandet. Foto: Privat
Close
Petro Burjak kör ofta själv till fronten med fordon som han skaffat från utlandet.
Close

En rysk mina kostade honom båda benen och två fingrar

Mötet. Under många år körde Petro Burjak tunga lastbilar i hela Europa. I september 2022 förändrade en rysk stridsvagnsmina hans liv på ett dramatiskt sätt. På ont. Men i slutändan kanske lite på gott också.

Vi strålar samman på en bensinmack i Przemyśl i sydöstra delen av Polen, bara någon mil från den ukrainska gränsen. Klockan är tio på kvällen och den konvoj med humanitär hjälp från Göttingen i Tyskland, som Petro ska följa över gränsen, ska strax anlända.

Petro Burjak kommer körande i en vanlig automatbil. Han visar hur han hanterar gaspedalen med högra benet, eller rättare sagt med protesen som går upp till halva låret och även innefattar ett konstgjort knä.

– När protesfoten väl är på gaspedalen kan jag köra i stort sett normalt. Protesen på det vänstra benet, som går upp till halva underbenet och hanterar bromspedalen, fungerar utan problem, säger Petro Burjak.

Går gör han fortfarande med hjälp av kryckor.

Inte mycket hemma

Under sina 16 år som yrkeschaufför var han anställd av en ukrainsk, en litauisk och en polsk transportfirma. Det var inte mycket av familjeliv. Han var borta under fem, sex månader i taget och sedan en månad hemma med familjen – sin fru och två barn. År 2021 lyckades han spara ihop pengar till familjens egen lägenhet i utkanten av hemstaden Lviv.

Den 24 februari 2022 angrep Ryssland Ukraina och Petros liv tog en ny vändning.

– Jag var i Spanien med min lastbil och ringde direkt till min firma och sa att jag ska hem till Ukraina och anmäla mig som frivillig till försvarsstyrkorna.

Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa
Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa

Efter en kort utbildning i västra Ukraina skickades han till fronten som förare i en sappörtrupp (se fotnot i slutet av artikeln).

Under tre månader vid fronten klarade han sig utan större skavanker. Men så kom den 6 september 2022 och Petro Burjaks liv förändrades för alltid.

– Vi gjorde en rekognosering med två terrängbilar – i den första, som jag körde, satt vi fyra sappörer, och i den andra fyra pojkar från den militära underrättelsetjänsten. Min bil var från Storbritannien så jag satt bakom ratten på högra sidan.

Petro värst drabbad

När bilen körde på en rysk stridsvagnsmina, innehållande 9,6 kilo trotyl, med högra framhjulet var det Petro som drabbades värst. Explosionen sargade hans båda ben svårt och tog två fingrar på vänstra handen. Han fick dessutom ett djupt sår i halsen som skar av en halsartär.

Explosionen uppmärksammades av ett ryskt jaktflygplan. Piloten gjorde en extra sväng och började flyga in mot de åtta ukrainska soldaterna för att göra slut på dem.

– Men han sköt aldrig. Hade nog fått slut på ammunition. Själv räddades jag av en soldat från den andra bilen som la ett provisoriskt förband på mina skador. De körde mig och de andra tre sappörerna, som alla hade kastats ut ur bilen av explosionen, till ett medicinskt center.

Därifrån flögs Petro med helikopter till ett sjukhus i Mykolajiv och efter några dagar till ett större sjukhus i Odessa.

– Under det första dygnet höll jag på att dö två gånger men räddades. På sjukhuset i Odessa var jag nära döden ytterligare två gånger, men räddades. Under sammanlagt tre veckor låg jag i koma.

Minneslucka

Mycket av det Petro berättar är egentligen vad andra berättat för honom.

– Jag har en minneslucka från två dagar före explosionen tills jag vaknade upp ur min koma i Odessa.

Minexplosionen tog även två fingrar på Petro Burjaks vänstra hand. Foto: Tadeusz Rawa
Minexplosionen tog även två fingrar på Petro Burjaks vänstra hand. Foto: Tadeusz Rawa

– De sa att jag gång på gång ställde två frågor direkt efter explosionen: Är mina pojkar vid liv? Ja, det är de. Har bilen gått åt helvete? Ja, det har den.

Efter flera operationer var resultatet följande: högra benet amputerat mitt på låret, vänstra benet amputerat mitt på underbenet, lillfingret och ringfingret på den vänstra handen borta, medan långfingret och pekfingret nästan var stela.

Petro flögs till ett rehabcenter i Tyskland där han fick sina första proteser och började lära sig att gå. Sedan förflyttades han till ett nyöppnat Superhumans center utanför Lviv där amputerade ukrainska soldater får proteser och rehabilitering. Där fick han ett nytt par proteser och lärde sig slutligen att gå, om än med hjälp av kryckor.

Ville hjälpa

Redan på sjukhuset i Odessa började han tänka på att han skulle vilja hjälpa sina kamrater vid fronten. De saknade ofta fordon och andra förnödenheter. Men hur? frågade han sig.

– Här är en telefon. Börja ringa, sa hans fru.

Och det gjorde han. Snart skaffade han sig ett brett kontaktnät av människor och institutioner beredda att hjälpa, i länder som Tyskland, Italien, Frankrike, USA. Så småningom registrerade han en välgörenhetsstiftelse.

Trots två benproteser kan Petro Burjak hantera gas- och bromspedaler i en automatbil. Foto: Tadeusz Rawa
Trots två benproteser kan Petro Burjak hantera gas- och bromspedaler i en automatbil. Foto: Tadeusz Rawa

– Jag kan ju bilar så jag har framför allt tagit in olika fordon. Bilar, minibussar, terrängfordon och brandbilar som jag sedan har skickat, ofta själv kört, till fronten. De kommer oftast fullastade med humanitär hjälp.

Petros verksamhet har uppmärksammats av ryssarna. Han visar en kort filmsnutt som någon från Ryssland skickat till hans mobil. Den visar hur ryska soldater avrättar en ukrainsk krigsfånge.

– De försöker att knäcka mig psykiskt. Men det kommer de aldrig att lyckas med, säger Petro Burjak.

Gåva från Göttingen

Konvojen från Tyskland anländer – det är två brandbilar och ett ambulansfordon, en gåva från staden Göttingen i centrala Tyskland. Det blir en timmes köande vid den polsk-ukrainska gränsen och sedan ett par timmars pappersexercis på själva gränsen.

Klaas Kunst är chef för avdelningen för internationellt samarbete inom Göttingens stadsförvaltning och ledare för hjälpkonvojen.

– Det var en snabb och spontan aktion. Vi blev kontaktade av en ukrainsk kvinnlig psykolog, Taisilia Stachovska, som bor i Göttingen och som var i kontakt med Petro. Göttingens borgmästare, Petra Broistedt, beslutade att skänka två brandbilar och ett ambulansfordon, säger Klaas Kunst.

Stort hjärta

Också Göttingens invånare visade ett stort hjärta och på några få dagar kunde alla tre fordon fyllas med humanitär hjälp – kläder, sovsäckar, desinfektionsmedel, masker, djurfoder och annat. Alla de sju personerna i konvojen, varav fyra brandmän från Göttingens frivilliga brandkår, ställde upp som frivilliga. De tog ledigt från sina jobb och körde nästan i sporrsträck 1 200 kilometer från Göttingen till Lviv.

En av dem heter Phillipp Kockars, en yrkeschaufför som under flera år körde ett avfallshanteringsfordon.

– Det var ett tungt jobb. Det nuvarande jobbet är mycket bättre, säger han.

Tyskar och ukrainare framför brandbilarna från Göttingen (Petro Burjak står längs ut till vänster). Foto: Tadeusz Rawa
Tyskar och ukrainare framför brandbilarna från Göttingen (Petro Burjak står längs ut till vänster). Foto: Tadeusz Rawa

Phillipp Kockars är nämligen personlig chaufför åt stadens borgmästare Petra Broistedt.

Varför kom du hit?

– Det kändes i hjärtat att jag ville göra en insats. Så det var en självklarhet, säger Phillipp Kockars.

Ochtyrka

Så småningom anländer Olga Kuzmenko, medlem i stadsfullmäktige i Ochtyrka, en stad i nordöstra Ukraina. Det är dit alla fordon och all humanitär hjälp ska åka.

En liten extra gåva från Göttingen – lokalt öl och korv. Foto: Tadeusz Rawa
En liten extra gåva från Göttingen – lokalt öl och korv. Foto: Tadeusz Rawa

– Redan den 24 februari 2022 försökte en rysk militärkolonn inta Ochtyrka. Men en bataljon på 400 personer lyckades stoppa ryssarna som till slut fick vända. Staden blev aldrig ockuperad, säger Olga Kuzmenko.

Ryssarna hämnades genom att intensivbomba och beskjuta staden. I dag är allt till större delen återuppbyggt men hjälpbehovet är fortfarande stort.

Det är dags för ett känslofyllt avsked.

– Tack för att ni kom. För oss är det viktigt inte bara med den materiella hjälpen utan att någon ute i världen tänker på oss, säger Petro och Olga.

– Tack för att ni kämpar och försvarar inte bara ert eget land utan även oss, säger Klaas.

Drömmer om bilverkstad

Petro visar ett fält, tätt bevuxet med gräs och buskar.

– Här äger jag en liten tomt. Min dröm är att bygga en bilverkstad och kunna ta hand om de fordon som jag tar till Ukraina från utlandet. Kostnaden skulle vara ungefär hundratusen dollar. Som jag naturligtvis inte har. Men hoppet dör sist, säger Petro.

Vad ska du göra när det blir fred?

– Samma som nu. Det blir kanske lite annan profil på all humanitär hjälp, mera inställd på att återuppbygga landet.

Vad är det som gör att du orkar med allt?

– Det är mina pojkar som är kvar vid fronten. Och min familj, säger Petro Burjak.

 

Fotnot: Sappör är en ingenjörssoldat med uppgift att utföra befästningsarbeten eller röjningsarbeten för att underlätta och förbereda de stridande förbandens framryckning.  Källa: Förvaltningshistorisk ordbok

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!