Debatt

En säker väg till jobb

Debatt. Den 9 september varje år är det yrkesförarens dag. Det vill vi fira genom att lyfta fram det tredje vanligaste yrket för män i Sverige: lastbilschauffören. Trots att yrket är populärt så är det stor brist på förare i transportnäringen. Nu måste politiken ta detta på allvar.

Drygt 40 procent av åkerierna uppskattar att de troligen kommer att anställa lastbilsförare i närtid. Totalt handlar det om 3 456 förare innan årsskiftet och 7 000 under närmaste året, enligt Tya:s kartläggning.

Störst anställningsbehov finns i Västerbotten och Norrbotten där 56 procent av företagen behöver anställa. För Skåne och Sydsverige så är det 46 procent av åkerierna som troligen kommer att behöva rekrytera, och vi har nästan 1 000 medlemmar i Syd, vilket innebär att nästan 500 åkerier behöver mer personal!

Det är en fantastisk möjlighet för den som funderat på att bli lastbilsförare: det finns jobb! Företagarnas barometer som presenterades i dagarna, visar att en betydande andel vill rekrytera men hittar inte rätt kompetens. Våra medlemmar har fått stänga vissa rutter i förtid innan sommaren på grund av akut personalbrist.

Enligt Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) finns det tre orsaker till bristen: Sverige är inne i en högkonjunktur när efterfrågan överlag är hög. Allt mer köps via internet och körs sedan ut till kunden och slutligen: Det utbildas inte tillräckligt med lastbilschaufförer.

Även Sveriges Åkeriföretags medlemmar har under lång tid rapporterat om en omfattande personalbrist som ofta är det främsta hindret för utökad verksamhet. Inför denna sommaren hade 57 procent av de transportsäljande företagen inte lyckats tillgodose personalbehovet. Största skälet till detta var bristande kompetens.

Enligt Tyas beräkningar skulle flera tusen till personer behöva utbildas varje år för att det ska gå runt.

För att vissa åkerier ska klara sin verksamhet så blir de istället numera tvungna att anlita bemanningsföretag vilket ökar den totala lönekostnaden då priset för den tillfälliga lösningen är högre.

Dels behövs stora utbildningsinsatser för att möta behoven. Transportutbildningen måste byggas ut på landets gymnasier och yrkeskompetensbevis-satsningar måste göras tillgängliga i hela landet. Åtgärderna behövs både akut och på lång sikt.

Genom rätt bemanning skapas konkurrens- och utvecklingsmöjligheter för svenska företag. Långsiktiga och lojala band mellan arbetsgivare och arbetstagare är bättre än dyra bemanningslösningar.

Åkerinäringen står för nästan 4 procent av Sveriges BNP och sysselsätter 225 000 personer om hela logistikkedjan räknas med. Uppemot 50 000 nya lastbilsförare kommer behövas under en tioårsperiod. Branschen är glödhet. Nu behövs bara rätt kompetens! Den regering som väljs om ett år måste se detta som en prioriterad fråga.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rasmus:
    23 oktober, 2017

    Har själv haft planer att lämna yrket, men hittat ett bra jobb så stannar en stund till iallafall. Är tyvärr riktigt besviken på Facket. Om det är en sån brist på chaufförer, varför gjorde ni inte det mer intressant att bli chaufför då?

    Mins när nya avtalet kom ut och hur.... icke speciellt det var för oss, var mer för terminalerna och andra än Lastbils chaufförerna. Stort sätt samma % ökning i lön vi har haft, och företagen betalar YKB'n, yipie. Sen några veckor efter lägger ni ut ett inlägg om hur det är stor brist på chaufförer, och företag är på väg att gå på knäna pga det. Jamen varför gjorde ni inte det mer intressant för chaufförer då?! ni hade övertaget, men gjorde inget med det....

    Känner flera som skulle bli chaufförer om det inte vore för allt fusk och att varför bli chaufför om du kan bli tex Grävmaskinist? två yrken som jobbar tätt ihop men den ena tjänar en 5,000+ mer varje månad, utan att behöva jobba konstant och obekväma tider (oftast)

    Om det inte vore för försäkringarna så skulle jag nog ha lämnat facket för länge sen :(

  2. Örjan Torpe:
    12 september, 2017

    Vem skulle vilja bli lastbilschaufför? Läser man Transportarbetaren så är det mest bara elände, fuskande åkerier, folk får inte ut sina löner, kör du för fort och blir av med körkortet får du ingen A-kassa etc etc.
    Folk verkar dock inte saknas enligt artikeln utan kompetens. Det är nog bara att inse att de som gillar och köra lastbil-kör lastbil, de andra struntar i det.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Johan Danielsson maj 2024

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.