Close
Mathias Roos använder telefonen i sitt hjälparbete under coronakrisen.
Close
corona

En vän på vägen under krisen

Åkeri. Lastbilschauffören Mathias Roos vet hur mycket det betyder att ha någon att tala med. När Coronahjälpen sökte folk var det naturligt att erbjuda social kontakt. Och under den gångna månaden har han på jobbet pratat i telefon om allt mellan himmel och jord.

– Det är alla slags människor som ringer, i alla åldrar. Många lever helt olikt mig – en del berättar om kyrkan, andra om att sitta hemma och spela hela dagarna, säger Mathias Roos.

– Jag ser mig som neutral, folk får tala om och tycka vad de vill. Jag älskar att prata med nytt folk.

Han är också en god lyssnare och det fungerar utmärkt att ta samtal då han kör. Växeln hos Coronahjälpen i Örebro kopplar samtalen till handsfree-systemet. Har han ingen möjlighet att svara går samtalet vidare till någon av de andra som anmält att de hjälper till med social kontakt under coronapandemin.

Oron för coronaviruset märks i samtalen, enligt Mathias Roos. Men med dem som ringer pratar han ofta om vardagliga saker, hur dagen är och hur den som ringer mår. Om mat, politik och planer för helgen.

– Jag har också rätt mycket att berätta om. Det händer alltid något längs vägen och jag är i olika städer. Jag tycker att det fungerar bra, jag kör ju inga längre sträckor utan lastar och lossar samma dag.

Viktiga samtal

Mathias Roos. Foto Privat

När Transportarbetaren når honom är han i Västerås. Det är veckan före påsk och himlen är klarblå, bara några tunna slöjmoln syns till. Samtalet avbryts när Mathias är framme hos en kund: ”Tjena, tjena, jag har ett paket till er… Det ska kvitteras ut… Tack, ha det bra!”

Det är drygt en månad sedan Mathias Roos genom sociala medier engagerade sig i Coronahjälpen i hemstaden Örebro. Han tänkte på hur mycket det betytt för honom själv att ha haft folk att prata med som yngre. Under en period drabbades Mathias mamma av psykisk ohälsa och han var ofta ensam.

– Det var efter att hon gick in i väggen som jag kände att jag behövde någon att prata med. Att jag hade det gjorde mig starkare. Nu tänkte jag att andra också kanske behöver det.

Mathias Roos skyggar inte för att tala om sådant som är svårt.

– Jag lyssnar på alla, oavsett. Alla har sina problem. Och de kan känna sig trygga med att det inte kommer ut.

För egen del känner han ingen överhängande oro för att smittas av det nya coronaviruset.

– Nej, jag kan tänka att om det händer så händer det. Jag tillhör ju inte någon av riskgrupperna.

Men som de andra hjälparna vill Mathias Roos göra något som underlättar andras vardag under coronakrisen. Och han valde den väg som kändes självklar för honom.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.