Enkät: Vad får dig att trivas på jobbet?

Vad är det bästa med ditt jobb? Som gör att du trivs? Och går dit på lätta fötter? Vi frågade fem transportare.

Daniel Iso-Aho

Daniel Iso-Aho,
33 år, lagerarbetare,
Taberg utanför Jönköping:

– Jag var med från början på Hyundai Mobis Parts-lagret. 95 procent av idéerna hos oss kommer från golvet. Lagerarbetarna ser ju problemen och tänker ut hur de kan lösas.

– Lagerchefen är lyhörd och lyssnar, vi diskuterar alltid innan vi ändrar något. När det anställs någon ny är det viktigt med personkemin i gruppen, att alla trivs. En person som passar in, men inte har truckkort, får utbildning och lärs upp steg för steg.

– Vi har väldigt lite övertid och bra schema, tre veckor dagtid och en vecka kväll. Blir bjudna på julfest, familjedagar och andra tillställningar. Friskvårdsbidraget är 2 500 kronor per år för gymkort, massage eller Viktväktarna.

Jenny Lindblom

Jenny Lindblom,
41 år, säljare
bensinstation, Hudiksvall:

– Macken har funnits på samma plats så länge och vi har blivit som en stor familj, med personalen och kunderna. Vi jobbar bra ihop, har vår gemenskap och behöver inte säga att du gör det och jag det, allt flyter på. Det är viktigt eftersom det blivit neddragningar och vissa dagar är väldigt stressiga.

– Kunderna tycker det är kul att komma in. De känner värmen i butiken, att vi tycker det är kul att jobba. Jag arbetar heltid och just nu funkar det bra, sambon lämnar på dagis.

Maggan Johansson

Maggan Johansson,
57 år, tidningsbud,
utanför Trollhättan:

– Jag tycker det är jätteroligt att köra ut tidningar, att sköta om sig själv och fatta besluten själv. Att man har frihet och ansvar. Särskilt kul är det ibland, när man springer på någon. Och ser hur den som har brevlådan ser ut!

– På julen får jag julklappar, många chokladkartonger. Jag kör på landet och där tror jag de uppskattar en mycket mer. Jag får väldigt sällan skäll, men ibland när det är svårt väglag undrar någon: Varför kom du inte? Fast de vet att jag försöker så mycket jag kan.

– Ensamt? Nej, vi träffas ju innan vi kör ut. På mitt förra jobb på Saab Automobil stressade jag mig sönder och samman. Det här är mycket bättre.

Therése Hedman,
40 år ”sopkärring”,
Stockholm:

– Mina kollegor på Ragn-Sells! Att vi är en så bra arbetsgrupp. Det är jätteviktigt. Vi har varit lite olika konstellationer men just nu är vi den ultimata kombinationen av människor. Vi lyssnar
på varandra. Och så har vi fått en väldigt bra förman, som uppmuntrar oss att komma med idéer, lyssnar och inte är konflikträdd.

– Vi har morgonmöte varje onsdag, då alla får säga vad vi tycker, tänker och ge förslag på förbättringar. Vår förman är inte rädd för cheferna över sig. Ibland behöver vi en talesperson som talar för
hela gruppen och det gör han, utan att tveka.

– Mina arbetstider, 6–15, är också bra. De funkar ihop med resten av mitt liv, så att jag kan hämta barnen på dagis och slipper gå ner i arbetstid.

Kjell-Göran Karlsson

Kjell-Göran Karlsson,
58 år, miljöarbetare,
utanför Karlskrona:

– Nog trivs jag, annars hade jag inte stannat på Affärsverken, renhållningen, i Karlskrona i 30 år! Vi har gym, bastu och massage en gång i veckan om man har problem med rygg, axlar och så. Gymmet köpte vi begagnat från ett
hotell.

– Alla får en friskvårdspeng på 1 000 kronor per år. De pengar som inte används lägger vi i en gemensam pott och köper in nya grejer till gymmet för. Vi är många som gymmar.

– Alla fackliga representanter träffar vd:n en gång per månad. Han berättar vad som ska hända i framtiden och vi säger vad vi tycker och tänker. Jobbet i sig är väl inte så kul, men datorerna och all ny teknik underlättar arbetet enormt. På semestern brukar jag längta tillbaka till jobbet igen efter ett tag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.