Ett enigt LO sa nej till arbetsgivarnas las-bud
Arbetsrätt. Las-förhandlingarna har havererat på nytt. En enig LO-styrelse sa på fredagseftermiddagen nej till arbetsgivarnas slutbud, som låg på bordet efter att parterna gått en ny hård match om nya spelregler på arbetsmarknaden.
– Det känns bra att det var en helt enig LO-styrelse som avvisade slutbudet. För Transport är det allra viktigaste att slå vakt om tryggheten i själva anställningen. Andra förbund vill ha ett bättre skydd när anställda blir uppsagda på grund av arbetsbrist. För oss är det inte lika prioriterat, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Transport var ett av sex LO-förbund som röstade nej redan när LO-ledningen föreslog att las-förhandlingarna skulle återupptas. Motståndarna ansåg att parterna stod alltför långt från varandra efter den första förhandlingsrundan som avslutades den 30 september.
Men en majoritet av LO-styrelsen röstade för fortsatta förhandlingar. De återupptogs tidigt på torsdagen och pågick långt in på natten. Men inte heller den här gången kunde parternas enas om anställningstryggheten och villkoren för löntagare som blir uppsagda.
Vid en pressträff strax efter klockan 16:30 sa LO-ordförande Susanna Gideonsson:
– Vi kunde inte rekommendera vårt representantskap att anta slutbudet. Redan i nuläget är det för många av arbetstagarna som inte omfattas av anställningstryggheten.
Transportbasen Tommy Wreeth är lättad:
– Det känns som om Svenskt Näringsliv medvetet kraschat förhandlingarna. De har drivit krav som är omöjliga för oss att acceptera. Tyvärr har arbetsgivarna haft Gudmund Toijers las-utredning i ryggen också. Det har inte underlättat för den fackliga sidan.
Kort efter beskedet att förhandlingarna brutit samman gick Transport och Tommy Wreeth ut med en information som i sin helhet lyder:
”Jag är nöjd med att en enig LO-styrelse kunde fatta ett klokt beslut. Det var det enda rätta. Svenskt Näringsliv har inte haft en vilja att närma sig fackens krav.
Trygghet på arbetsplatsen är att ha en trygg anställning och ingenting annat. Vi var aldrig beredda att ge upp anställningstrygghet mot omställningsåtgärder vid arbetslöshet.
Viktigast för oss är att se till att våra medlemmar är trygga i sina anställningar. Arbetsgivarna vill godtyckligt kunna sparka arbetare utan att vi ska ha möjlighet att förhandla för våra medlemmar. Arbetsgivarna ville ha en lång rad försämringar i anställningstryggheten. Det kan vi aldrig acceptera.
Arbetsgivarnas så kallade slutbud var ett dåligt ultimatum. Det var inte i närheten av godtagbart. Så fungerar inte en förhandling. LO-styrelsen rekommenderar därmed LO:s representantskap att förkasta arbetsgivarnas slutbud.”