Ett första lyft för facket i Ryanair
Flyg. För första gången ska ett fackförbund få verka i lågprisbolaget Ryanair, som gjort sig känt för sin antifackliga hållning. Det handlar om piloternas fack i sex länder, men inte Sverige.
Öppningen kommer efter hot om en endagarsstrejk i Irland mitt under jultrafiken. Ambitionen är en överenskommelse i början av året, enligt ett uttalande från företagets vd Michael O’Leary.
– Ja, det är en bra början, kommenterar Peter Lövkvist, Transports internationella chef.
– Ryanair gör det här för att förhindra pilotflykten. Men om bolaget varit välvilligt till facket skulle det ha tagit alla andra grupper också.
Den nya linjen presenterades i förra veckan, sedan flygbolaget under sina 32 år har vägrat att förhandla med fackförbund. Modellen har i stället varit att diskutera med bolagets egna ”representationskommittéer”, enligt nyhetsbyrån AFP.
Ryanair har tagit kontakt med pilotfacken i Irland, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien och Portugal för att starta förhandlingar. Svensk pilotförening (SPF) är dock inte inbjuden, trots att cirka 80 procent av de Sverigebaserade piloterna är med.
– Vi begärde så sent som för en månad sedan att få förhandla om villkoren med Ryanair, berättar Martin Lindgren, ordförande i SPF. Men det blev, som vid alla tidigare tillfällen, ett blankt nej.
SPF har upprepat sin önskan efter beskedet om att Ryanair ska släppa in de andra pilotfacken. Martin Lindgren hoppas på ett snabbt och positivt svar.
Flygbolaget har ingen egen markpersonal i Sverige. Därför har Transport inga medlemmar som saknar kollektivavtal på grund av bolagets tidigare totala motvilja mot fackförbund.
– Däremot har Internationella och Europeiska transportarbetarfederationerna startat en kampanj som fokuserar på att alla grupper inom Ryanair ska få sina fackliga rättigheter, säger Peter Lövkvist. En person ska jobba med detta.
Sommaren 2015 varslade danska fackförbund om blockad mot Ryanair. Med stöd från danska Arbetsdomstolen krävde de kollektivavtal för flygpersonal som var stationerad i landet. Transport och flera andra svenska fack sympativarslade.
Resultatet blev att Ryanair då flyttade sin bas från Danmark till Kaunas i Litauen.