Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?
Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.
Helsingborgs hamn har under senare år i allt högre grad kommit att fungera som inkörsport från knark från Sydamerika – främst kokain – som sedan förs vidare ut i Europa.
I det aktuella fallet, med de fyra hamnarbetarna som i slutet av förra veckan blev inkallade till hamnkontoret och med omedelbar verkan stängdes av med lön, är grunderna fortfarande oklara.
– De är så klart jätteoroliga och förstår inte vad det handlar om, annat än kopplingen att de umgåtts utanför jobbet. Vi jobbar för dem men är också konfunderade och har hittills enbart fått reda på att deras namn är nämnda i förundersökningen, säger Roger Jönsson, regionalt skyddsombud (RSO) på Transports avdelning 2 Hamn – Syd-och Mellansverige.
Roger Jönsson ser i sin roll att det handlar om en arbetsmiljöfråga hur de som nu går hemma behandlas av arbetsgivaren, kommunala bolaget Helsingborgs hamn.
– Min tro är att de kommer tillbaka i arbete, säger han.
Varken polis eller åklagare har riktat några brottsmisstankar mot de fyra, men deras namn förekommer alltså i den mycket omfattande förundersökningen.
Den internutredningen, som görs av SRS Security på uppdrag av Helsingborgs hamn, går bland annat igenom åklagarens material om knarksmugglingen. En nu åtalad hamnarbetare har en central roll, misstänkt för att ha agerat insider åt kokainsmugglare.
Inga brott bakom
Men i fallet med de fyra avstängda hamnarbetarna handlar det inte om brottsmisstankar utan, enligt uppgift, om saker att de har umgåtts privat och semestrat med den åtalade hamnarbetaren.
Också Bart Steijaert, vd för Helsingborgs hamn, har i flera medier framhållit att inga brottsmisstankar är riktade mot männen. Han hoppas att utredningen kring de fyra avstängda ska kunna gå snabbt:
– Vi hoppas att inom någon vecka få tydlighet i de här fallen, sa han till Helsingborgs Dagblad i samband med avstängningen.
Facket kommer i början av nästa vecka att ha möte om den internutredning som görs av hamnen.
Transportarbetaren har utan att lyckas sökt Bart Steijaert för en kommentar, också på frågan om avstängningen inte riskerar att bli ett slag i luften – för att visa att det kommunala hamnbolaget tar krafttag mot narkotikasmugglingen. De fyra avstängda är inte de enda som umgåtts privat med den åtalade hamnarbetaren, som under nära 30 år jobbat i Helsingborgs hamn.
Hamnbolagets vd har i lokala medier betonat vikten av samarbete med polis och myndigheter för att stoppa införseln av narkotika. Helsingborgs hamn har också ansökt om att bli klassat som civilt skyddsobjekt, vilket skulle öppna för ökade befogenhet när det gäller bevakning och kontroll.
Att Helsingborgs hamn har direktimport av frukt och grönt från Sydamerika gör hamnen också attraktiv för smuggling; Helsingborg har blivit en transitpunkt för införsel av kokain till Europa.