Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.
Avtal 2020

Ett steg närmare nytt avtal för hamnarbetarna

Hamn. En lönehöjning på drygt 1 630 kronor, förbättrad avtalspension och ett 29 månader långt avtal där sista året kan sägas upp. Så långt är Transport och Sveriges Hamnar i princip överens i de pågående stuveriförhandlingarna.

I två dagar har parterna stött och blött löner och andra villkor för landets hamnarbetare.

Årets så kallade märke anger ett löneutrymme på 5,4 procent på 29 månader. I det ingår en förstärkt avtalspension och uppsägningsbart sista år.

Ovanpå kommer en låglönesatsning för LO-arbetare som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Låglönesatsningen träffar inte stuveriarbetarna, som i snitt tjänar drygt 30 600 kronor i månaden.

Fack och hamnarbetsgivare har alltså en strikt kostnadsram att förhålla sig till.

Transports ordförande Tommy Wreeth förklarar att diskussionerna i stället främst kretsat kring Transports krav på tryggare anställningar och bättre arbetsmiljöregleringar.

I hamnarna använts ofta behovare – extringar. I kollektivavtalet har parterna skrivit in att behovsanställningen inte ger arbetstagaren rätt till ny anställning, enligt lagen om anställningsskydd (las). I samma paragraf står att andelen arbetstimmar som utförs av behovare, i hela branschen, inte bör överstiga 20 procent av det totala antalet jobbtimmar.

Länge var också stuveri en näring där företagen inte hyrde in personal via bemanningsföretag. Behovet av inhoppare täcktes i stället via behovarna.

– Men det gäller inte längre. Inhyrning sker i Göteborg, på APM Terminals, och vi befarar att fler hamnar följer efter, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Förbundet vill ha skrivningar som motverkar att det blir fler otrygga anställningar i hamnarna i framtiden. På kravlistan finns en ny, skarpare skrivning om användningen av behovare.

Transport vill också få med regler som redan finns i förbundets största kollektivavtal – det för åkerichaufförer och terminalarbetare. I dem sägs att om en arbetsgivare vill anlita bemanningsföretag ska parterna först förhandla lokalt.

Vid förhandlingarna ska företaget bland annat redovisa syftet med inhyrningen, omfattningen, hur länge den ska pågå och vilka personer som hyrs in. Parterna ska också bestämma när och hur inhyrningen ska utvärderas.

Arbetsmiljön är en prioriterad fråga i förhandlingarna på Transports alla avtalsområden. Förbundet noterar att antalet förhandlingar som handlar om ”hindrande av skyddsombud” ökat lavinartat.

Transport vill ha mer samverkan med arbetsgivarna och tydligare bestämmelser för kameraövervakning, så kallade förstadagsintyg och andra åtgärder som kan vara integritetskänsliga.

Ursprungligen hade Transport och Sveriges Hamnar satt ut förhandlingar till den 23 och 24 november. Nu fortsätter överläggningarna även i morgon, onsdag. Den fackliga delegationen är inkallad för nytt digitalt möte klockan 19.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.