Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.
Avtal 2020

Ett steg närmare nytt avtal för hamnarbetarna

Hamn. En lönehöjning på drygt 1 630 kronor, förbättrad avtalspension och ett 29 månader långt avtal där sista året kan sägas upp. Så långt är Transport och Sveriges Hamnar i princip överens i de pågående stuveriförhandlingarna.

I två dagar har parterna stött och blött löner och andra villkor för landets hamnarbetare.

Årets så kallade märke anger ett löneutrymme på 5,4 procent på 29 månader. I det ingår en förstärkt avtalspension och uppsägningsbart sista år.

Ovanpå kommer en låglönesatsning för LO-arbetare som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Låglönesatsningen träffar inte stuveriarbetarna, som i snitt tjänar drygt 30 600 kronor i månaden.

Fack och hamnarbetsgivare har alltså en strikt kostnadsram att förhålla sig till.

Transports ordförande Tommy Wreeth förklarar att diskussionerna i stället främst kretsat kring Transports krav på tryggare anställningar och bättre arbetsmiljöregleringar.

I hamnarna använts ofta behovare – extringar. I kollektivavtalet har parterna skrivit in att behovsanställningen inte ger arbetstagaren rätt till ny anställning, enligt lagen om anställningsskydd (las). I samma paragraf står att andelen arbetstimmar som utförs av behovare, i hela branschen, inte bör överstiga 20 procent av det totala antalet jobbtimmar.

Länge var också stuveri en näring där företagen inte hyrde in personal via bemanningsföretag. Behovet av inhoppare täcktes i stället via behovarna.

– Men det gäller inte längre. Inhyrning sker i Göteborg, på APM Terminals, och vi befarar att fler hamnar följer efter, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Förbundet vill ha skrivningar som motverkar att det blir fler otrygga anställningar i hamnarna i framtiden. På kravlistan finns en ny, skarpare skrivning om användningen av behovare.

Transport vill också få med regler som redan finns i förbundets största kollektivavtal – det för åkerichaufförer och terminalarbetare. I dem sägs att om en arbetsgivare vill anlita bemanningsföretag ska parterna först förhandla lokalt.

Vid förhandlingarna ska företaget bland annat redovisa syftet med inhyrningen, omfattningen, hur länge den ska pågå och vilka personer som hyrs in. Parterna ska också bestämma när och hur inhyrningen ska utvärderas.

Arbetsmiljön är en prioriterad fråga i förhandlingarna på Transports alla avtalsområden. Förbundet noterar att antalet förhandlingar som handlar om ”hindrande av skyddsombud” ökat lavinartat.

Transport vill ha mer samverkan med arbetsgivarna och tydligare bestämmelser för kameraövervakning, så kallade förstadagsintyg och andra åtgärder som kan vara integritetskänsliga.

Ursprungligen hade Transport och Sveriges Hamnar satt ut förhandlingar till den 23 och 24 november. Nu fortsätter överläggningarna även i morgon, onsdag. Den fackliga delegationen är inkallad för nytt digitalt möte klockan 19.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.