EU-besked om nya transportregler dröjer

EU. Gårdagens debatt i EU-parlamentet blev något av en besvikelse. I alla fall för den som hoppats på lite närmare besked om den kommande översynen av regler inom transportsektorn. Det så kallade vägpaketet läggs fram först den 31 maj.

Transportkommisionär Violeta Bulc, från den liberala partigruppen Alde, var upptagen med problem inom ett annat krisområde, flyget. Och dök aldrig upp i Strasbourg. Hennes ersättare från EU-kommissionen bjöd mest på lite inriktningar, förklarar Jens Nilsson (S).

Han sitter i EU-parlamentets transportutskott och var en av dem som steg upp i talarstolen i går kväll för att försöka påverka kommissionen när det gäller granskningen av reglerna inom transportsektorn. Att föreslå nya lagar inom unionen ligger inom EU-kommissionens ansvarsfält.

Förra hösten ansvarade Jens Nilsson för en rapport om social dumpning av löner och arbetsvillkor för transportarbetarna inom EU och en springande punkt är cabotagereglerna. De reglerar inrikes körningar av utländska åkerier och kommer att finnas med i kommissionens utredning.

Cabotagereglerna måste förenklas, betonar Jens Nilsson.

– De behöver bli så enkla att följa att varje åkeri vet vad som gäller och varje chaufför lätt kan följa dem. Övervakningen måste självklart också fungera, annars spelar det ju ingen roll vad vi har för lagar och regler.

– De som bryter mot reglerna i dag är kriminella, oseriösa företag som bedriver oseriös verksamhet.

Överskådligt … eller?

Om cabotagereglerna kommer att bli mer överskådliga vet varken Nilsson eller någon annan. Förändringar av EU:s lagstiftning är en lång och snårig process, genom unionens olika instanser och fram till medlemsländerna.

Om förändringarna kommer att bli till det bättre eller sämre i slutändan, vågar Jens Nilsson inte sia om. Men han säger att den slovenska transportkommissionären tidigare ”flaggat för” bättre övervakning, smarta färdskrivare och elektroniska system för att övervaka transporterna i Europa.

Svenska Transport, LO och facken inom Europeiska transportarbetarefederationen (ETF) vill skrota det så kallade kombidirektivet. Det innehåller snåriga regler för kombinerade väg- och järnvägstransporter, som man anser underlättar lagbrott.

I sitt anförande i EU-parlamentet stödde Jens Nilsson kraven, ändå har han inte stort hopp om att direktivet kommer att avskaffas.

– Men det blir nog en översyn av det i alla fall. Då behöver luckorna täppas till.

Tryck på kommissionen

I dag klubbade EU-parlamentet också en sju sidor lång resolution, som uttrycker parlamentarikernas åsikter inom transportsektorn. Allt gick inte socialdemokraternas och de svenska åkerichaufförernas väg, men Jens Nilsson beskriver det ändå som:

– Ett sätt att hålla temperaturen upp, öka pressen på kommissionen och markera att vi inte backar från att de ska lägga bra förslag, så att vi minskar den sociala dumpningen inom transportnäringen.

Jens Nilsson berättar att han träffat företrädare för ETF, som bedriver en kampanj för att stoppa vägpaketet, av rädsla för att villkoren ska bli ännu sämre för transportarbetarna.

– Det är rätt att de trycker på EU-kommissionen och visar att det är allvar.

Var det en besvikelse för dig att så lite avslöjades om transportutredningen?

– Nej, jag trodde nog inte riktigt att vi skulle få några närmare detaljer förrän den 31 maj, svarar Jens Nilsson. Men det blev ju lite avslaget när transportkommissionären inte kom.

Försiktig optimist, men samtidigt oroad kommer han att vara ända tills han ser hur förslagen ser ut.

– Vi har lite olika uppfattningar i EU-parlamentet. En del driver fortfarande frågan om total liberalisering av transportsektorn, så att alla ska få göra som de vill. Och den gruppen är inte så liten, säger han.

 

Fotnot: Vägpaketet har av EU-kommissionen döpts om till ”rörlighets- eller mobilitetspaketet” (mobility package).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.