EU-direktivet om plattformsarbete ska införas
Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.
Om cirka en månad kommer det nya EU-direktivet att träda i kraft, och sedan har länderna två år på sig att genomföra de lagändringar som kan komma att behövas.
Det nya direktivet innebär bland annat att gig-arbetarna har rätt att få veta vilken typ av information som företagen samlar in om dem. Företagen får inte använda sig av AI för att kontrollera hur arbetarna jobbar, eller vilka eventuella konsekvenser överträdelser får. De får heller inte låta AI samla in uppgifter om arbetarna, som till exempel hälsa, om hen tillhör ett fackförbund, vilka privata samtal arbetaren gör och om hen är invandrare.
Företagen blir också skyldiga att vid förfrågan från myndigheterna kunna visa vilka gig-arbetare de använder sig av, och vad de arbetar med. Varje land ska ta fram kriterier som tydliggör anställningspresumtionen, alltså vad som krävs för att en person ska anses anställd. Om gig-arbetaren inte har en regelrätt anställning men själv anser att det handlar om det, är det upp till företaget att bevisa motsatsen.
LO anser att plattformsarbete ska omfattas av kollektivavtal och är positiva till att Sverige själva kan ta fram kriterierna om anställningspresumtionen. I det ursprungliga förslaget ville EU-kommissionen att alla länder skulle ha samma regler.