EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning
Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).
2020 beslutade EU om mobilitetspaketet. Ett mål var att minska lönedumpningen på vägarna. Ett antal länder i östra Europa överklagade till EU-domstolen och fick till viss del rätt i en dom som kom fredagen den 4 oktober. Stora delar av de regler som finns kommer att vara kvar. Men kravet på att fordonet ska återvända till företagets huvudort var åttonde vecka avskaffas.
Tommy Jonsson är ombudsman på Transport och jobbar med ordning och reda i åkeribranschen, han anser att domen kan leda till ännu mera lönedumpning.
– Det här spelar en jävla roll. Att fordonen inte behöver återvända visar att företagen kan fortsätta att bedriva verksamhet utanför landet de hör hemma. Det visar bara att det här är brevlådeföretag. Jag förstår inte varför ett företag ska ha sitt säte i Rumänien om det inte ska behöva återvända dit, säger Tommy Jonsson.
Det är fördjävligt! säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S)
Den svenska EU-parlamentarikern Johan Danielsson ledde den socialdemokratiska gruppen då mobilitetspaketet slutförhandlades under 2020 och är inte alls nöjd med domstolens beslut.
– EU-domstolen stöttar lönedumpning på svenska vägar. Det är fördjävligt! Svenska vägar behöver bättre villkor för chaufförer och fler kontroller av fusk och utnyttjande. Återvändandekravet var ett viktigt verktyg i den kampen, säger Johan Danielsson.